Druilerige, koude dagen … geen ideale tijd om met jonge, hyperactieve kinderen binnen te moeten zitten. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om ze ook binnen voldoende te entertainen. En hoe beter dan met een fijn familiespel! Een van de sterkhouders in deze categorie is ongetwijfeld Megableu. Deze producent van familievriendelijke en educatieve kinderspellen bezorgde ons een reviewexemplaar van hun nieuwste telg: 13 Bevers. Benieuwd of we onze kroost hiermee tevreden konden stellen? Ontdek het in onderstaande review!
Een mysterieus, berucht beverparadijs, bewaakt door de legendarische 13 Bevers. Ik zou er haast zelf naartoe willen! Het is in het gelijknamige ’13 Bevers’
ook meteen het ultieme doel van jouw bever. Eeuwenlang proberen de kleine, dappere knagers namelijk al het bever-walhalla te bereiken, maar geen enkele is er ooit in geslaagd. Het is nu aan jou om als veertiende bever de zware reis te overleven. Of dat lukt, is uiteraard de vraag!
De rivier trotseren doe je door middel van kaarten. Naast het centrale spelersbord wordt namelijk een stapel kaarten gelegd met getallen van één tot dertien. Kan je raden of de volgende kaart lager of hoger is, dan mag je bever een vakje vooruit. Je dam blijft op het oorspronkelijke vakje staan. Je mag zoveel gokken als je wilt, maar gok je fout, dan keert je bever terug naar zijn dam en is je beurt voorbij. Word je toch een beetje bang en raad je liever niet opnieuw, dan roep je “dam!”. Op deze manier verplaats je je dam naar het vakje waar je bever momenteel staat. Ook nu is je beurt voorbij, maar kan je niet terug gekatapulteerd worden naar je oorspronkelijke positie. Het spel is pas gedaan van zodra iemand het Paradijs bereikt. Moge de beste knager winnen!
Vervolgens is er de visvijver. Dit is meteen één van de leukste aspecten voor de jonge spelertjes. Je kan namelijk door middel van een vislijntje met magneet een visje vangen. Trek je een turbo-vis, dan mag je die in een beurt inzetten om bij een juiste gok twee velden vooruit te gaan. De visioen-vis laat je toe een fout geraden kaart weg te leggen en opnieuw een kaart te trekken. Tenslotte is er nog de stinkvis. Je raadt het al, maar deze voorspelt weinig goeds. Trek je deze vis, dan word je meteen gedwongen twee velden achteruit te gaan en je beurt te beëindigen.
Na de visvijver volgt een stroomversnelling, ten minste als je voor die weg kiest. Via deze weg ga je snel vooruit … of achteruit. Het volgende antwoord zal je maar liefst drie plaatsen opleveren, of kosten. Tenslotte is er nog de wolvengrot. Bereik je deze grot, dan mag je meteen je dam plaatsen en een wolvenfiche omdraaien. Is de wolf wakker, dan blijf je waar je bent en is je beurt om. Slaapt de wolf, dan worden de wolventokens weggehaald en kunnen de bevers veilig door de grot. Wie het lukt om als eerste nog de laatste rechte lijn, inclusief lava, te trotseren, wordt de winnaar.
Het spel is dus zeer toegankelijk voor lagereschoolkinderen, maar bevat natuurlijk een grote geluksfactor. Heb je niet het meest geduldige kind, dan kan dat uiteraard ook frustrerend zijn. Ligt er een ‘11’ op tafel, dan zeg je logischerwijze dat de volgende kaart lager is, maar heb je de pech dat je dan een ’12’ of ‘13’ trekt, dan kan het allemaal wel wat onfair aanvoelen. Megableu weet dat echter op een manier wel wat recht te trekken door er hier en daar een leuke twist in te steken. Zo kan je alsnog een achterstand inhalen bij de stroomversnelling, of zal je merken dat koplopers wel wat pech zullen hebben op lava-velden of in de wolvengrot. Onze oudste vond het alvast erg leuk om push your luck-gewijs verder te proberen geraken. Maar ook voor de jongste bleek het een leuke instapper te zijn om samen met papa de getalletjes te leren. En uiteraard was het vislijntje de absolute favoriet. Ook na een spelletje werden er nog kwistig visjes gevangen. Een leuk tussendoortje voor de druilerige dagen!
[/bol]
Een mysterieus, berucht beverparadijs, bewaakt door de legendarische 13 Bevers. Ik zou er haast zelf naartoe willen! Het is in het gelijknamige ’13 Bevers’
Haal jij als eerste bever het Beverparadijs?
In 13 Bevers zal je met twee tot en met zes spelers de uitdaging aangaan om via een kronkelende rivier vol hindernissen een poging te wagen richting het Beverparadijs. Dat dit niet zonder slag of stoot zal lukken, staat uiteraard vast. Wie er als eerste in slaagt om de finish te halen, mag zich tot de overwinnaar kronen.De rivier trotseren doe je door middel van kaarten. Naast het centrale spelersbord wordt namelijk een stapel kaarten gelegd met getallen van één tot dertien. Kan je raden of de volgende kaart lager of hoger is, dan mag je bever een vakje vooruit. Je dam blijft op het oorspronkelijke vakje staan. Je mag zoveel gokken als je wilt, maar gok je fout, dan keert je bever terug naar zijn dam en is je beurt voorbij. Word je toch een beetje bang en raad je liever niet opnieuw, dan roep je “dam!”. Op deze manier verplaats je je dam naar het vakje waar je bever momenteel staat. Ook nu is je beurt voorbij, maar kan je niet terug gekatapulteerd worden naar je oorspronkelijke positie. Het spel is pas gedaan van zodra iemand het Paradijs bereikt. Moge de beste knager winnen!
