Herfst en winter 2022-2023

Lakigigar

Well-known member
Geen lange voorspellingspost zoals ik vroeger wel eens deed, maar het is eraan te zien dat het een beetje koeler en wisselvalliger geworden is, en wie weet komt er nog wel een nazomerperiode aan maar ook dat maakt net zoals de kortere dagen en het weer dat wel eens kan omslaan deel uit van de herfst. Meer dan ooit zal de winter gevolgd worden omdat deze ook van invloed zal zijn op hoe we deze winter doorkomen, dus ergens zullen er zijn die met een bang hartje zullen afwachten. Anderzijds heeft het seizoen ook veel moois te bieden aan de winter- en sneeuwliefhebbers, als het dan wel wilt winteren. Want de voorbije jaren was het op dat vlak karig gesteld, een nieuwe milde winter zou echter vermoedelijk voor velen wel welgekomen zijn.

Voor wie graag toch wat winterverwachtingen volgt, verwijs ik door naar https://www.youtube.com/user/GavsWeatherVids

Nog wat nuttige links verder.

Nuttige sites

Eenvoudig en meest gebruikt


https://www.meteo.be/nl/brussel -> KMI, beste en meest betrouwbare site voor het weer van vandaag en morgen.
https://www.meteo.be/nl/weer/waarnemingen/neerslagradar/bliksem -> radar

Modellen en statistieken

https://www.weerwoord.be/
https://www.netweather.tv/forum/
https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=eps_pluim&r=midden -> de pluim
https://wetterzentrale.de/
https://www.meteociel.fr/
https://kachelmannwetter.com/de/modellkarten/euro/europa/m0_temperatur-850hpa.html -> nuttig voor de EC leden te zien
https://www.mscha.org/knmi/summer.cgi?station=260&month=-1 ->statistieken omtrent huidige waarnemingen
https://weerstatistieken.nl/ -> idem dito
https://www.nhc.noaa.gov/ -> voor orkanen
https://www.youtube.com/user/GavsWeatherVids -> lange termijn weerpraatje van een Brit met de parameters die ik gebruikte, en hij neemt zijn tijd om het uit te leggen.
https://apps.ecmwf.int/webapps/opencharts/?facets={"Range":[]} ->tal van weerkaarten voor middellange en lange termijn die nuttig zijn
https://www.frankdeboosere.be/ -> altijd handig voor statistieken wat betreft ukkel
https://www.infoclimat.fr/fr/cartes/observations-meteo/temps-reel/temperature/europe.html -> actuele temperatuur europa
https://logboekweer.nl/ -> maandgemiddeldes en data uit het verleden uit Nederland (en onderaan op de site ook links naar andere delen v. Europa en wereld)
 
Laatst bewerkt:
Hm. Aan de weerberichten te zien, is het wel tijd om de Herfst 2022 thread te starten zeker? :)
21 september is ook al 2 dagen gepasseerd.

Bij deze gedaan, ik heb ook gevraagd aan een mod van het board hier om wat posten te verplaatsen naar hier om te vermijden dat we 2 actieve threads op hetzelfde moment zouden hebben en de laatste pagina ook meer ging over de neerslag van vorige week en de eerste koelte van het jaar.
 
Morgen nog eens zon en een graad of 16, wat mij betreft heeft het genoeg geregend!
Komende week wordt het niet echt beter.

uNHsMS8.png


sEWUGh3.png


Die 11°C op woensdag zal echt koud aanvoelen. Alsook de dagen met veel wind. Vanaf het weekend weer open kaart, maar volgens Europees model, actieve regenzone en veel wind vrijdag op zaterdag. Misschien dat de week erna weer ietsje beter zal worden.
 
de laatste maand heeft het regio Gent meer geregend dan niet heb ik het gevoel. Kan je nergens checken hoe het zit met tekort aan grondwater?
 
Ik ben best wel blij met de regenval van de laatste dagen. Zeker 's avonds vind ik het heerlijk om in slaap te vallen met het geluid van regen :D
 
Droge zomers, natte herfsten... Toch nog niet zo dramatisch voor 't klimaat (al wel voor de landbouw) lijkt me?
Ben een leek hieromtrent, dus verbeter me maar...
 
Deze site is nuttig om de evolutie van het grondwater te volgen: https://www.dov.vlaanderen.be/page/actuele-grondwaterstandindicator.
Maar wordt wel telkens begin van de maand bijgewerkt. Dus nog een weekje wachten.

Maar ik denk niet dat dit met de regen van deze maand alleen opgelost is. Het is een verbetering maar er zal wel wat meer tijd nodig zijn. Ik geloof dat Frank Deboosere zei dat we 3 maanden neerslag achterstaan.
 
Overal een beetje? Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe snel het tekort aan grondwater wordt aangevuld door al die regenval van de laatste tijd.
Er is dit jaar tot nu ongeveer 200 mm minder neerslag gevallen dan normaal. Grondwaterstanden gaan door de regen van de voorbije dagen een beetje herstellen, maar waarschijnlijk nog altijd veel te laag blijven. Dat gaat wel afhangen van plaats tot plaats, hier is deze maand 90 mm gevallen, er zijn plekken in B waar ondertussen al > 200mm gevallen is in september.
 
Hier staat de tuin ook terug mooi groen, maar toen ik dit weekend om wat te planten een put moest graven viel het toch op dat enkele cm dieper de grond nog zeer droog is.
 
had gehoopt dat de planten hier in de tuin die op sterven na dood waren, nu ook dood waren dan kon ik een verse tuin aanleggen binnenkort, maar die herleven nu dus blijkbaar toch nog even. wildgroei.
 
Om nog eens terug te komen op de droogte.
Die grafiek daarbij is ook interessant: als je daar rechts kijkt zie je dat er in zo’n droog jaar die grafiek niet meer terug op 0 komt. Dan wordt een stukje van het tekort overgeheveld naar het jaar erop. Gemiddeld genomen zal het geen probleem zijn (kijkende naar de grafiek van elke 2 jaar), maar als de winter nu minder nat is als gemiddeld gaan we volgend jaar sneller in de problemen komen als het weer droog zou worden.

Of lees ik die grafiek verkeerd?
 
Terug
Bovenaan