Golf

MiniJeffrey

Well-known member
activities-golf-header.jpg


Birdie, Eagle, Albatros, of toch meer par, bogie of double bogie speler? Net begonnen met golf, hard aan het werken om single te breaken of vreselijk op zoektocht naar je eerste chipin of degelijke drive van het jaar? Hier vind je gelijkgezinden!

Golf! Het spelletje waar je meer wandelt en vloekt in jezelf dan effectief slagen doet. Waar je de ene week de pannen van het dak speelt en denkt dat je je volgende big step nu wel echt te pakken hebt, om de week erna 10 punten boven je handicap te spelen. Voor natuurliefhebbers met respect voor grassen, bloemen, planten en dieren. En liefhebbers van hole 19 natuurlijk. Maar liefst met of zonder hole in one, want anders is het trakteren?

---

(met dank aan @Ikke1987 voor de inspiratie, wat leidde tot de hieronder geschreven tutorial)

Golf een nieuwe hobby?
  1. Proef eens van de sport
    Clubs doen vaak op regelmatige basis startdagen voor mensen die eens willen proeven van de golfsport .
    Schrijf je zeker ook in voor de start to golfdag die 1x per jaar plaatsvindt in zowat alle clubs (normaal op Paasmaandag).

  2. Start to Golf pakket
    De meeste golfbanen of golfscholen bieden een startpakket aan. Dit omvat enkele maanden lidmaatschap op de oefenfaciliteiten, enkele beginnerslessen en meestal ook een geleende club. Met dit pakket probeer je je GVB te behalen (je golf rijbewijs zeg maar) die bewijst dat je de sport, regels en etiquette goed genoeg kent om op een golfbaan te mogen spelen.

  3. Volwaardig golfer
    De meeste golfers groeien na hun start to golf pakket door naar een volwaardig lidmaatschap op een golfbaan. Dit is de duurste formule, maar biedt je onbeperkt spelen op je thuisbaan aan. Je speelt dan ook wedstrijden om je handicap te laten zakken.
    Er zijn formules voor spelers die meer op zoek zijn naar budget golf (bv. een 10 beurtenkaart), dus er is voor ieders wat te vinden.

  4. Spelen op andere banen
    Zodra je hcp36 haalt kan je op90% van de golfbanen in de wereld gaan spelen. Je betaalt dan een greenfee (gemiddeld 60-100 euro) voor een rondje golf. Er zijn toeristische organisaties gespecialiseerd in golfreizen (van weekendjes tot complete all in golfreizen).


Op welk budget moet ik rekenen?
Hieronder beschreven bedragen zijn gemiddelden. Zoals in elke sport zijn er excessen in beide richtingen. Zo heb je golfballen aan anderhalve euro per stuk en er zijn ballen aan 6 euro per stuk. Er zijn schoenen van 100 euro, er zijn schoenen van 600 euro. Er zijn golfbanen die 1.500 euro lidgeld vragen, er zijn er die 4.000 vragen.
  • Start to Golf pakket: 250-600 euro (meestal 3-6 maand lidmaatschap)
  • Golfmateriaal: 300 euro voor een startersset ijzers (meer heb je als beginner niet nodig)
    • 800 tot 1.500 euro voor geavanceerd materiaal ijzers op maat.
    • Groter materiaal zoals drivers, woods, hybrids: reken op 1.000 euro extra voor 3/4 van deze clubs.
    • Degelijke putter: reken op 200 tot 300 euro.

      investering in materiaal gaat normaal jaren mee.
  • Golfmateriaal (klein): 100 tot 300 euro per jaar (ballen, schoenen, tees, ...)
  • Golfmateriaal (tas/kar): 70 tot 300 euro voor een golftas, 200 tot 500 euro voor een trolley
  • Golfabonnement: 1.000 tot 3.000 euro per jaar (onbeperktgolfen op de baan) of 500 tot 1.000 euro voor beurtensystemen
  • Greenfees: 60 - 100 euro (in België), op exclusieve banen kan je makkelijk tot 500 euro of meer gaan voor een rondje.
Is golf geen sport voor gepensioneerden?
Ja en Neen. Het aandeel oudere golfers is hoog, maar de laatste jaren is het aandeel jonge golfers gestaag aan het stijgen. Er zijn grote verschillen in de clubs onderling. De meer elitaire clubs trekken traditioneel de oudere (en rijkere) bevolking aan, terwijl de meer "volkse" clubs ook een jonger publiek aantrekken en inzetten op jeugdwerking.


