Review: Dragon Ball Z: Kakarot

Wie had kunnen denken dat wanneer Akira Toriyama in de jaren tachtig de kleine manga Dragon Ball creëerde, dit een van de populairste culturele producten uit Japan zou worden, haast enkel overtroffen door Pokémon en sushi. Na meer dan dertig jaar is de franchise nog steeds populair, zowel bij de huidige jeugd als bij volwassenen die van de anime-serie en manga genoten als kind. Velen waren dan ook blij dat er vorig jaar een open wereld rollenspel verscheen dat je toeliet om je helemaal onder te dompelen in de wereld van Goku en zijn kompanen. Onlangs werd het spel ook naar de Nintendo Switch gebracht, dus wij grepen de kans om na te gaan hoe de strijd om de Dragon Balls verloopt op deze console.

Hoewel ik de anime-serie lang niet meer gezien had en geen enkel voorgaand Dragon Ball Z-spel had gespeeld, heb ik vorig jaar toch met plezier Dragon Ball Z: Kakarot op PlayStation 4 gespeeld. Wanneer de intromuziek begon te spelen na het opstarten van het spel werd het al snel een nostalgische aangelegenheid. Dragon Ball was immers een van de tv-shows waarmee ik als kind ben opgegroeid, dus zelfs ik was benieuwd wat Cyberconnect 2, vooral bekend om zijn Naruto: Ultimate Ninja Storm-spellen, ons zou bieden met Dragon Ball Z: Kakarot. De andere Dragon Ball Z-spellen legden de nadruk vooral op de actie, maar met Kakarot zou het verhaal op de voorgrond komen te staan en zouden de makers ons een volbloed JRPG voorschotelen.

Kakarot 1.jpg


Explosieve duels

De kans is groot dat je al bekend bent met het verhaal van het spel bij het lezen van deze review, dus ik zal er niet te veel over uitweiden. In Kakarot herbeleven we het verhaal van de volwassen Goku terwijl hij de aarde en zelfs het universum verdedigt tegen verschillende steeds machtigere tegenstanders. De game beslaat de volledige Dragon Ball Z-verhaallijn, beginnend met de invasie van zijn oudere broer Raditz tot aan de laatste confrontatie met Majin Buu. Hoewel het verhaal nogal beknopt wordt verteld, met veel tekstuele intermezzo's, zullen fans zeker genieten van deze hervertelling. Zelfs als je Dragon Ball Z niet kent, zal je veel plezier beleven aan het volgen van het verhaal en dankzij enkele verzamelobjecten krijg je ook de kans om kennis te maken met het Dragon Ball-verhaal waarin we Goku als kind ontmoeten.

De structuur van het spel is geïnspireerd op de tv-serie en elk hoofdstuk is gericht op een van de saga's van de serie, terwijl de hoofdstukken verder zijn onderverdeeld in afleveringen. Terwijl de hoofdstukken het verhaal van het spel vooruit stuwen, heb je na elke saga wat vrije tijd om echt te verkennen en wat lichtere zijmissies te ondernemen. Het is een leuke afwisseling na een aantal actievolle episodes waarin je het opneemt tegen iconische slechteriken zoals Raditz, Vegeta, Frieza en Cell. Tijdens de free roam heb je ook kleinere gevechten met vijanden zoals robots en Saibamen, maar die zijn veel minder interessant, bijna een nuance eigenlijk. En het is ook leuk dat je kunt spelen als andere DBZ-personages zoals Gohan, Gotenks of Piccolo - het is zelfs opvallend hoe weinig je soms speelt als het hoofdpersonage.

Kakarot 2.jpg


Knokken en koken

We hebben uiteraard al veel kansen gehad om als Goku of Trunks tegen Vegeta, Frieza of Cell te vechten in andere spellen. Het belangrijkste verkoopargument voor Dragon Ball Z: Kakarot is dan ook het idee dat we dit verhaal kunnen beleven in een open wereld rollenspel. De spelwereld is geen echter geen volwaardige open wereld, maar ze bestaat eerder uit verschillende hubs die het verhaal van het spel dienen, maar die ook verschillende nevenactiviteiten, steden en collectibles (en een heleboel orbs) bevatten om je bezig te houden. De activiteiten variëren van side quests tot activiteiten zoals vissen, jagen en koken, die vooral dienen om je personages sterker te maken.

Het sterkste punt, naast het verhaal, blijft het leuke gevechtssysteem natuurlijk. Dat is zelfs vrij eenvoudig en intuïtief. Zo heb je voor de gevechten een basis- en een afstandsaanval, een ontwijk- en verdedigingsknop en een power-up knop. Daarnaast kun je vier speciale aanvallen en ondersteunende acties van andere personages op de schouderknoppen instellen. Je speelt extra speciale aanvallen vrij door te levelen en skills te kopen met speciale orbs die je verdient doorheen het spel. Vertrouwd terrein voor de liefhebbers van actiespellen dus, die bijgevolg helemaal kunnen opgaan in de actie. Er is nog een ander mechanisme, het Community-systeem, waarbij je medailles van de verschillende personages uit het DBZ-universum verzamelt, die verschillende stats hebben, en ze aan een bepaalde plek op een bord toewijst. Deze borden zijn gerelateerd aan een bepaald aspect, zoals koken, training en avontuur. Het uitrusten van deze medaillons verhoogt het niveau van die gemeenschap, waardoor je verdere bonussen krijgt zoals een toename in gezondheid of kracht. In het begin is het wat zoeken, maar al snel krijg je het systeem onder de knie en zit je er gretig mee te experimenteren.

