Filmreview: Vortex

De Frans-Argentijnse regisseur Gaspar Noé maakte naam met enkele provocerende films, waarin thema’s zoals verkrachting, reïncarnatie en seks niet geweerd worden. De wereld van Noé uit zich vooral in excentrieke films waarin neonkleuren, psychedelische dromen en los camerawerk ondersteund worden door heftige elektronische soundtracks. Hij probeert hiermee afschuwelijke onderwerpen visueel mooier te maken. In zijn laatste film Vortex gooit hij het over een heel andere boeg en zet hij een ingetogen en ontroerende film over dementie neer.

Een bejaard koppel woont in een klein appartementje ergens in Parijs. Vortex vertelt het verhaal van hun laatste levensdagen. De man werkt aan een boek over dromen en films, zijn vrouw is een gepensioneerd psychiater en lijdt aan dementie. Hij zorgt voor haar, zij dwaalt rond en haar heldere momenten worden steeds zeldzamer.

vortex-02.jpg


Isolatie

De man en de vrouw – beide blijven naamloos in de film – leven samen onder hetzelfde dak, maar ieder in zijn eigen wereld. Om dit vorm te geven, maakt regisseur Noé gebruik van een split screen doorheen de volledige film en versterkt daarmee de verscheurende emoties, onbehaaglijke momenten en het gevoel van isolatie, die het gevolg zijn van haar dementie.

Het koppel leeft samen, maar ieder in zijn eigen wereld.


Hun leven kent nog mooie momenten, zoals samen genieten van een drankje op hun terras of een bezoek van hun zoon Stéphane – die ondanks zijn eigen problemen probeert zijn ouders te ondersteunen – maar de onrust blijft voortdurend voelbaar. De man kan de zorg voor zijn vrouw niet alleen dragen, wat voor frustraties zorgt, maar weigert desondanks echte hulp te zoeken en hun woning verlaten, is eveneens onbespreekbaar.

vortex-01.jpg


Doelloos leven

De film verloopt traag en toont hun leven in de kleinste details. De man die tot rust komt in zijn kamer, waar al zijn boeken en notities liggen. De vrouw die haar leven als psychiater niet vergeten is en zichzelf nog voorschriften uitschrijft en haar grote voorraad pillen schikt en herschikt. De kijker beweegt mee in hun leven, waardoor deze film van twee uur en vijftien minuten lang kan lijken. Een half uurtje korter had geen afbreuk gedaan.

Dario Argento in de mannelijke hoofdrol was niet vanzelfsprekend, aangezien hij vooral bekend is als filmregisseur van horrorfilms, zoals Deep Red en Susperia. Hij zet echter een fantastische prestatie neer en laat de kijker echt meevoelen met een man die traag maar zeker zijn dromen verliest. Françoise Lebrun, de vrouwelijk hoofdrolspeelster, is minstens gelijkwaardig: ze slaagt erin te tonen hoe de dementie als een mist over haar persoonlijkheid trekt, met verwarring en een gebrek om emoties te verwoorden of te begrijpen tot gevolg. Een prima prestatie van beiden.

Vortex is nu te zien op streamingdienst Sooner met een gouden ticket. Films met zo’n ticket kan je niet bekijken binnen het basisabonnement, maar uitsluitend huren. Bij een premium abonnement krijg je onbeperkte toegang tot films zonder tickets, maar krijg je ook drie tickets per maand waarmee je de nieuwste releases – zoals deze film – kan huren.

Conclusie

Vortex is een ontroerend verhaal over een bejaard koppel, waarvan de vrouw aan dementie lijdt en hun leven tijdens hun laatste levensdagen via een opgedeeld scherm (split screen) te zien is. Het gebruik van een split screen is ongewoon, maar buitengewoon functioneel in deze film. Je volgt tegelijkertijd het leven van de man en de vrouw, het stoort nooit en het is een aangename manier om hun leven vanuit dit standpunt te bekijken. Vortex is een realistische film, maar ook eentje met een bittere nasmaak: samen oud worden is mooi en romantisch maar de kans dat één van de partners geconfronteerd wordt met kwaaltjes of ziekte is groot. Deze dramafilm is melancholisch, meelevend en voor mij de beste Noé-productie tot hiertoe.

Pro

  • Aangrijpend drama
  • Sterke performance van Dario Argento en Françoise Lebrun
  • Het opgedeeld scherm versterkt het gevoel van isolatie

Con

  • Erg traag, je beweegt op het tempo van hun bestaan
  • Te lang
7

Over deze film

Beschikbaar vanaf

21 oktober 2022

Genre

  1. Drama

Speelduur

142 minuten

Regie

Gaspar Noé

Cast

Dario Argento, Françoise Lebrun, Alex Lutz, ...

Uitgever

Wild Bunch Distribution
 
Laatst bewerkt:
Terug
Bovenaan