Is golf geen sport voor rijken?
Neen. Hoewel golf nog veel tradities en etiquette kent (verplichte polo bv) waardoor het een elitaire uitstraling krijgt, is het niet (of niet langer) een sport voor de lucky few. Golf blijft echter wel een relatief dure sport (een golfbaan onderhouden vraagt nu éénmaal véél kapitaal en mensen), maar alle lagen van de bevolking vinden ondertussen hun weg naar de golfsport. Al moeten we niet flauw doen: het aandeel dokters, advocaten, zelfstandigen, bedrijfsleiders, etc. ligt hoger in de golfsport dan bv in de darts (no offense Dimi). Maar iedereen is zeker welkom.


Is golf wel écht sporten? Een beetje wandelen en op een balletje slaan?
Laat u geen zand in de ogen strooien door het cliché van rondrijden in een golfkarretje en af en toe eens een bal slaan. De meeste golfers wandelen de golfbaan af en hebben er na een rondje zo makkelijk 6km wandelen opzitten, tel daarbij de inspanning van de slagen en de opwarming en je komt toch aan een aardige fysieke inspanning. Golfers op hoog niveau spenderen ook veel tijd in de sportzaal en erg veel tijd op de driving range. We dagen je uit om een uurtje ballen te komen slaan, het is vermoeiender dan je zou denken.


Hoever moet ik dat balletje uiteindelijk kunnen slaan?
Ieder heeft zijn eigen afstanden, mannen slaan over het algemeen wel verder dan vrouwen. en logischerwijze slaat de betere golfer ook verder dan de beginnende golfer. Een gemiddelde 10hcp man slaat met zijn driver gemiddeld 200-220 meter, een hcp25 slaat 180-200 meter, een beginnende man slaat idealiter nog niet met een driver, maar probeert met een ijzer 7 vaak de magische 100m te halen. Meters zeggen echter niks, veel wordt goed gemaakt met regelmaat, richting, kort spel en putten.



Handige links
 
Laatst bewerkt:
Misschien later, als ik op pensioen ben en niet meer kan lopen, fietsen, tennissen, voetballen,...
 
Ik heb al golf gespeeld en ben er volgens de trainer zeer goed in (niet toevallig want ooit zeer goed geweest in tennis) maar ik haal uit zo’n sport geen voldoening. Ik moet 1500kcal verbrand hebben en in mijn zweet staan om voldoening te hebben in sport
 
Ik zou het graag eens willen uitproberen. De dichtstbijzijnde golf course biedt een "start to golf" traject aan, maar dat is meteen voor een drietal maanden en ik vind dat direct al een grote investering, omdat ik geen flauw benul heb of ik het op lange termijn tof ga vinden :D dus ben voorlopig nog de kat uit de boom aan het kijken.
 
Ik zou het graag eens willen uitproberen. De dichtstbijzijnde golf course biedt een "start to golf" traject aan, maar dat is meteen voor een drietal maanden en ik vind dat direct al een grote investering, omdat ik geen flauw benul heb of ik het op lange termijn tof ga vinden :D dus ben voorlopig nog de kat uit de boom aan het kijken.

Je kunt het best eens informeren of ze soms ook een start to golf initiatiedag aanbieden, dan krijg je al een eerste idee. De meeste clubs doen dat wel regelmatig eens, zo'n startersdagen.
 
Je kunt het best eens informeren of ze soms ook een start to golf initiatiedag aanbieden, dan krijg je al een eerste idee. De meeste clubs doen dat wel regelmatig eens, zo'n startersdagen.
Goed idee se! Ik zal eens gaan horen, dat lijkt me véél beter dan ineens drie maanden te committen, ik ken mezelf.
 
Ikzelf ben geen golfer maar zo een 2 tal keer per jaar sta ik wel eens op zo een range gestaan met een vriend die veel golft.
Vind het wel leuk , maar zou er te weinig voldoening uithalen aangezien ik meer voldoening haal uit fysiek zware activiteiten zou eerder een bijsport zijn moest ik meer tijd hebben.

Onlangs wel de virtuele beatsofgolf gedaan is denk ik een hele leuke manier als initiatie of om technisch bij te leren als ervaren golfer.
Zo kun je als leek toch eens voelen hoe het +/- is om eens op de echte golfcourse te staan. (voor je al die diploma's moet halen).
 
Ik ben sinds vorig jaar een officiële golfer. @MiniJeffrey leuke beginpost, kan me er volledig in vinden wat je schrijft :)
Een zeer mooie sport waarbij frustratie en vreugde dichtbij elkaar kunnen liggen.

Mijn advies:
Golf kan een dure sport zijn, maar als je het wat uitzoekt en afhankelijk van je wensen, kan je de prijs beperken (sommige golfclubs vragen maar liefst 1500 EUR lidgeld per jaar)​
De eerste vraag die je moet stellen is: wat zoek je in golf:​
  • Ik wil het eens proberen
  • Ik wil eerst zien of het me ligt, daarna wil ik zelf beslissen
  • Ik wil het voor lange tijd doen
  • Ik ken met anderen waarmee ik graag wil golfen
  • Bedrijfsmatig golfen
  • Hoeveel tijd wil je er in investeren (eens een avondje of meerdere keren per week)
  • Budget

Zelf heb ik enkele jaren deelgenomen aan Starttogolf (gratis initiaties) met verschillende vriendengroepen. Voor corona was dit 1x per jaar rond april, het is een gratis initiatie van 1-3u (afhankelijk waar je gaat). Ik heb enkel initiaties meegedaan en dus niet ingeschreven voor het starterspakket. Ook had een vriend 1x eens een betalende golfinitiatie bij een club geboekt.

Daarnaast bieden verschillende golfclubs buiten starttogolf soms nog gratis golfavonden. Bij 1 club heb ik dit gedaan, is eigenlijk hetzelfde als starttogolf alleen heb je meer keuze in datums omdat dit heel het jaar door gepland wordt.

Golf een nieuwe hobby?
Als je na voorgaande zin hebt gekregen, kan golf misschien wel een hobby voor je worden. Ik heb volgende stappen ondernomen:
  1. Gratis golfsessies gevolgd bij verschillende clubs (zie voorgaande)
  2. Bij een soort van 'golfschool' aangesloten (geen echte baan, goedkoper om je golfslagen te oefenen)
    • goedkoper, wel geen echte baan
    • vaak kun je in het begin materiaal van hen gebruiken, later heb ik mijn eigen materiaal gekocht (alles via Decathlon, niet al te duur en goed genoeg voor te beginnen).
  3. Golflessen gevolgd
    • Als je verder wilt gaan met golfen, moet je een golfvaardigheidsbrevet (GVB) halen. Hiervoor moet je echt wel lessen nemen om te slagen voor je examen
    • Eerst via vrienden wat zaken aangeleerd (grip-houding-slag...) maar uiteindelijk een aantal lessen bij een betere golfer gevolgd (betalend). Dit kost wel wat geld, maar was voor mij nodig om te slagen voor praktijkexamen (zie verder).
  4. Examens afleggen (wel in NL gedaan)
    • Theorie: Golfregels oefenen
    • Praktijk: een golfer (lesgever) gaat met jou naar een golfbaan. Daar speel je een aantal holes zodat deze kan inschatten of je golfvaardig genoeg bent. Geslaagd ? Krijg je een GVB waar je op vele andere golfbanen kan spelen.
    • Bovenstaande is ook wel betalend, gelukkig moet je dit maar 1x doen (net zoals je rijbewijs halen)
  5. Golfclub aangesloten
    • overgeschakeld naar een 9-holes golfclub in Nederland (veel goedkoper dan grote golfclubs)
    • Voor je begint zou ik zeker eerst goed rondkijken in je omgeving (of iets verder) om te zien wat je het meest ligt.
  6. Greenfees
    • Soms gaan we op een andere locatie, dan betalen we de greenfee
    • In mijn golfclub hebben ze een 'vriendenpas'. Dit is een kaartje dat je voor een goedkope prijs kan kopen waarmee je op verschillende andere locaties kan spelen.
  7. Golfweekendjes
    • Door corona is golfen een echte hobby geworden, ook staan er binnenkort golfweekendjes op de planning (Ardennen/NL)
    • Goede site hiervoor: Pin High

Clichés en golf
Helaas zijn er heel wat clichés over golf, echter heb ik het gevoel dat er (vooral in NL) meer gespendeerd wordt om een aantal zaken te ontkrachten.
  • Golf is duur
    • In principe maak je golf zo duur als je het zelf wilt. Uiteraard kost het wat geld en moet je je afvragen hoeveel je er aan wilt uitgeven. Materiaal kan je best eenvoudig beginnen, soms kan je wel iets vinden op tweedehands (zoals een tas of golfballetjes). Kleding hoeft ook niet duur te zijn. Mijn mening: van dure kleding ga je niet beter spelen (al moet de kleding wel goed aanvoelen)
    • Voor de duidelijkheid: met 200 EUR ga je nu ook wel niet toekomen, eerder een veelvoud er van.
  • Golf is enkel voor oudere mensen
    • Ik ben zelf 33 jaar en regelmatig de jongste op het golfterrein. Je begint meer en meer te zien dat jongeren ook de weg naar het golf vinden (sommige clubs hebben abonnement per leeftijd). Ouders zie ik ook af en toe met hun kinderen golfen, zij zien dit dan als een familieactiviteit.
  • Golf is geen sport, het is maar wat slagen tegen een balletje
    • De enige manier om dit te weten is door het zelf te doen.
    • Als we 18-holes doen hebben we tussen de 6-12 km gewandeld. Ook concentratie eist een grote rol.
  • Golf neemt veel tijd in beslag
    • Afhankelijk hoe je het zelf ziet: ga je enkel oefenslagen doen kies je zelf hoelang je dit doet (30min-1u-2u...)/ 9-holes doen / 18-holes / maak je er een dagactiviteit van (verder weg golfen in combinatie met eten/drinken) ...

Handige links
Mocht je nog vragen hebben, mag je het altijd sturen.

Ps: Detry een zeer goed Scotisch Open gespeeld. Net de eindzege gemist door een play-off met drie. Ook Thomas Pieters heeft het niet slecht gedaan. Hopelijk maken ze kans op de Olympische Spelen.
 
Clichés en golf
Helaas zijn er heel wat clichés over golf, echter heb ik het gevoel dat er (vooral in NL) meer gespendeerd wordt om een aantal zaken te ontkrachten.
  • Golf is duur
    • In principe maak je golf zo duur als je het zelf wilt. Uiteraard kost het wat geld en moet je je afvragen hoeveel je er aan wilt uitgeven. Materiaal kan je best eenvoudig beginnen, soms kan je wel iets vinden op tweedehands (zoals een tas of golfballetjes). Kleding hoeft ook niet duur te zijn. Mijn mening: van dure kleding ga je niet beter spelen (al moet de kleding wel goed aanvoelen)
    • Voor de duidelijkheid: met 200 EUR ga je nu ook wel niet toekomen, eerder een veelvoud er van.
  • Golf is enkel voor oudere mensen
    • Ik ben zelf 33 jaar en regelmatig de jongste op het golfterrein. Je begint meer en meer te zien dat jongeren ook de weg naar het golf vinden (sommige clubs hebben abonnement per leeftijd). Ouders zie ik ook af en toe met hun kinderen golfen, zij zien dit dan als een familieactiviteit.

Even kort hierop ingaan volgens mijn ervaring:

Golf is duur, ik vind van wel. Want zodra je op een zeker niveau raakt ga je op een echte baan willen spelen (geen golfschool meer bv) wat een aardige duit abonnement kost. Je gaat ook duurder materiaal willen, clubs, ballen, schoenen, af en toe eens een andere baan of een golfreisje. Ik zou golf zeker niet bij de goedkope of betaalbare sporten rekenen, maar echt wel bij de duurdere sporten. Je gaat uiteindelijk zo duur als je zelf wil, je kan perfect een golf.be lid zijn en gewoon paar keer per jaar ergens gaan spelen. Voor de gebeten golfer is een abonnement in een club meestal the way to go, maar €€€ inderdaad.

Golf is voor oude mensen? Het klopt dat er héél veel oudere spelers zijn, maar er is ook veel jeugd en young adults bijgekomen laatste paar jaar. Het hangt wel sterk af van je club. De meer elitaire exclusieve club trekt ouder volk aan (hell, welke 20 jarige kan 3000 euro lidgeld betalen elk jaar...), terwijl de meer volkse clubs een veel jongere bevolking kennen.

Ik speel zelf in Waregem, daar is er een erg goede jeugdwerking en ook 20- en 30-igers zijn alom vertegenwoordigd. Waregem staat dan ook bekend voor zijn clubleven naast de golf :D en dat trekt pintendrinkers, ik bedoel jonge golfers, aan. :unsure:
 
Jammer van zijn slechte derde ronde anders had hij nog kunnen winnen vandaag. Na een ferme inhaalrace toch nog 12ste geëindigd in Dubai.
 
Terug
Bovenaan