Een avontuurlijke belevenis met heel wat hindernissen!
Ik gaf al aan dat er echter heel wat hindernissen op je pad zullen komen. Een eerste is de lokkende laan. Deze laat je toe om een heel stuk van de rivier af te snijden. Je zal echter het exacte cijfer moeten raden op de volgende kaart. Lukt dat niet, dan ga je onherroepelijk terug naar start. Kies je echter niet voor de lokkende laan, dan kom je al snel in de lava terecht. In dat geval moet je blijven verder spelen en kan je niet “dam!” roepen. Trek je toevallig dezelfde kaart als degene die er al ligt, dan gaat je bever terug naar het dichtstbijzijnde koele water en wordt daar je dam geplaatst.Vervolgens is er de visvijver. Dit is meteen één van de leukste aspecten voor de jonge spelertjes. Je kan namelijk door middel van een vislijntje met magneet een visje vangen. Trek je een turbo-vis, dan mag je die in een beurt inzetten om bij een juiste gok twee velden vooruit te gaan. De visioen-vis laat je toe een fout geraden kaart weg te leggen en opnieuw een kaart te trekken. Tenslotte is er nog de stinkvis. Je raadt het al, maar deze voorspelt weinig goeds. Trek je deze vis, dan word je meteen gedwongen twee velden achteruit te gaan en je beurt te beëindigen.
Megableu weet als geen ander hoe een mooie presentatie te brengen!
Na de visvijver volgt een stroomversnelling, ten minste als je voor die weg kiest. Via deze weg ga je snel vooruit … of achteruit. Het volgende antwoord zal je maar liefst drie plaatsen opleveren, of kosten. Tenslotte is er nog de wolvengrot. Bereik je deze grot, dan mag je meteen je dam plaatsen en een wolvenfiche omdraaien. Is de wolf wakker, dan blijf je waar je bent en is je beurt om. Slaapt de wolf, dan worden de wolventokens weggehaald en kunnen de bevers veilig door de grot. Wie het lukt om als eerste nog de laatste rechte lijn, inclusief lava, te trotseren, wordt de winnaar.
Niet voor ongeduldigaards!
Van zodra de doos op tafel kwam, werden de kindjes enthousiast. De leuk vormgegeven, schattige bevertjes, de uitbundige en aantrekkelijke kleuren, de houten vislijntjes, … Megableu weet alvast hoe het een mooie presentatie moet brengen! Daarenboven is het spel snel en simpel uit te leggen. Hoewel de aangeraden leeftijd zeven is, kan je het volgens mij ook wel met iets jongere kinderen spelen, op voorwaarde uiteraard dat ze besef hebben van de getallen één tot en met dertien. Voor mijn dochter die nog maar net vijf was geworden, was het nog net iets te moeilijk, maar mijn zoon van zeven was meteen mee met de spelregels. Fijn trouwens dat je het met zes spelers kan spelen, ideaal om op tafel te leggen als er wat vriendjes op bezoek komen.Het spel is dus zeer toegankelijk voor lagereschoolkinderen, maar bevat natuurlijk een grote geluksfactor. Heb je niet het meest geduldige kind, dan kan dat uiteraard ook frustrerend zijn. Ligt er een ‘11’ op tafel, dan zeg je logischerwijze dat de volgende kaart lager is, maar heb je de pech dat je dan een ’12’ of ‘13’ trekt, dan kan het allemaal wel wat onfair aanvoelen. Megableu weet dat echter op een manier wel wat recht te trekken door er hier en daar een leuke twist in te steken. Zo kan je alsnog een achterstand inhalen bij de stroomversnelling, of zal je merken dat koplopers wel wat pech zullen hebben op lava-velden of in de wolvengrot. Onze oudste vond het alvast erg leuk om push your luck-gewijs verder te proberen geraken. Maar ook voor de jongste bleek het een leuke instapper te zijn om samen met papa de getalletjes te leren. En uiteraard was het vislijntje de absolute favoriet. Ook na een spelletje werden er nog kwistig visjes gevangen. Een leuk tussendoortje voor de druilerige dagen!
Conclusie
Megableu weet als geen ander hoe een mooie presentatie te brengen! Dat bewijst het ook weer met 13 Bevers. In dit push your luck-spelletje moet je als eerste, via een kronkelende rivier vol hindernissen, het Beverparadijs bereiken. Dit doe je middels het gokken of kaarten hoger of lager zijn dan de kaart op tafel. Gok je goed, dan ben je opnieuw een stapje dichterbij het Paradijs. Hoewel het spel leuk is in zijn simpliciteit, komt er uiteraard ook heel wat geluk bij kijken. Desalniettemin een erg fijn familiespelletje om met jongere kinderen te spelen. Voor een relatief democratische prijs krijg je alvast een mooi vormgegeven en erg uitnodigend bordspel.
Pro
- Mooi vormgegeven met leuke kleuren, aantrekkelijk artwork en stevig spelmateriaal
- Leuk in zijn simpliciteit
- Het vislijntje scoorde meteen
- Toegankelijk voor lagereschoolkinderen
Con
- Er blijft een grote geluksfactor aanwezig
- De lokkende laan had voor mij niet gehoeven
7
Over
Uitgever
- Megableu
Designer
Matt Edmondson
Aantal spelers
2 - 6
Tijdsduur
30 minuten