Review: Kingdom Come: Deliverance Royal Edition

Soms zijn er van die spellen waarvan je op basis van buikgevoel weet dat je deze moet testen. Andere keren is het puur uit interesse en de overige keren is het allebei. Aangezien ondergetekende een gezonde interesse heeft in de middeleeuwen en de reeds meer dan lovende kritieken op Kingdom Come, kwam de Royal Edition uit de meest donkere krochten van het Heilige Roomse Rijk recht naar de Nintendo Switch. Ditmaal geen draken, elfen of ellenlange kerkers, maar bittere middeleeuwse realiteit op de Japanse handheld…

Wie dacht dat het leven in de middeleeuwen eenvoudig was, zal na het spelen van Kingdom Come: Deliverance Royal Edition alvast bedrogen uitkomen. Wat die middeleeuwers alvast goed gezien hadden is dat je beter twee liter lauw slap bier kan drinken dan van het kraantje te drinken. Drink je gewoon water, dan kan je sterven. Loop je alleen door het bos, dan kan je overvallen worden. Kijk je te lang naar een vrouw, dan kan je een pak rammel verwachten en blijf je iets te lang zitten in de smederij van je vader, dan kan je dorp in brand worden gestoken en je volledige familie afgeslacht worden. Welkom in de jaren 1400.

NSwitch_KingdomComeDeliveranceRoyalEdition_06.jpg

Knuppelen maar, Goedendag!​

Starten op deze Nintendo Switch-port doen we wanneer je wakker wordt als Henry, een doodgewone zoon van de lokale smid. Geen koninklijke allures of ridderlijke eerbaarheid te verdedigen in Kingdom Come, maar een doodgewone sterveling waarvan er in de vijftiende eeuw in een gemiddelde stad een twee tot tienduizend inwoners zijn. We keren een zeshonderd jaar terug naar de Bohemen waar het stadje van Henry, dat verdacht veel lijkt op een Engelse naam in een Duits/Tsjechische omgeving, overvallen wordt. De stad wordt met de grond gelijkgemaakt en familie en vrienden worden brutaal afgeslacht. Vluchten van dit bloedbad kan hij nog net en maar goed voor jou, want een eerste gevecht zal je waarschijnlijk ook niet halen. Het zal zowat het eerste hoofdstuk zijn bij het spelen van Kingdom Come, verliezen en zorgen dat je op tijd kan weggeraken.

Het is ook de donkere realiteit in een periode waar het humanisme aan invloed wint en waar de grootste kruistochten al bewandeld en gestreden zijn. De Zwarte Dood loert om de hoek, maar om zowat elke hoek loert ook een andere dood. In deze RPG vergeet je best niet te eten of je komt om van de honger en je kan maar beter luisteren naar de stadsgeboden en niet stelen of je raakt in de kerker terecht. Maar de makers van Kingdom Come hebben het daar niet bij gelaten. Drink die dertigste lauwe pint op en je zal wakker worden naast de varkens met serieuze hoofdpijn (en Dafalgan is nog niet uitgevonden).

NSwitch_KingdomComeDeliveranceRoyalEdition_01.jpg

Master Strike

Het level van detail dat in de gameplay vervat zit, komt het meest tot zijn recht in de dialogen die je zal voeren en het pad dat je zal bewandelen. Het heeft geen zin om de ongeschoren en bemodderde Henry op pad te sturen en de adel te overtuigen, want die zullen je neerbuigend aankijken en je laten oppakken als dief. Ga je fris gewassen naar diezelfde adel, dan zal je mogelijk de nodige charmes hebben. En als je dacht om te zakkenrollen met een klinkende maliënkolder, dan zal je sneller op de brandstapel belanden dan je had kunnen bedenken.

De vele missies en queesten tijdens de veertig uur durende campagne zullen je pad sterk beïnvloeden en al snel zal je als Henry beroemd of berucht zijn in de andere dorpen. Sta je bekend als dief, dan kan je ook uit het niets aangevallen worden door dorpsbewoners die je in het snuitje hebben gekregen. En op het vechten zal je in Kingdom Come toch sterk moeten oefenen, want de gevechten zijn op zijn zachtst gezegd uitdagend te noemen. De eerste uren als ongeoefende zoon van de smid zal het eerder ondergaan zijn, maar gaandeweg kan je toch al een kleine boer de baas. En een etterende wond in de middeleeuwen vermijd je ook beter als de pest. Je stats goed uitwerken is in Kingdom Come: Deliverance een echte noodzaak om te overleven. Werken aan Henry is alvast het codewoord om van volslagen nietsnut, tot winnaar van de volgende slag gekroond te worden. Op naar de Master Strike op het Master Platform?


Op naar de Switch!​

We zouden bijna vergeten om nog wat dieper te gaan op hoe Kingdom Come: Deliverance nu op de Switch speelt? We mogen niet vergeten dat deze port wel wat vraagt van de Switch. In docked modus zijn de vele vergezichten soms ver een zicht, waarin je duidelijk merkt dat de Switch het soms lastig heeft. In de handheldmodus daarentegen, is er geen grote impact. Alles oogt wat kleiner waardoor je sneller de details over het hoofd ziet. Kingdom Come: Deliverance Royal Edition wordt zeker gepusht op de Switch, waar ik tijdens het spelen een aantal keer een storende hapering heb ervaren. Dat de makers alvast weten waar de (commerciële) klepel hangt, hoeft niet te verbazen, want ondertussen werken Deep Silver en Warhorse Studios verder aan Kingdom Come II op PS5, de Xbox Series-consoles en pc. Dat maakt het helaas nogmaals duidelijk dat de limieten reeds opgezocht worden via deze port. De Asus Rog Ally zou alvast een betere handheld zijn voor dit spel.

Conclusie

Kingdom Come: Deliverance Royal Edition is naast de soms buggy gameplay zeer goed speelbaar op de Switch, maar zal uiteraard beter tot zijn recht komen op pc. Waar ik gedacht had dat de makers van de port regelrecht tot de schandpaal veroordeeld waren, komen ze net niet weg met de stadssleutel. Kingdom Come komt als een zeer immersieve open world RPG goed tot zijn recht. En ook al is het wereldbeeld in de middeleeuwen nog net zo uitgewerkt, de statistieken, dialogen en realiteitszin komen tot hun recht. Voor de Switch, en dat heb ik bijna bij alle port-games, heb je deze het liefst op je handheld. Ondermeer omdat die kleine foutjes dan wat weggemoffeld worden, maar ook omdat je wat dieper bij de "actie" zit. Deze historische action RPG speel je best met de juiste verwachtingen op de Switch, waardoor je immens kan genieten van de ervaring met hier en daar een schoonheidsfoutje.

Pro

 • Middeleeuwen zijn beter uitgewerkt dan de middeleeuwen zelf
 • Komt met alle DLC inbegrepen

Con

 • Switch op zijn limieten ...
 • ... waardoor beter op een ander platform?
8

Over

Beschikbaar vanaf

15 maart 2024

Gespeeld op

 1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch
 2. PC
 3. PlayStation 4
 4. Xbox One

Genre

 1. Action
 2. Adventure
 3. RPG

Ontwikkelaar

 1. Warhorse Studios

Uitgever

 1. PLAION
 
Wauw. Ik moet mij dus excuseren. Ik had een kleine ramp verwacht maar het is Saber Interactive weldegelijk gelukt. Kudos.
 
Terug
Bovenaan