Filmreview: The Grand Tour: A Scandi Flick

Een midlife crisis kan vele vormen aannemen, van de secretaresse binnendoen over een tattoo op je bips tot een sportief wagentje en een scala aan zaken daartussen. Als concept wordt het uitvergroot vaak gebruikt met (of toch met de bedoeling tot) komisch effect. Helaas is het vaak meer zielig dan grappig. Wanhopig je jeugd proberen hervinden? Beetje triest. Weet je wat? De voorgaande zinnen zijn complete BS! Zolang je niemand kwetst (letterlijk en figuurlijk) doe je maar net zo gek als je zelf wil. Grow old gracefully? Nah, fam, DISgracefully! En als het gaat om goed los gaan, ben je bij Clarkson, Hammond en May nog steeds aan een uitstekend adres. Ouder en grijzer maar niks de wijzer.

The Grand Tour: A Scandi Flick is nu te bekijken op Amazon.

1663337547450.png


Clarksooooooooon

Het is een vreemd moment voor Groot-Brittannië. Na jaren van heen en weer gezwalp met Brexit, een resem premiers en financieel nauwere en nauwere schoentjes, is nu de moeder van de natie komen weg te vallen. Postzegels, munt- en briefgeld, talloze portretten in beige culturele centra zijn plots niet meer up-to-date. Love Island en Eastenders zijn niet op tv, het is een niet aflatende parade zwart geklede presentatoren met een niet aflatende stroom van quasi-identiek nieuws. Dat is nu eenmaal the British way. De monarchie leeft er op een manier die wij ons niet echt kunnen voorstellen, zelfs een feestelijk moment zoals het jubileum van pas een paar maand terug bracht niet zó een spirit op de been als dit overlijden. Een Brit en een tragische gebeurtenis, het is een match made in heaven. 25 maart 2015 was ook zo een geschiedkundig punt voor het land: de wegen van de BBC en ene Jeremy Charles Robert Clarkson zouden zich scheiden.

Iemand een slag in het gezicht geven omwille van een ontbrekende warme maaltijd: geen wijze beslissing. Dit doen op de tijd van je werkgever: nog minder wijze beslissing. Toen J. C. R. Clarkson het presteerde, kwam daar dus ontslag van. Tussen Clarkson en de BBC zat het al een aantal jaren geregeld scheef, maar als residente cash cow kon hij zich wel iets permitteren. Deze misstap was er echter geen waar je een grappige draai kon aan geven. (Nou ja, je kon het wel, het internet had er een topdag mee en het slachtoffer in kwestie kwam er veel berooider van af dan JC). Door de heldenstatus van Clarkson werd het geen ‘ontslag-ontslag’ maar een ‘niet vernieuwd contract’. En het was nochtans allemaal zo mooi begonnen …

In 1988 werd autojournalist Jeremy Clarkson het gezicht van Top Gear. Wat ooit een serieus en ietwat saai programma over auto’s was, werd een fenomeen. Clarkson praatte fabrikanten niet naar de mond, was grappig en grof en geboren om het onderwerp te brengen. Wanneer de mix gemaakt werd met James Daniel May en Richard Mark Hammond, is een legendarisch trio geboren. Top Gear wordt een van de vlaggenschepen van de BBC, wereldwijd een megahit met live shows, boeken en specials en een regelrecht financieel wonder voor de Beeb. Waarom er dan geen gebakken biefstuk afkon, zal eeuwig een vraag blijven. Maar het sprookje bleef dus bij Auntie niet duren. Na het vertrek van Clarkson, duurde het geen twee dagen eer ook Hammond en May de stekker er uit trokken. Ook al hadden beiden eigen projecten, de magie van de vriendschap en de mogelijkheid om samen hun eigen ding te doen was een te aantrekkelijk idee. Een nieuwe thuis voor de heren? Amazon.

1663337571182.png


I’ve overdone it, I’ve overdone it

Elke aflevering van Top Gear was lachen maar over de jaren waren het de specials die we in ons hart sloten. Het begon met een betrekkelijk eenvoudige rond de Olympische winterspelen, waarvoor het trio naar Lillehammer trok en werd over elf gelegenheden groter en gedurfder. Het publiek at het op, behalve de stunts en de interacties, zagen we ook nog eens stukken van de wereld die we anders heel weinig zagen, op een manier die nog nooit gedaan was. Wat controverse kon ook altijd, denk maar aan de Patagonië aflevering in Argentinië waar de gevoelens tegenover Britten duidelijk nog vrij … bitter waren. Voor Amazon werd het TG concept grotendeels aangehouden voor de eerste seizoenen. Een aantal dingen waren intellectueel eigendom van de Beeb en werden - soms geslaagd, soms echt niet - aangepast naar niet-gecopyrighte afkooksels, een aantal nieuwe dingen werden getest. Seizoen één van The Grand Tour werd gesmaakt omdat iedereen blij was dat de mannen terug waren, maar is bij herbekijken toch maar een vallen en opstaan (meest vallen). Pas vanaf seizoen twee werd er weer een werkend ritme gevonden, maar aangezien zelfs een Richard Hammond niet onsterfelijk is en iedereen wel zijprojecten had (en het Amazon budget veel, heel veel, toeliet) werd de focus uiteindelijk vastgelegd op ‘specials’. Een keer per (paar) jaar(ish) een groots opgezette Grand Tour. Telkens lang wachten but worth the wait. Een kit auto in Mongolië, op avontuur met boten, een Lochdown in Schotland en nu een ijskoud verhaal in Scandinavië.

Waarvoor wij het doen, is de ronduit fantastische band tussen de drie hoofdrolspelers


Scandi flicks is de jaren zeventig benaming voor de erotische exportproducten uit het hoge noorden. In Engeland had je ondeugende melkboeren, wilde je iets meer actie dan moest je bij Zweden en co zijn. Gelukkig (jammer?) geen Clarkson en metgezellen bloot in een sauna maar wel dolle pret in de bittere koude. However een Scandi Flick is ook een rijmanoeuvre! Een draai nemen mits oversturen maar in snelheid verminderen. Ik heb geen idee wat het wil zeggen, maar dat dus. Dit manoeuvre is vooral in gebruik bij ‘ijs racen’ maar er zijn voldoende videos op Youtube voor wie het zonder ijs of met de fiets eens wil proberen. In deze speciale aflevering brengen de heren hulde aan de beste rallywagens, wagens die ook buiten rally een uitmuntende prestatie leveren en uitermate geschikt zijn om door de kille wildernis van Noorwegen en Finland te gaan trekken. James May komt met een Mitsubishi Lancer Evo, Hammond met een Subaru Impreza en Clarkson met een Audi Quattro. Of niet. Het ís een Audi. Beginnen doen we in Noorwegen en we volgen de Poolcirkel. Van het koudste voetbalveld ter wereld in het piepkleine Noorse stadje Henningsvaer trekken we door adembenemende sneeuwlandschappen en blijkt het toch niet zo eenvoudig te zijn als gewoon eventjes je prestatiekar vierhonderd kilometer door een Kerstkaartje rijden.

De jaren dat Clarkson, Hammond en May ons nog veel bijleerden over auto’s liggen lang achter ons. Behalve dat het inderdaad stevige auto’s zijn, zal je niet weglopen van TGT met een nieuw begrip van ‘waarom’ dit nu zo een goede performance cars zijn. Maar daarvoor doen wij dit niet, de gekozen vehikels zijn integraal doch bijzaak. Waarvoor wij het doen, is de ronduit fantastische band tussen de drie hoofdrolspelers. Jeremy, Richard en James hebben een chemie met een gemak die weinig nog te vinden is. Drie ouder wordende kerels in een wereld die niet meer volledig voor hen gemaakt is maar hen niettemin blijft graag zien. De verbale sparring, de puberale maar schitterend gevonden grappenoorlog en hun unieke manier van omgaan met wat soms toch wel beangstigend moet geweest zijn (ik wil de verzekeringspremie van het programma wel eens zien) … het blijft in zijn veld steeds hun eigen hilarische kijkervaring. Je merkt dat er een enorme affectie voor onderwerp en locatie achter elke aflevering zit en er zijn een aantal oprechte laugh out loud-momenten en heel wat gegrinnik daar nog eens tussen. Jermus Clarkssen, Rikard Hammondsson, en Jamus Maysson geven zin om gas te geven en Noorwegen eens te gaan bekijken. Eindelijk een product dat A-Ha van de troon heeft gestoten!

Conclusie

Wat kan je zeggen over The Grand Tour? De formule blijft in wezen hetzelfde, maar als we de eerste twee seizoenen via Amazon bekijken (waar dus wel een en ander anders was) dan is dat de enige juiste beslissing. Je volgt drie nukkige, niet direct pc oude knarren terwijl ze zichzelf op exotische locaties in en uit de problemen halen en de veerkracht van de knarren is net zo fascinerend als die van de karren. Toch vinden ze elke keer weer een andere invalshoek en het blijft plezierig kijken. Ze worden wat ouder en er zal nooit nog een programma met hetzelfde karakter komen, laat ons er ten volle van genieten en hopen dat ze over twintig jaar gewoon verder doen met de elektrische rolstoel. And on that bombshell, ga deze kijken!

Pro

  • Jeremy Clarkson
  • Richard Hammond
  • James May
  • Mooie stunts en challenges

Con

  • Die ene muur
9

Over deze film

Beschikbaar vanaf

16 september 2022

Speelduur

99 minuten

Regie

Phil Churchward

Cast

Jeremy Clarkson, James May, Richard Hammond

Uitgever

Amazon
 
Ze blijven gewoon leuk en entertainend. Alleen sommige overdreven zaken mogen ze laten varen. Zeker diegene die duidelijk fake zijn.
 
Terug
Bovenaan