Review: Life is Strange Remastered Collection

Ik werd eind vorige maand terug naar het jaar 2015 gekatapulteerd. Toen schreef ik als reviewer over Life is Strange, waarvan de eerste episode in januari verscheen en de vijfde en tevens laatste episode in oktober van dat jaar. Een jaar of twee later volgde Life is Strange: Before the Storm, waarin de gebeurtenissen die plaatsvonden in de eerste game voorafgaan. Eerder dit jaar bracht Square Enix een combinatie van beide games uit in een geremasterde vorm voor diverse platformen en na lang wachten kun je er nu ook mee aan de slag op Nintendo Switch.

Even een korte verduidelijking geven. Hoewel de Arcadia Bay Collection uitsluitend beschikbaar is voor Nintendo Switch, kregen wij van uitgever Square Enix de Life is Strange Remastered Collection voor PlayStation 4. Het principe is eigenlijk hetzelfde, enkel de naam is anders. De games werden opnieuw onder handen genomen voor een kleine remastered-behandeling, waarbij ik je in deze review graag laat kennismaken met mijn ervaringen ermee.

Life is Strange 1.jpg


Maak kennis met Max en Chloe

Life is Strange neemt je mee naar het leven van Max Caulfield, een achttienjarige jongedame die fotografie studeert aan de Blackwell Academy in Arcadia Bay, een fictieve stad in de staat Oregon. Op het moment dat er in de toiletten van de school een meisje wordt neergeschoten, ontdekt Max dat ze over de gave beschikt om de tijd terug te draaien. Daar maakt ze dan ook gebruik van om dat meisje, dat haar vroegere hartsvriendin Chloe blijkt te zijn, te redden. De twee zoeken opnieuw toenadering tot elkaar en wat volgt is een emotioneel verhaal waarin vriendschappen op de proef worden gesteld, waarin experimenten met de nieuw verworven gave niet zonder gevaar lijkt te zijn en waarin Arcadia Bay in de nabije toekomst in een rampscenario terechtkomt. Over dat laatste heeft Max visioenen, terwijl ze ook als enige weet wat er op de stad af zal komen. Verwacht je aan een emotioneel verhaal, knap uitgediepte personages en een schitterende soundtrack.

Hét hoogtepunt in beide games is de soundtrack.


Life is Strange: Before the Storm, dat twee jaar na Life is Strange verscheen, borduurt verder op wat er reeds was. Deze keer is er echter geen plaats voor Max Caulfield in de hoofdrol, maar kruipen we virtueel in de huid van Chloe Price. Zij speelde in de eerste game al een belangrijke rol en heeft nu dus de hoofdrol te pakken. In Before the Storm krijgen we de jaren te zien die zich voor de gebeurtenissen uit de eerste game afspeelden. Je leert hierbij haar thuissituatie kennen en krijgt een blik op haar vriendschap met Rachel, het meisje dat in Life is Strange verdween. De rebelse tiener heeft het niet altijd even gemakkelijk en dat wordt knap in beeld gebracht in een verhaal met emotionele hoogtes en laagtes en een bijhorende, schitterende soundtrack. De soundtrack van beide games blijft een van de absolute hoogtepunten. In tegenstelling tot Max heeft Chloe geen superkracht, maar gebruikt ze haar grote bek om zich uit situaties te praten. Dit gebeurt door dialoogopties waarbij je goed naar hetgeen moet luisteren wat verteld wordt, om nadien een passend antwoord te geven.

Life is Strange 2.jpg


Keuzemogelijkheden

Before the Storm was een van de games die zowat keuzemogelijkheden introduceerde, waarbij in een later stadium duidelijk wordt welke invloed het uiteindelijk heeft. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen kleine keuzes die niet echt van belang zijn, terwijl er ook keuzes kunnen gemaakt worden die een drastische verandering teweegbrengen. Denk hierbij aan een vriendschap die verbroken wordt of zelfs het al dan niet in leven houden van bepaalde personages. Dat zorgt ervoor dat je bij bepaalde keuzes toch doordacht te werk gaat. En hoewel je de games het best eens opnieuw speelt om te zien wat alle mogelijkheden zijn, verandert het verhaal op zich niet. De hoofdmoot blijft uiteraard hetzelfde, waardoor ik niet de neiging had om er nog eens mee aan de slag te gaan.

Hoewel ik zowel Life is Strange als Before the Storm top vind, zijn er toch ook mindere punten aan deze Remastered-variant. Zo is de technische kant ondermaats. Sommige textures worden bijvoorbeeld niet altijd correct geladen, de framerate is niet stabiel en zo nu en dan worden er vreemde flikkeringen waargenomen. Dit viel vooral op als een bepaald personage blinkende oorbellen droeg, waarbij die oorbellen het volledige scherm deed flikkeren. Daarnaast zijn ook de laadtijden niet meer van deze tijd. Hoewel beide games een Remastered-behandeling kregen, valt het geheel grafisch wat tegen. Oké, nu en dan zijn er wel wat extra textures te bespeuren of is er een hogere densiteit aan gras, maar niks echt noemenswaardig. Laat deze laatste alinea je echter niet tegenhouden deze spellen te spelen, want zowel Life is Strange als Life is Strange: Before the Storm zijn het meer dan waard!

Conclusie

Life is Strange en Life is Strange: Before the Storm zijn twee spellen die je gespeeld moet hebben. Je wordt in beide games getrakteerd op een emotioneel verhaal, knap uitgediepte personages, een schitterende soundtrack en meer. Daarnaast dien je soms niet te overziene keuzes te maken die veel invloed hebben op het verhaal. Helaas moet je er ook enkele technische mankementjes bijnemen in deze Remastered Collection, zoals niet geladen textures of iets te lange laadtijden.

Pro

  • Soundtrack
  • Beklijvende verhaallijnen
  • Emotioneel
  • Boeiende personages

Con

  • Lange laadtijden
  • Technische mankementen
  • Stelt grafisch teleur
7

Over

Beschikbaar vanaf

1 februari 2022

Gespeeld op

  1. PlayStation 5

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch
  2. PC
  3. PlayStation 4
  4. Xbox One

Genre

  1. Adventure

Ontwikkelaar

  1. Deck Nine Games
  2. DON'T NOD

Uitgever

  1. Square Enix
 
  • Leuk
Waarderingen: jotn
Terug
Bovenaan