Review: Medical Mysteries: Miami Flatline

De meesten kennen Identity Games als de uitgever van de diverse Escape Room: The Game-spellen. Zo zijn er al verschillende varianten beschikbaar waarbij je aan de slag kunt met vier escape rooms in bordspelvorm. Wie daarmee niet genoeg heeft, kan ook een tiental uitbreidingen aanschaffen, een familie-editie, enkele edities specifiek voor twee spelers en meer. Sinds vorig jaar is er een nieuwe reeks bijgekomen, want de Nederlandse uitgever laat je als bordspelfan een beetje voelen hoe het is als verpleger of dokter. Eerst werden we verwacht in New York, maar nu is Miami aan de beurt.

Wie aan de slag ging met Medical Mysteries: New York Emergency Room weet wat er te wachten staat, want aan de opzet van het spel verandert er niks. Met Medical Mysteries: Miami Flatline krijg je vier nieuwe patiëntencases voor de kiezen en hopelijk breng je deze tot een goed einde. Wie het in Keulen hoort donderen: geen nood. Ik neem je met plezier vanaf het begin mee. Net zoals de Escape Room-spellen kun je Medical Mysteries eigenlijk maar één keer spelen. Eens je de oplossing van een dossier weet, is er maar weinig meer aan om datzelfde dossier nogmaals te doorlopen. In tegenstelling tot de Escape Room-spellen van Identity Games vernietig je hier geen materiaal, waardoor je het spel kunt doorverkopen of -geven.

Miami front.png

Reisje naar Miami​

Als je de doos van Medical Mysteries: Miami Flatline opent, zal het direct opvallen dat er van spelregels eigenlijk geen sprake is. Het beetje tekst dat zich spelregels noemt, heb je pas nodig als opfrissing nadat je Medical Mysteries al eens hebt gespeeld. In de plaats daarvan krijg je een tutorial voor je neus en deze legt haarfijn uit wat er van jou, uiteraard samen met eventueel enkele assistenten, wordt verwacht. Daarnaast vind je in de doos al het spelmateriaal, bestaande uit vier enveloppen met daarin de patiëntendossiers in diverse moeilijkheidsgraden, medische fiches en enkele blaadjes waarop medische termen uitgelegd staan in begrijpelijke taal. Gelukkig is dit alles mooi uitgetypt en kwam er geen echte dokter z'n geschrift aan te pas. Dat is alvast een opluchting, maar na het doorlopen van de tutorial wacht natuurlijk het echte werk. Deze review bevat geen spoilers, behalve de info die te vinden is in de tutorial. Ook de foto's delen geen geheimen. Iets met beroepsgeheim, ofzo.

Haal je witte kiel maar uit de kleerkast.


Het doel van Medical Mysteries: Miami Flatline is net zoals in New York Emergency Room de vier patiënten zo goed als mogelijk te helpen. Zij zakken af naar de spoedeisende hulp met allerhande kwaaltjes. Dit kan gaan van iets acuut en niet levensbedreigend, tot ziektes of voorvallen waarbij het leven van de patiënt wel in gevaar is. Het toffe aan Medical Mysteries is dat het spel reageert op de daden die de spelers uitvoeren, waarover later meer. In de tutorial komt Luana Kapule langs. In deze korte case staat verpleegster Judy je bij en ze houdt je letterlijk bij de hand, door alles stap voor stap uit te leggen. Je hebt in dit dossier dus geen vrijheid, waardoor het delen van informatie hierover geen kwaad kan.

MM2.jpg

Luana is terug van weggeweest​

Luana, een vrouw van 53 jaar, komt langs omdat ze hevige pijn heeft. Zelf denkt ze aan een verrekking in een rugspier of een zonnesteek, maar als snel kom je erachter dat er meer aan de hand is. Ze viel door de helse pijn bijna flauw, waardoor ze besliste een ritje naar de spoedeisende hulp te doen. Nadat je het intakegesprek en het elektronisch patiëntendossier hebt doorgenomen, kun je vragen stellen. In elk dossier wordt vermeld hoeveel tijd elke vraag in beslag neemt, maar dat geldt ook voor elke handeling. Hoewel er in tegenstelling tot de Escape Room-spellen geen echte klok tikt, is er wel een soort timer die je score bijhoudt. Hoe meer handelingen je nodig hebt of hoe langer je jouw patiënt bezighoudt, hoe verder de klok tikt en dat kan nadelige gevolgen hebben. In de tutorial is hier natuurlijk geen sprake van, maar hou er toch maar rekening mee. Zo kan een patiënt snel achteruitgaan, waarbij overgegaan wordt van iets onschuldigs tot iets levensbedreigends.

