Review: Isonzo

De Eerste Wereldoorlog ligt ondertussen al meer dan honderd jaar achter ons, maar toch blijft het een inspiratiebron voor games. In veel gevallen gaat het om shooters en bij Isonzo is dat niet anders. Isonzo, van Nederlandse makelij, wil de spelers een realistische ervaring bieden. Geen over-the-top actie dus, maar tragere gameplay waarbij één enkele kogel het einde van je leven kan betekenen. Welkom aan het Italiaanse front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Ontwikkelaars M2H en Blackmill Games zijn geen onbekenden als het aankomt op realistische shooters. Het zijn namelijk de studio's die je in 2015 met Verdun meenamen naar het westfront en je in 2019 in Tannenberg trakteerden op dood en geweld aan het oostfront. Deze keer gaan we zuidwaarts, want in Isonzo staat het Italiaanse front en diens verticaliteit centraal.

Isonzo 1.jpg


Realistische oorlogsvoering

Wie games als Call of Duty of Battlefield gewoon is, moet ik even waarschuwen. Isonzo biedt niet dezelfde ervaring aan als de twee AAA-games met een miljoenenbudget. Als eerste is er geen verhaalmodus. Je kunt in Isonzo dus enkel online aan de slag tegen andere spelers. Op zich is dat geen probleem, aangezien ook bij Call of Duty en Battlefield het gros van de spelers liever met de online modi aan de slag gaat. Daarnaast focust Isonzo zich op realisme en dat is een van de sterktes van de WW1-reeks van Blackmill Games. Zo wordt er elke keer met oog voor detail gewerkt. Niet enkel de gebieden werden zorgvuldig nagebouwd, ook de wapens, uniformen en meer werden tot in de puntjes afgewerkt. Toch wil ik hier ook al direct een minpunt opgeven, want ondanks het oog voor detail, ogen de graphics wat ouderwetser dan we gewoon zijn. Dat Isonzo met een beperkter budget wordt gemaakt, is dan vooral op vlak van graphics te zien.

Wie een realistische ervaring wil, is bij Isonzo aan het goede adres.


Nu we bezig zijn met minpunten vernoem ik graag ook het tweede, maar tevens ook laatste minpuntje. Als de servers niet vol raken met echte spelers, wordt het boeltje aangevuld met bots. Op zich is dat niet erg, ware het niet dat die bots zich heel wisselvallig gedragen. Het ene moment hebben ze het IQ van een radijs en weten ze niet dat ze meedoen in een oorlog, terwijl ze een ander moment met chirugische precisie een welgemikt schot in je schedel knallen. Die wisselvalligheid valt op, maar gelukkig geraken de servers in de meeste gevallen wél vol. Is dat het geval, dan mag je je aan een zeer intense ervaring verwachten. Een waarin elke kogel dodelijk kan zijn en je dus elke match voorzichtig te werk moet gaan. Rambo's worden afgestraft.

Isonzo 2.jpg


Progressie maken

Isonzo voegt met Offensive een nieuwe modus doe. Aan de ene kant heb je de aanvallers, terwijl de andere kant de verdedigende rol op zich neemt. Als aanvaller moet je twee belangrijke posities innemen, terwijl je dit als verdediger dient te voorkomen. Hoewel deze modus vrij basic klinkt, zorgt het wel voor intense gevechten rond die belangrijke posities. Ook de zes verschillende klassen spelen een belangrijke rol in deze first-person shooter. Zo heb je bijvoorbeeld de officier die bombardementen kan inschakelen en mosterdgas naar je toe laat werpen, terwijl de engineer defensieve constructies kan bouwen om de tegenstanders te vertragen. Elk hebben ze hun sterktes en hun eigen skill tree, waarin je nieuwe voorwerpen ontgrendelt door die bepaalde klasse te levelen. Wil je alle klassen levelen, dan zul je dus vele uren moeten spenderen aan Isonzo, maar spelen wordt dus wel degelijk beloond.

Wat een aangename verandering is tegenover de twee voorgaande spellen, is de verticaliteit. Isonzo laat je namelijk oorlogsvoering in de Alpen meemaken, waardoor je je tussen de bergen bevindt. Dat speelt dus volledig anders dan wanneer je je op open vlaktes begeeft. Ook pittoreske Italiaanse dorpjes mag je verwachten en ook een bos wordt als decor gebruikt voor de oorlogsvoering, waardoor je toch afwisselende maps gepresenteerd krijgt.

Conclusie

Isonzo is een verbetering tegenover Verdun en Tannenberg. Niet enkel ziet het er grafisch mooier uit, het voelt op zich ook wat realistischer aan. Verwacht je in deze online-only game niet aan een campagne, want in Isonzo draait het om het multiplayerluik waarin een pak spelers elkaar het vuur aan de schenen leggen. Geraakt de server niet vol, dan wordt het boeltje aangevuld met bots. Isonzo is een knappe, realistische shooter, die er wat mij betreft wat gedateerd uitziet.

Pro

 • Realistische gameplay
 • Spelen wordt beloond
 • Alles met oog voor detail gemaakt

Con

 • De AI
 • Graphics
7.5

Over

Beschikbaar vanaf

13 september 2022

Gespeeld op

 1. PlayStation 5

Beschikbaar op

 1. PC
 2. PlayStation 4
 3. PlayStation 5
 4. Xbox One
 5. Xbox Series X|S

Genre

 1. Shooter

Ontwikkelaar

 1. Blackmill Games
 2. M2H

Uitgever

 1. Blackmill Games
 
Bovenaan