Dragon Ball Z: Kakarot zal je dus heel wat uurtjes zoet houden en als je de Switch-versie koopt, dan krijg je er gratis de eerste twee DLC-sets bij. Zijnde A New Power Awakens Parts 1 & 2, die zijn gebaseerd op de films The Battle of the Gods en The Resurrection of Freeza. Deze DLC voegt naast nieuwe verhaalepisodes voornamelijk nieuwe nieuwe transformaties toe voor Goku en Vegeta, nieuwe superaanvallen, een nieuwe level cap en nieuwe medailles. Part 2 voegt daarnaast ook nog een Horde Battle-modus toe, maar deze DLC vereist wel dat je de verhaalmodus en de eerste DLC hebt uitgespeeld. De laatste DLC, Trunks the Warrior of Hope, moet je helaas wel nog apart kopen.

Kakarot 3.jpg


Ongepolijst

Elke DBZ-fan weet hoe memorabel de gevechten in het verhaal zijn, maar ook hoe tergend traag ze vaak waren in de anime. Hoewel sommige gevechten uit meerdere fases bestaan, ligt het tempo in het spel gelukkig een stuk hoger. Maar de duels zijn net zo hectisch en explosief als je zou verwachten. Misschien zelfs een beetje te hectisch, want het is makkelijk om jezelf te verliezen in de explosie van kleuren en wilde actie die van het scherm afspat, alsook door de slechte plaatsing van de camera. Bovendien kent de Nintendo Switch-versie ook enkele problemen wat de schermresolutie betreft. De ontwikkelaars lijken ervoor gekozen te hebben om een stabiele 30 frames per seconde na te streven, maar dit gaat ten koste van de resolutie die serieus daalt als er teveel actie op het scherm is en zelfs tijdens de cutscènes. Hierdoor wordt het beeld bij momenten net iets te wazig en dit valt vooral op als je in docked mode speelt. De resolutie is in het algemeen een pak lager dan bij de andere versies, waardoor de Switch-versie er net iets karteliger en minder scherp uitziet. Los van de resolutie heeft Cyberconnect 2 wel een knappe port afgeleverd.

Los van de resolutie heeft Cyberconnect2 wel een knappe port afgeleverd.


Visueel laat het spel me wel met gemengde gevoelens achter, iets wat ik ook al had bij de PlayStation 4-versie. De personages en tussenfilmpjes zijn voorzien van prachtige cel-shading graphics die de anime knap nabootsen. Maar de omgevingen voelen kaal aan en zien eruit alsof de texturen dateren uit een vorig tijdperk. Verder zijn er een aantal kleine onvolkomenheden die de algehele presentatie schaden. Denk hierbij aan grafische haperingen, dieren die vast komen te zitten in bergen, personages die dialogen herhalen tijdens cutscenes of audio die niet goed doorkomt. Oh, en over herhalingen gesproken, de personages hebben de vervelende gewoonte om steeds dezelfde zinnen uit te spreken. Zoals Gohans "I think I can do this", elke keer als hij in de buurt van een vijand is. Maar deze zinnen worden verdomd irritant na een tijdje. Er zijn zo veel van de kleine nuances die voorkomen dat het spel de klassieker is die het had kunnen zijn.

Conclusie

De Switch-versie van Dragon Ball Z: Kakarot is al bij al een geslaagde port die vooral moet inboeten op vlak van de schermresolutie. De actie is nog steeds even intens als hectisch en het verhaal blijft spannend en leuk om te volgen. Ongeacht op welk plaftform je het spel speelt, is Dragon Ball Z: Kakarot een aanrader voor fans van de manga/anime, al blijft het een beetje als een ongepolijste diamant. Dat je er de eerste twee DLC gratis bij krijgt op de Switch, is een leuke bonus natuurlijk.

Pro

  • Stijlvolle actie
  • Verhaal trouw aan het bronmateriaal
  • Zeer uitgebreid
  • Leuke gameplay
  • Degelijke port voor de Switch

Con

  • De schermresolutie kan de actie niet de baas
  • Gevechten soms wat te hectisch
  • Vervelende slagzinnen van de personages
  • Kleine technische mankementen
7.5

Over

Beschikbaar vanaf

24 september 2021

Gespeeld op

  1. Nintendo Switch

Beschikbaar op

  1. Nintendo Switch
  2. PC
  3. PlayStation 4
  4. Xbox One

Ontwikkelaar

  1. CyberConnect2

Uitgever

  1. Bandai Namco Entertainment
 
Terug
Bovenaan