Filmreview: X

Het Amerikaanse filmproductie- en distributiebedrijf A24 brengt al jaren de ene topper na de andere uit. Het is dan ook telkens halsreikend uitkijken naar de volgende projecten die ze aankondigen. Na het fantastische After Yang waar ik me een tijd geleden in mocht onderdompelen, krijgen we nu een ander beestje van formaat voorgeschoteld. Lees hieronder wat ik van de horrorfilm genaamd X vond.

X werd geregisseerd door Ti West. West is geen onbekende in het horrorgenre en heeft verschillende films en afleveringen van series op zijn naam staan. Zelf waagde hij zich een paar keer aan het acteursleven in onder andere You're Next, een film van Adam Wingard. Deze laatste, die ook al een waslijst aan horrorprojecten heeft, mocht zich vorig jaar wagen aan Godzilla vs. Kong uit de MonsterVerse. Even terzijde geef ik graag The Guest van Wingard mee als kijktip, met Dan Stevens in de hoofdrol.

Capture.PNG


Dying to Show You a Good Time

1979, Houston Texas. De tijd van seks, drugs en rock ‘n roll. Een groep pornofilmmakers hebben het geniale idee om hun nieuwste telg, The Farmer's Daughters, op te nemen op het Texaanse platteland. Daar huren ze een vakantiehuis van ouderlijk koppel Howard en Pearl. Echter is het koppel niet op de hoogte van de motieven van het ambitieuze gezelschap en wanneer Pearl zich aangetrokken voelt naar de jeugdige schoonheid en haar jaloezie niet meer kan bedwingen gaat het hek van de dam!

Als liefhebber van het genre ben ik van mening dat er weinig echt goede horrorfilms bestaan. Of dat er eerst vijf mindere films moeten opdagen voor er nog eens een degelijke uit de bus komt. X daarentegen is gelukkig geen van die mindere films. Ti West zorgt voor een zeer strakke regie dat het slashergenre ten goede komt. Terwijl het niet alle clichés aan de kant schuift, zorgt het wel voor een must see voor liefhebbers van het genre.

X_STILL_3.jpg


One God Damn F*cked Up Horror Picture

X is in staat de spanning van begin af aan rustig op te bouwen. Je maakt geleidelijk aan kennis met alle personages, hun bedoelingen en diens motieven om dan pakweg halverwege de film een one way ticket te krijgen en zo gekatapulteerd te worden richting ongemakkelijke horror. Smijt daar een heerlijke soundtrack à la Friday The 13th over en je bent klaar voor een sexy, bloody good time.

De film is tegelijk sexy, grappig, ongemakkelijk en spannend.


De rollen zijn weggelegd voor Brittany Snow, artiest Kid Cudi, Martin Henderson, Owen Campbell, jong opkomend talent Jenna Ortega (die eerder al in de recentste Scream te zien was) en Mia Goth in een dubbelrol die sinds A Cure for Wellness een ijzersterk filmtraject aan het afleggen is!

Ondanks de vele hommages aan andere films in het genre, is Ti West er in geslaagd toch zijn eigen stempel te drukken en van X een verrassende en originele slasherfilm vol bloot en bloed, met een heerlijke jaren ’70-sausje eromheen te maken. De film is tegelijk sexy, grappig, ongemakkelijk en spannend. Door de sterke editing, cinematografie, practical effects en acteerprestaties is X zeker en vast de moeite waard.

Conclusie

X is een onderhouden slasherfilm. Ondanks de vele hommages slaagt regisseur Ti West er in een sexy, bloederige, spannende en grappige horrorfilm af te leveren. Dit dankzij de strakke editing, cinematografie, acteerprestaties en soundtrack. De film bouwt langzaamaan op waardoor je genoeg tijd spendeert met de personages voor de poppen aan het dansen gaan. En eenmaal die dansen, houden ze niet op tot aan de aftiteling. Liefhebbers van het genre zullen zeker aan hun trekken komen!

Pro

  • Strakke editing
  • Cinematografie
  • Acteerprestaties
  • Practical effects
  • Soundtrack

Con

  • Gaat niet alle clichés uit de weg
7.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

4 mei 2022

Genre

  1. Horror

Speelduur

105 minuten

Regie

Ti West

Cast

Mia Goth, Jenna Ortega, Brittany Snow, Kid Cudi, Martin Henderson en Owen Campbell

Uitgever

The Searchers
 
Laatst bewerkt:
Bovenaan