Terug naar Luana, want die zit er natuurlijk nog met haar pijn. Na het stellen van de vragen, kun je onderzoeken aanvragen, ingrepen uitvoeren en meer. Op de tutorial na is het volledig aan jou om te kiezen in welke volgorde en wat je uitvoert, maar elke actie heeft gevolgen die invloed heeft op je patiënt en diens status. Analyseren en de juiste diagnose stellen is dus noodzakelijk. Gelukkig houdt verpleegster Judy nog altijd je handje vast en zij vertelt je dat er, nadat je Luana een vraag hebt gesteld, naar een drieletterige code gezocht moet worden in het codeboekje. Deze code verschaft je meer informatie en in ons geval moet er een verhaalkaart worden genomen. Hieruit blijkt dat de regio rond haar nieren pijn doet, dus halen we er een arts gespecialiseerd in nierziekten (nefroloog) bij. De dokter deelt z'n mening waarbij wordt verwezen naar een nieuwe code, waardoor je weer nieuwe informatie krijgt. Zo neem je ook bloed af, waaruit blijkt dat ze een te hoog aantal witte bloedcellen heeft. De tutorial kende ik nog van mijn tijd als stagiair in New York, maar het is dus beetje vreemd dat 'ons Luana' weer met hetzelfde probleem langskomt.

MM3.jpg

Debridewatte?

Bij de overige dossiers zal je zelf tot een conclusie moeten komen. Zo moet je het elektronisch patiëntendossier grondig doornemen, want daarin staat de eventuele voorgeschiedenis, de medicatie die de patiënt neemt en andere belangrijke zaken. Bepaalde medicatie wordt bij bepaalde ziektebeelden best niet gegeven. Doe je dat toch, dan zijn er concequenties. Begrijp je een medische term niet, dan kun je de informatiebladen raadplegen waarin alles haarfijn wordt uitgelegd in mensentaal. Zo kom je te weten dat een te hoog gehalte aan tropinine een teken kan zijn van een hartaanval en dat debridement het chirugisch verwijderen is van dood, beschadigd of geïnfecteerd weefsel om het omliggende, gezonde, weefsel te beschermen. Zonder deze informatieblaadjes zouden we eerst een studie geneeskunde moeten doen of dokter Google raadplegen, en iedereen weet dat dit laatste nooit een goed idee is.

Medical Mysteries: Miami Flatline zit verdomd goed in elkaar.


Om de zoveel vragen, onderzoeken of ingrepen is het tijd voor een update, waarbij meestal de status van de patiënt verandert. Je hoopt altijd op het beste, maar meestal gaat het eerst wat achteruit met de patiënt en dan wordt het altijd wat spannender. Uiteindelijk hoop je de boodschap te krijgen dat de patiënt de nacht heeft overleefd, waarna nog een beetje huiswerk te wachten staat. Een dossier is pas volledig als je op alle vragen kunt antwoorden die worden gesteld in het eindverslag. Wat wordt aangeraden om verder te doen, is er nog medicatie of opvolging nodig, wat was er nu precies aan de hand? Ook de behandelingen moeten genoteerd worden, want alles kan (min)punten opleveren. Een verkeerde handeling kost je punten, terwijl de juiste diagnoses en onderzoeken natuurlijk positiever uitdraaien.

Medical Mysteries: Miami Flatline is in grote lijnen hetzelfde als de New York-variant die in de lente van vorig jaar uitkwam, en de tutorial is zelfs identiek. Toch zit er in Miami Flatline een tof nieuwigheidje dat niet echt positief uitdraait voor je stresslevel. Net zoals New York Emergency Room zit Miama Flatline bijzonder goed in elkaar. Over de juistheid van de diverse dossiers heb ik natuurlijk geen kennis van zaken, maar alles voelt waarheidsgetrouw aan. Als fan van escape room-bordspellen in alle soorten en maten (ik ben iemand die elke Unlock, Exit, Pocket Escape Room en Escape Room: The Game heeft), is het wel een verademing dat er eens geen echte tijdsdruk is. Je moet je tijd niet verkwanselen door onnodige acties uit te voeren, maar er tikt eens niet een klok genadeloos af. Medical Mysteries: Miami Flatline zit verdomd goed in elkaar, want eigenlijk is er niks echt vergezocht. Alles bevindt zich letterijk voor je neus.

Conclusie

Medical Mysteries: Miami Flatline zorgt voor een escape room-achtige ervaring in bordspelvorm. Dat betekent dat je het spel in se maar eenmalig kunt spelen, maar deze keer is er geen tijdsdruk. Toch moet je rekening houden met 'de tijd', want elke actie die je uitvoert kost tijd. En tijd is niet altijd positief voor je vier patiënten, die soms zienderogen achteruitgaan. De tutorial mag dan wel dezelfde zijn als in New York, maar de vier andere patiëntendossiers zorgen ervoor dat je zult smullen van wat Medical Mysteries: Miami Flatline te bieden heeft. Ik ben fan!

Pro

  • Tutorial zoals het hoort
  • Interessante cases
  • Afloop hangt af van wat je uitvoert
  • Leuk nieuwigheidje

Con

  • Slechts eenmaal te spelen
  • Dezelfde tutorial als in New York
  • Doktersloon is niet meegeleverd
8

Over

Uitgever

  1. Identity Games

Designer

Rebecca Bleau, Nicholas Cravotta

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

30-60 minuten
 
Terug
Bovenaan