Review: Dull Grey

Dull Grey is geen videogame, maar een korte visual novel die wat weg heeft van het werk van Corman McCarthy en Haruki Murakami. Het is een kort verhaal dat meer belang hecht aan sfeerschepping en setting dan aan zaken als interactiviteit en gameplay.

Je “speelt” als Kiriyusha, een jongen die op tocht gaat met zijn moeder om de Navigator te ontmoeten. Dit is de belangrijkste dag in het nog jonge leventje van ons hoofdpersonage, de belangrijkste van de vele jaren die nog voor hem liggen. Vandaag is de dag dat er een carrière gekozen moet worden waar je voor de rest van je aardse bestaan aan verbonden zal blijven. Geen druk. De tocht brengt je door een bar landschap vol vrieskou en opspattende geisers, waar de mensen gebogen door het leven gaan. De omgeving is hard, maar de ogen van het totalitaire regime genaamd The Progress-Progam zijn zo mogelijk nog harder. De autoriteiten houden iedereen constant in het vizier en pakken iedereen aan die uit de pas loopt of met elkaar communiceert. De ruïnes van gebouwen en beschadigde karkassen van robotten vullen de achtergrond van deze ijskoude wereld. Voor sfeer en gezelligheid scoort deze plek kortom een welverdiende drie.

dull_grey3.jpg


Kiezen is verliezen

Het belang van deze dag wordt verder in de verf gezet door de kleine interacties die Kiriyusha aangaat met anderen. Je tante, grootmoeder, volslagen vreemdelingen, allemaal willen ze weten wat je wil worden. Je kan ervoor kiezen om net als je vader het transport netwerk te onderhouden, een gevaarlijke job die hem het leven kostte. Als dat geen aanlokkelijk idee is kan je er ook voor kiezen om een agent van de staat te worden. Iedereen zal je er om haten, maar het is wel de meest comfortabele job die je in deze harde wereld te pakken kan krijgen. Uiteindelijk maakt het geen snars uit wat je kiest, je moeder antwoord toch voor je. Ze onderbreekt en geeft het antwoord in jouw plaats op de vraag van de Navigator. Je hoort op je pad richting het einde wel geruchten over revolutie en de illusie dat je van het voorgespiegelde pad af kan wijken, maar dat is een zeepbel die uit elkaar spat wanneer je moeder je vrije keuze weg neemt. Je hebt je leven niet zelf in handen.

Sfeer als katalysator

Dull Grey is dus geen game, maar vooral een atmosferische ervaring. De wereld is opgemaakt uit geschetste grijstinten en inktvlekken. Het is een deprimerende omgeving die onbewoonbaar voelt, die bevolkt wordt door inwoners die met gebogen hoofd hun lot aanvaarden. Het is een “game” die met minimale dingen wel duidelijk een sfeer weet over te brengen dus, alleen is die sfeer dus zwaar klote. Het draait om wat er je toe aanzet om keuzes te maken, maar dat je soms gewoon die keuze niet in handen hebt. De boodschap is duidelijk, alleen is de manier waarop Dull Grey dat verpakt het ene moment te simplistisch om wat later weer verwarrend uit de hoek te komen. Je krijgt het gevoel dat Dull Grey zelf niet altijd goed weet welke boodschap het wil vertellen.

Kort maar prachtig?


Een ander pijnpunt is uiteraard de lengte van Dull Grey. Op een dik kwartiertje ben je er door gestapt. Je kan het opnieuw spelen om een alternatief einde en wat trophies vrij te spelen, maar los van enkele woorden die veranderen staat de uitkomst van je lot steeds vast. Je mag kiezen wat je wil maar de keuze van je moeder is reeds in het begin al gemaakt. Of het dan überhaupt nog de moeite is om de tocht te ondernemen, dat laat ik aan jou over.

Conclusie

Dull Grey is een moedig werkje dat visueel zonder twijfel een zekere kracht heeft, maar het is net niet strak genoeg geschreven om een indringend kortverhaal te zijn, en levert te weinig interactie om te werken als game.

Pro

 • Esthetisch knap
 • Sfeervolle setting, hoe deprimerend het ook voelt

Con

 • Je inbreng als speler is minimaal
 • Extreem korte duur
4

Over dit spel

Beschikbaar vanaf

5 mei 2021

Gespeeld op

 1. PlayStation 5

Beschikbaar op

 1. PlayStation 4
 2. PlayStation 5
 3. Switch
 4. Xbox One
 5. Xbox Series X|S

Ontwikkelaar

 1. Provodnik Games

Uitgever

 1. Provodnik Games
 
Bovenaan