Nvidia lanceert ondersteuning voor Resizable BAR

Met de lancering van de GeForce RTX 3060 grafische kaarten introduceert Nvidia ondersteuning voor "Resizable Base Address Register (BAR)", een door de PCI Express-voorschriften beschreven techniek die in sommige games prestatiewinsten van vijf tot tien procent kan opleveren. Met Resizable BAR kunnen verschillende game assets zoals textures en shaders gelijktijdig uitgewisseld worden tussen de processor en de GPU. De conventionele methode is door middel van een wachtrij.

Geheel nieuw is de techniek niet: AMD bood het sinds eind oktober reeds aan onder de naam "Smart Access Memory" voor RX 6000 kaarten in combinatie met Zen 3-processors, althans op moederborden met een 500-series chipset. Sinds december ondersteunt Intel de techniek eveneens op recente chipsets en nu maakt Nvidia zijn debuut inzake compatibele GPU's.

De al langer bestaande GeForce RTX 30-serie kaarten krijgen later eveneens ondersteuning voor Resizable BAR: voor de Founders Edition-kaarten brengt Nvidia eind maart een VBIOS-update uit en partners zoals MSI, Asus, en Gigabyte zullen voor hun aangepaste modellen eveneens zulke updates uit brengen.

geforce-rtx-3060-ti.jpg
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan