Filmreview: The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Wie houdt van de typische Guy Ritchie-actie, zit bij deze film aan het goede adres. Guy Ritchie, bekend van onder andere de Sherlock Holmes-franchise, The Gentlemen en Wrath of Man, zorgt samen met producer Jerry Bruckheimer (Top Gun: Maverick, Pirates of the Caribbean, National Treasure) voor een episch twee uur durend spektakel dat je meeneemt naar de Nazi-tijd en het waargebeurde verhaal vertelt waar maar weinig mensen iets van weten. Gebaseerd op het boek van Damien Lewis krijgen we het verhaal achter een van de meest succesvolle heists die Churchill op poten zette.

Wie Guy Ritchie zegt, zegt avontuur en vermaak. Dat bewees hij al meerdere malen met verschillende grote projecten, zowel voor cinema als streaming. Deze keer waagt hij zich aan een waargebeurd Nazi WOII-verhaal, dat hij door zowel perfecte casting, decor en cinematografie omtovert tot een action-packed meesterwerk. De film neemt ons mee op Operation Postmaster, de geheime missie in 1942 die bedoeld was de inval van de Nazi’s te wreken.

Screenshot 2024-05-26 115915.jpg

Een perfecte combinatie

Gus March-Phillips, briljant gespeeld door Henry Cavill krijgt door de Britse Regering onder leiding van Winston Churchill de opdracht een team samen te brengen om naar het Spaanse Eiland Fernando Po te varen. Dit met maar een doel: een Nazi-boot tot zinken brengen waarop een hele cruciale lading aan munitie en voorraden opgeslagen zit. March-Phillips komt net uit de gevangenis en ziet dit als de ultieme kans zich te bewijzen aan de toenmalige leider van Engeland.

Een van de meest succesvolle heists die Churchill op poten zette.


Hij slaagt erin een team samen te stellen met enkele grappige karakters. Hij krijgt de hulp van de Zweed Anders Lassen gespeeld door Alan Ritchson (Fast X, Reacher), die graag met pijl en boog de vijand aanpakt. Daarnaast schiet explosievenexpert Freddy Alvarez te hulp, gespeeld door Henry Golding (The Gentleman, Crazy Rich Asians). Verder krijgt March-Phillips de hulp van kapitein Henry Hayes gespeeld door Hero Fiennes Tiffin (After) en Geoffrey Appleyard gespeeld door Alex Pettyfer (Magic Mike, Wild Child). Deze gekke maar strijdlustige groep wil koste wat kost de Nazi’s een stapje voor zijn en trekt ten strijde om de Duitsers te ondermijnen. Ze komen in contact met een undercover spionne, Marjorie Stewart, hier gespeeld door de aanlokkelijke Eiza González waardoor ze gemakkelijker aan geheime intel geraken en de missie op een betere manier kunnen doorlopen.

Screenshot 2024-05-26 120727.jpg

Mission accepted

Vol strijdlust trekt deze groep naar West-Afrika om de Nazi U-boten te saboteren. Terwijl spionne Marjorie probeert te infiltreren bij de Duitsers om zo voor afleiding te zorgen, proberen de strijdlustige jonge mannen onorthodoxe plannen te verzinnen om de Nazi’s zo goed mogelijk te onderscheppen en hun boten over te nemen. Het tempo van de film is in balans met de hoeveelheid informatie die wordt gegeven en er is geen enkel moment waarop je het gevoel hebt dat de film niet vooruitgaat. Ook zaten er geen onlogische of atypische momenten in waardoor je als onwetende kijker goed kon meevolgen met wat er zich toen afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Weliswaar is deze film ietwat uitvergroot tegenover de oorspronkelijke gebeurtenis, maar het voelt alleszins aan als een ongelooflijk verhaal dat je bij de keel grijpt. Je geniet niet alleen maar van een geslaagde film, ook leer je alweer iets bij dat tot voor deze film alleen maar werd gedocumenteerd in oude boeken of neergeschreven archieven. Leuk weetje - Majoor Gus March-Phillips, de leider van de hele operatie was blijkbaar de inspiratie voor James Bond. Ian Fleming, die destijds als persofficier in het leger werkte, schreef de welbefaamde Bond-boeken die wereldwijd zijn uitgegroeid tot een van de bekendste ooit. Dit terzijde, zou het March-Phillips en zijn kompanen lukken om deze missie te volbrengen en het respect van de Britse Regering te verdienen? Daarvoor kijk je best zelf naar deze nieuwe epische blockbuster van Guy Ritchie en geloof mij: you won’t be disapointed!

Conclusie

Als je weet dat je een film gaat kijken van Guy Ritchie, dan weet je wel waaraan je je kan verwachten. Overvloed aan actie, hier en daar een goed stukje humor en soms ook memorabele scènes die niet snel zullen vergeten worden. Voor mij past deze Ministry of Ungentlemanly Warfare hier zeker ook bij. Het was aangenaam om te kijken hoe een waargebeurd evenement uit de geschiedenis op deze manier kan worden uitvergroot. Wat mij betreft zit Henry Cavill hier ook echt op zijn plaats, dit soort rol gaat hem veel beter af dan bijvoorbeeld een rol als in The Witcher. De cinematografie en tijdsgeest komen heel authentiek over en nemen ons mee naar een van de missies, georkestreerd door Churchill tijdens een van de meest besproken oorlogen.

Pro

  • Goede casting
  • Mix tussen humor en actie
  • Mooie cinematografie
  • Perfect tempo

Con

  • Actiescènes waren soms wat te donker waardoor de actie niet altijd goed zichtbaar was
8.5

Over deze film

Genre

  1. Actie
  2. Avontuur
  3. Historisch
  4. Oorlog

Speelduur

120 minuten

Regie

Guy Ritchie

Cast

Henry Cavill, Eiza González, Alan Ritchson, Henry Golding en Alex Pettyfer.

Uitgever

Lionsgate
 
Terug
Bovenaan