Het leven is geen eitje voor Gudetama

Je hebt hem misschien al gezien, in spelletjes of op merchandise: Gudetama. Een eierdooier met een behoorlijk duidelijke tegenzin in het leven. Een creatie van Sanrio, is het ventje (ik neem aan ‘ventje’) wereldwijd gigantisch populair geworden en een beetje een symbool voor de Kawaii cultuur. Nochtans was ons eitje eerst een beetje bedoeld als ‘anti-Kawaii’ want zijn naam bestaat uit de samensmelting van gudegude (dat een wat luie, ongemotiveerde vibe moet aangeven) en tamago, wat ‘ei’ wil zeggen (tamago-tchi!). Een ongemotiveerd ei, niet bepaald wat je bij het suikerzoet schattige van Kawaii gaat bedenken maar kijk, een held was geboren!

Het gele ventje was het resultaat van een wedstrijd binnen Sanrio om zijn animatoren te inspireren, men zocht voedsel-gerelateerde figuurtjes. Gudetama verloor die wedstrijd van een contente zalmfilet maar bleek uiteindelijk tóch populairder.
Gudetama komt in Japan ‘s morgens op tv in korte filmpjes (minder dan een minuut) en daar zijn er al meer dan duizend van en men gaat ook all out met het ei-concept: hij bestaat ook hardgekookt, geroerd, als omelet, als onderdeel van gerechten mét ei, … Zijn karaktertje past zich ook aan, aan de manier waarop hij … tja, ‘klaargemaakt’ is. De hardgekookte Gudetama is bijvoorbeeld een stukje ruwer dan de gefrituurde Gudetama. Kwarteleitje Gu is zó klein dat niemand ooit kan verstaan waar hij over bezig is.

En nu zet ons ongemotiveerde eitje zijn verovering van de wereld verder met een eigen serie op Netflix, An Eggcelent Adventure. Het wordt een mix van animatie en live action die we nog dit jaar mogen verwachten. Netflix laat nog niet veel los, maar de spirit van Gudetama lijkt alleszins niks verandert.

 
Terug
Bovenaan