Review: DreamWorks All-Star Kart Racing

Gran Turismo, Need for Speed, Mario Kart, Trackmania, F1 … goede racespellen hebben we in elke categorie reeds beschikbaar. Uitlaatgassen of e-racing, simulator of botsauto’s … meer dan genoeg bolides die aan de start komen. DreamWorks All-Star Kart Racing wenst hier nog een kartinggame uit te brengen met de DreamWorks-karakters. Hadden we niet reeds Mario Kart die dat genre afdichtte? We hebben zelfs onlangs een Smurfen-kart review gehad. Laten we die vooroordelen even aan de kant schuiven want als Shrek of Puss in Boots door de bochten scheurt, zie ik dat ook wel zitten. Benieuwd of we Mario Kart nog in de achteruitkijkspiegel zien, of DreamWorks All-Star Kart Racing als eerste over de meet scheurt!

Het concept van DreamWorks in vergelijking met de Mario Kart-racespellen is alvast noemenswaardig. Met een onsamenhangende groep personages over een circuit on steroids racen terwijl de kratten met verassingen om de haverklap op je staan te wachten. DreamWorks All-Star Kart Racing brengt een sterrencast aan de meet waar iedereen zijn favoriete personages wel kan in vinden. Shrek of Ezel, de Gelaarsde Kat, Boss Baby … er komen een twintigtal DreamWorks-personages in deze game aan bod. Evenveel circuitlocaties worden verder toegevoegd. En laten we alvast starten in eerste vitesse. Deze circuits zien er alvast fantastisch uit. Het Moeras van Shrek in een Koninkrijk Ver Heel Ver van Hier, de dierentuin van New York uit Madagascar, Baby Corp van The Boss Baby … de circuits zijn geïnspireerd op de DreamWorks-films, waarin evenveel easter eggs verstopt zitten op de achtergrond. Zo komt tijdens het racen opeens die gigantische kip van De Gelaarsde Kat op de achtergrond of het Peperkoekmannetje uit Shrek. De circuits zitten alvast goed in elkaar, ogen visueel zeer mooi en hebben ook de nodige sluipwegen die je kan ontdekken. Op naar de tweede versnelling!


Technische déjà vu​

De twintig karakters zijn minstens even goed uitgewerkt, en wanneer je start tijdens de eerste verkennende race lijkt de stem van Eddie Murphy je tegemoet te komen in de vorm van Ezel uit Shrek. GameMill heeft een resem goede voice actors opgetrommeld die nagenoeg hetzelfde timbre brengen, of niet ... Buiten Ezel merk je wel de nodige verschillen, maar het is dan ook logisch om de originele stemacteurs niet naar de green room te sturen en de ontwikkelingskosten te drukken. De gesproken tekstjes vallen behoorlijk snel in herhaling en je merkt op dat het aantal ingesproken teksten ook eerder beperkt is. Toch krijg je de nodige gewenste interactie met je tegenspelers wanneer je te dicht bij een ander komt en is de gekende portie DreamWorks-humor ruimschoots aanwezig. It's in the details! Starten doen we met tien van de twintig personages, maar het vrijspelen van de verschillende karakters gaat gelukkig behoorlijk snel. Elk personage heeft de nodige statistieken zoals Snelheid, Turbo, Charisma, Gewicht en je Stuurvaardigheden maar ook je chassis-, motor-, wielen- of spoilerkeuze zal de finale race beïnvloeden. Met dezelfde vitesse spelen we ook alle opties vrij. Elk personage heeft verder een unieke racekart die je daarom op een sneltempo verder kan personaliseren. So far so good, op naar de derde versnelling.

DreamWorks droomt van het echte werk en zorgt alvast voor een degelijk alternatief.


Een variatie aan kartraces zullen aan bod komen, waaronder een minicompetitie waar vier verschillende racen na elkaar worden afgelegd (“cup”), challenge events en tijdritten. De challenges laten je bepaalde uitdagingen uitvoeren, zoals zo ver mogelijk binnen een bepaalde tijd racen. De vijf verschillende cups laten je het ganse universum het snelste ontdekken. Aan de start verschijnen er geen twaalf deelnemers zoals bij Mario Kart, maar slechts acht karakters. Lokaal kan je met vier spelers tegelijk spelen, online loopt dit aantal op tot acht spelers maximaal. Die multiplayer is uiteraard de kracht van een karting game en de interactie van de karakters zorgt voor de nodige fun. Op naar vierde?


