LittleBigPlanet: servers permanent gesloten wegens aanvallen

LittleBigPlanet is het soort game waar een verbinding met het internet niet alleen de algemene herspelbaarheid ervan versterkt, maar ook diens algemene aanbod aan diverse gameplay aanzienlijk uitbreidt. De ontwikkelaars bij Media Molecule hebben namelijk extreem buigbare tools ontworpen om eigen content mee te ontwerpen, waardoor talentvolle fans die buiten het vaste kader dachten zelfs geheel andere gameplay genres konden nabootsen, in plaats van 'alleen' levels voor een 2D-platformer. Combineer dit met een centrale infrastructuur waar eender wie zulke levels zonder problemen mocht up- of downloaden, en de LittleBigPlanet-titels hadden in principe een oneindige levensduur!

Ik benadruk hier het gebruik van de verleden tijd, want sinds vandaag werden de servers voor LittleBigPlanet 1, diens opvolger, deeltje drie én de PS Vita-port permanent offline gehaald wegens tragische redenen. Niet omdat Sony geen interesse meer had om de kosten ervoor te betalen, zoals destijds het geval was voor pakweg DRIVECLUB, maar omdat een stelletje eikels alle eerder vermelde spellen hackten en prompt bombardeerden met onverdraagzame content, zoals een barrage van racistische of transfobe berichten. Een aantal maanden geleden werd het hele netwerk reeds uitgeschakeld totdat men een oplossing zou vinden voor deze veiligheidsinbreuk, maar helaas zal het dus nooit zo ver komen, volgens een bericht op de officiële Twitter-pagina.

Een treurige aankondiging dat alle voorgaande creativiteit op hun respectievelijke hardware teniet doet, want er komt zelfs geen sluitingsperiode om bestaand werk op te slaan alvorens het te laat is. Enkel de PS4-port van LittleBigPlanet 3 ontving enige genade, welke vanaf gisteren een nieuwe patch ontving om vervolgens de servers terug draaiende te krijgen, en waarmee je gelukkig bijna alle oudere content nog kunt bemachtigen. Hopelijk beëindigt men hiermee deze langdurige haatcampagne, en hopelijk wordt Media Molecule's PS4-project Dreams ook van dit lot bespaard...

 
Bovenaan