Een nieuwe dag, een nieuw competitieformat:

Zestien clubs, wel play-offs, geen halvering en mogelijk drie degradanten: Lorin Parys lanceert nog maar eens nieuw competitieformat​

Creatief is Pro League-CEO Lorin Parys wel. Andermaal heeft hij een nieuwe competitieformat ontwikkeld, deze keer met zestien ploegen en liefst drie play-offs. Wij konden de nota op de kop tikken en leggen de plannen voor u uit.

Het nieuwe format moet er in Parys’ idee komen in 2023-2024 en is ontworpen met het oog op zestien clubs in de eerste divisie. Het bestaat uit twee fases, met een reguliere competitie en play-offs. Er zijn Kampioenen play-offs, Europa play-offs en play-offs voor het behoud. In alle play-offs worden de punten behouden: van een halvering of een nieuwe start met nul punten is nergens sprake. Parys noemt play-offs “noodzakelijk voor de sportieve ontwikkeling, de spanning en de mediawaarde”.

Aan de Kampioenen play-offs neemt de top zes deel, zij krijgen tien extra wedstrijden. De eerste wordt kampioen, de nummers twee en drie krijgen een Europees ticket. Het nummer vier speelt een finale in eigen huis tegen de winnaar van de Europa play-offs voor het laatste Europees ticket.

De top twaalf – zes teams van de Kampioenen play-offs, zes van de Europa play-offs – zijn dan zeker van een verlengd verblijf in de eerste divisie. Vier andere clubs moeten wel nog een degradatie vrezen. Zij spelen de play-offs voor het behoud. De laatste twee clubs na afloop van deze zes extra matchen zakken rechtstreeks. De derde laatste club speelt een barragewedstrijd (heen en terug) tegen de club die de play-offs van de tweede divisie wint (met daarin nummers drie tot en met zes van in totaal zestien clubs). De top twee van de tweede divisie promoveert hoe dan ook naar de eerste divisie. Er kunnen dus drie stijgers zijn vanuit het tweede niveau, momenteel zijn dat er hoogstens twee.

“De geïntegreerde U23-teams worden beschouwd als gewone clubs en kunnen met andere woorden normaal promoveren en degraderen”, staat er voorts te lezen. “De voorwaarde is wel dat zij steeds één reeks lager spelen dan hun moederclub. U23-teams kunnen niet promoveren naar de eerste divisie en ook niet deelnemen aan de play-offs van de tweede divisie. Indien een U23-club bij de eerste zes zou eindigen, wordt zij vervangen door de eerstvolgende klassieke club in het algemeen klassement.”

Eenmalig drie degradanten​

Komend seizoen wordt er met achttien gespeeld in 1A. Om één seizoen later met zestien over te blijven, wil Parys dat er eenmalig drie rechtstreekse degradanten vanuit 1A en één rechtstreekse promovendus vanuit 1B zijn.

In mei stelde Parys een plan voor om tegen 2025 geleidelijk over te gaan naar een format met veertien eersteklassers en achttien tweedeklassers met play-offs. Daar was geen draagvlak voor en dus kwam het nooit tot een stemming. Binnen de Pro League valt te horen dat ook dit voorstel weinig levensvatbaar is. Al is niet elke betrokkene daarvan overtuigd: “Dit is aantrekkelijk voor de 1B-clubs en de topploegen, en als je al die stemmen samentelt...” In een ideale wereld wil Parys morgen tot een stemming komen. Of het effectief zover komt, valt af te wachten.

Opmerkelijk: Parys heeft in zijn nota maar plek voor één format. Er zijn nochtans voldoende clubs die neigen naar een reguliere competitie met achttien clubs, twee zakkers en één barragist. Dat werd de voorbije weken zeer duidelijk tijdens verschillende brainstorms, maar die clubs krijgen geen gehoor.

Ter herinnering: om eender welk voorstel goed te keuren, is er een tweederdemeerderheid nodig op de algemene vergadering.

Ook dit staat in het ‘Globaal plan voor de toekomst van het Belgisch voetbal’

* “We moeten naar duurzaam financieel beheer. Onze profclubs lieten in 2021 een globaal verlies van meer dan 175 miljoen euro optekenen. Dit is een ongezonde en onhoudbare situatie.”

* “De doelstelling is om korte lijnen uit te bouwen tussen de Pro League en de politiek. Elk initiatief dat impact kan hebben op het profvoetbal moeten we detecteren. Daarna moeten we in overleg gaan met de beleidsmakers.”

* “De Pro League moet binnen vijf jaar klaar zijn om extern kapitaal te verwelkomen wanneer dat wenselijk zou zijn. Vandaag is ons aanbod onvoldoende aantrekkelijk om tegen een interessante return private minderheidsinvesteerders aan te trekken.”

* “We stellen voor om vanaf het seizoen 2023-2024 de halve finales van de Beker van België in één wedstrijd af te werken. Ook willen we de beschermde status van de profclubs in de 1/16de finales opheffen en Europees spelende clubs een ronde later laten instromen. Zij zouden dan voor het eerst spelen in de 1/8ste finales.”

* “Het management van de Pro League vraagt het mandaat om de definitieve integratie van U23-teams vast te leggen met de verschillende vleugels.”

* “Clubs worden verplicht toe te werken naar een eigen positief vermogen. Ter bevordering van het Belgische profvoetbal wordt vanaf 2024-2025 verplichte veldverwarming opgelegd. Clubs zijn verplicht om 3 procent van hun operationele inkomsten te investeren in hun jeugdwerking, vrouwenvoetbal of G-voetbal.”

* “De samenstelling van de Raad van Bestuur zal wijzigen: van negen bestuurders tot zes. Twee van deze bestuurders worden onafhankelijken.”
 
Die kleine clubs zullen dat wel niet steunen.
er zou blijkbaar wel een mogelijke 2/3e meerderheid zijn voor 18 clubs zonder playoffs maar dat wil diene Lorin Parys blijkbaar niet op tafel leggen ... is precies zo'n ego dat er niet tegen kan als het niet zijn idee/goesting is?
 
er zou blijkbaar wel een mogelijke 2/3e meerderheid zijn voor 18 clubs zonder playoffs maar dat wil diene Lorin Parys blijkbaar niet op tafel leggen ... is precies zo'n ego dat er niet tegen kan als het niet zijn idee/goesting is?
Iedereen wist dat we niet bij 18 ploegen gingen blijven, die kleintjes ook. Het was altijd een tijdelijk regeling geweest, nu hun kak intrekken is toch ook gewoon veel te gemakkelijk? 18 is gewoon teveel voor België en qua kalenderbelasting al zeker..
 
Iedereen wist dat we niet bij 18 ploegen gingen blijven, die kleintjes ook. Het was altijd een tijdelijk regeling geweest, nu hun kak intrekken is toch ook gewoon veel te gemakkelijk? 18 is gewoon teveel voor België en qua kalenderbelasting al zeker..
18 ploegen zonder playoffs zou toch perfect kunnen?
 
Terug
Bovenaan