Visueel aantrekkelijke personages en circuits​

In een koninkrijk Far Far Away, hebben de ontwikkelaars achter DreamWorks All-Star Kart Racing voorlopig al heel wat goeds gedaan. Ze proberen ook geen copycat van Mario te zijn, waardoor ze soms ook uit de bocht vliegen. Laten we eerst nog starten met de verschillende muzieknoten en magische lieren die doorheen de race track tevoorschijn zullen komen. Rijd je doorheen de magische lier, krijg je een tijdelijke regenboogweg tevoorschijn. Snel schakelen en de daaropvolgende lieren doorlopen, zorgt voor een shortcut die jij en je tegenspelers kunnen benutten. Dit is alvast een leuke toevoeging die ook sluipwegen voor snel verkeer toevoegt aan de circuits. Puntje bij! Wanneer je ook nog de nodige muzieknoten begint te verzamelen, ben je een Trolls-verrassing aan het opbouwen. Je meter in de linkerbovenhoek begint zich muzikaal te vullen en wanneer de Trolls-verrassing bovenkomt, krijg je een bijkomende power-up die jammergenoeg niet veel toe zal voegen. Zie het eerder als een copy paste van de mysteriedozen of een snelheidsboost. Wat de Trolls-verrassing wel bijbrengt is een leuke tijdelijke accessoire die je kart zal versieren, wat het dan weer visueel tof maakt. De mystery box is in tegenstelling tot Mario Kart ook voor een lange periode een mysterie, waardoor je er een aantal mis zal inzetten. Het is niet altijd duidelijk wat je item nu effectief doet en het zorgt voor minder interactie tussen spelers; gemiste kans hier ... Gecombineerd met de bijgekomen Trolls-verrassingen heb je in feite twee gelijkaardige mechanismen. Goed bedacht, maar ik zou de opsplitsing meer uitwerken tussen de twee.

That'll do Donkey, that'll do.


De race-ervaring zelf zit gelukkig wel goed in elkaar, met nog een klein minpuntje. De circuits hebben veel verschillende niveaus, zeker met het vrijspelen van de verborgen regenboogrijbanen. Val je echter van de track dan duurt het even om je terug op de juiste baan te liften. Ook botsen met tegenspelers of tegen de zijkanten, zorgt voor een kleine tolling. De VAB is gelukkig wel aanwezig onder de vorm van het DreamWorks-logo. Een klein, maar relevant detail. Visueel is DreamWorks All-Star Kart Racing een schot in de roos en stranden ze in poleposition, muzikaal komt de muziek eerder generiek over, maar zal niet vervelen. Op de Nintendo Switch en in handheld-modus komt DreamWorks All-Star Kart Racing tot zijn recht zonder meer. Op andere consoles zal dit zeker niet minder zijn. Met vier verschillende racesnelheden of moeilijkheidsgraden is er voor elke gelegenheid wel iets te vinden. DreamWorks All-Star Kart Racing probeert een frisse wending te geven aan het kart racen en de goed uitgewerkte circuits met magische lieren zorgen voor een element van strategie. Of deze game vaak zal bovengehaald worden met vrienden is eerder de vraag. Geef mij dan maar een potje popcorn bij een DreamWorks-animatiefilm.

Conclusie

DreamWorks All-Star Kart Racing zorgt voor een goede speelervaring. GameMills heeft goed over het Mario Kart-muurtje gekeken en gesleuteld aan het motortje. Het racen en driften werkt op een zeer gelijkaardige manier en de algemene belevenis voelt als een déjà vu. De wapenboxen zijn vergelijkbaar, maar komen net iets te kort in mijn beleving. Met een twintigtal DreamWorks-personages zoals Shrek, de Gelaarsde kat, Megamind … en evenveel circuits zal je zowel in solo als in multiplayer de nodige fun ervaren. Toch zullen we altijd vergelijken met Mario Kart, waardoor DreamWorks All-Star Kart Racing eerder een goed middenmoot racespel zal blijven.

Pro

 • Visueel sterk
 • Goed uitgewerkte racecircuits
 • De magische lieren komen with a twist
 • Goede wegligging van de karts
 • Herkenbare karakters

Con

 • Itemboxen blijven een mysterie
 • Is dit vernieuwend genoeg?
7.5

Over

Beschikbaar vanaf

3 november 2023

Gespeeld op

 1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

 1. Nintendo Switch
 2. PC
 3. PlayStation 4
 4. PlayStation 5
 5. Xbox One
 6. Xbox Series X|S

Genre

 1. Racing

Ontwikkelaar

 1. Bamtang Games

Uitgever

 1. GameMill Entertainment
 2. Mindscape
 
Terug
Bovenaan