Filmreview: The Dark Knight (Collector's Edition)

2008. Een superheldenfilm die toen ongezien de pannen van het dak liet vliegen door het breken van het ene record na het andere. Drie jaar na de grondlegger Batman Begins kwam The Dark Knight, de eerste film waarin de naam Batman niet in de titel voorkomt, en dat is niet het enige wat deze film verbrak. Hieronder de review van de nieuwe 4K blu-ray Collector's Edition-uitgave.

The Dark Knight is het middenstuk van het gelijknamige drieluik. Ook deze werd geregisseerd door Christopher Nolan die tussen deze en de eerste film van de trilogie, het ook niet te missen goochelspektakel The Prestige filmde. Het verhaal van The Dark Knight werd mede bedacht door David S. Goyer en de screenplay schreef de regisseur samen met zijn jongere broer, Jonathan Nolan, die ook meeschreef aan Interstellar, ons Westworld bracht en de toekomstige Fallout-serie zal brengen.

JOKER.jpg


If you're good at something, never do it for free

Het verhaal van The Dark Knight start ongeveer negen maanden na de gebeurtenissen van Batman Begins. Bruce Wayne’s alter ego Batman werkt samen met politie-inspecteur Jim Gordon om de maffia zoveel mogelijk van Gothams straten te ruimen. Wanneer een geschminkte, chaotisch onvoorspelbare criminele psychopaat zich echter moeit, loopt het dodental al snel op en volgt er een kat-en-muisspel als nooit tevoren.

The Dark Knight wordt tot heden door velen nog steeds gezien als de beste superheldenfilm. Deze staat op de derde plaats in de top 250 films op IMDb. Terwijl ik die derde plaats wat te hoog gegrepen vind, zou ik me misschien wel achter de mening kunnen scharen qua beste superheldenfilm. Ondanks dat de film in mijn ogen niet perfect is, blinkt het wel in heel wat zaken enorm uit.

The Dark Knight heeft een extreem hoog tempo dat je van de ene dreiging naar de andere voert. Als toeschouwer krijg je maar een paar momenten om even op adem te komen voor je alweer meegesleurd wordt in een onverwachte draai van Heath Ledgers Joker. Wat een fantastische prestatie zet hij daar neer! De kritiek na de aankondiging van zijn casting toont alleen maar dat er niet te snel conclusies mogen getrokken worden eer het eindproduct zich presenteert. The Joker was Ledgers laatste volledig afgewerkte filmrol na zijn tragisch einde, maar wat een exit. Zijn glansrol zorgt ervoor dat zijn schurk, van alle bad guys, nog steeds het meeste indruk ooit op me achterliet. Zelfs nu nog steeds, maar liefst veertien jaar later. Naast Ledger krijgen we opnieuw Christian Bale als Batman te zien, Michael Caine als Alfred, Gary Oldman als Gordon, Aaron Eckhart als Harvey Dent en Maggie Gyllenhaal die Katie Holmes vervangt als Rachel Dawes.

BATPOD.jpg


Hogere kwaliteit in zowel film als uitgave

Laat The Joker nu de sterkte zijn van The Dark Knight. De combinatie van een spannend, donker, complex verhaal met een meedogenloze villain zorgt ervoor dat niemand veilig is en er heerst een constante dreiging, waardoor je nooit precies weet hoe het verhaal zal verlopen. In tegenstelling tot de huidige MCU-films staat The Dark Knight nog steeds onverslaanbaar. Alleen jammer dat na Nolans trilogie hierna DC-films stap voor stap wat begonnen af te takelen.

De combinatie van een spannend, donker, complex verhaal met een meedogenloze villain zorgt er voor dat niemand veilig is en er heerst een constant dreiging waardoor je nooit precies weet hoe het verhaal zal verlopen.


In tegenstelling tot Batman Begins ziet de 4K blu-ray van The Dark Knight er verbluffend uit. Deze film is ook de eerste keer dat Nolan experimenteert met de IMAX-camera's die hij in gans zijn toekomstige repertoire, met uitzondering van Inception, bleef toevoegen. De iets meer dan een half uur durende IMAX-footage is waanzinnig scherp en zorgt voor een zeer immersieve beleving. Dit is tot op heden de beste manier om The Dark Knight in je huiskamer te zien. Spijtig dat Batman Begins deze kwaliteit niet kan benaderen.

The Dark Knight ziet er ook gewoon een heel stuk beter en realistischer uit. De donkere, grauwe, oranje gloed en special effects van “the Narrows” uit Batman Begins hebben plaats gemaakt voor een realistischer Gotham. Diehard fans hekelen misschien het feit dat Gotham City er zo proper en opgelicht uitziet in tegenstelling tot andere neerzettingen van de stad.

IMG_20220804_113735.jpg


The Prisoner's Dilemma

Waar voor mij persoonlijk The Dark Knight wat van zijn drijfkracht verliest, is naar het einde toe. Na een ongelooflijke wilde rit vol intriges en plot twists komen we tot een halt waar The Joker twee cruiseschepen tegen elkaar opzet. Het ene schip zit vol burgers terwijl het andere vol criminelen en gespuis zit. Beide schepen zitten vol explosieven en de passagiers krijgen elk de kans zichzelf te redden door het andere schip op te blazen met een bijgeleverde ontsteker. Hoe het eindigt zal ik hier niet verklappen voor de tweetal mensen die de film nog niet gezien hebben, maar daar werd het mij wat te melig en verliest het de essentie van de film. Los daarvan is The Dark Knight een van, of zoniet dé beste superheldenfilm tot heden.

Het bonusmateriaal op de aparte blu-ray disc is, net zoals de heruitgave van Batman Begins, dezelfde die ook eerder op vorige 4K UHD en blu-ray uitgaven te zien waren. Deze bevatten meer dan 120 minuten aan extra’s en behind the scenes-materiaal dat voor elke fan wel een interessante kijkbeurt is. Iedere Batman Ultimate Collector's Edition bestaat uit: een steelbook met de film op blu-ray en 4K UHD, een blu-ray disc vol extra’s, een zestien pagina’s tellend fotoboek en reproducties van twee posters (op een tweezijdige poster), tien lobby cards en twee art cards met een Dark Knight-envelop om alles in te bewaren.

Het fysieke gedeelte is opnieuw het enige nieuwe van deze heruitgave die dus vooral als doelpubliek de diehard fans of mensen zullen aanspreken die de films nog niet in huis hebben. Het is dus aan jullie om zelf te beslissen of deze Collector's-uitgave zijn extra geld waard is!

Conclusie

The Dark Knight is nog steeds een van, of zoniet dé beste superheldenfilm die we tot heden kregen. De film raast met een extreem hoog tempo van de ene dreiging naar de andere waardoor je als toeschouwer maar weinig tijd krijgt om wat adem te happen. Aan intriges en plot twists geen gebrek met een fantastische Heath Ledger die de beste Joker performance ooit neerzet. The movie is only as good as its villain! Deze heruitgave ziet er een stuk beter uit dan zijn voorganger Batman Begins en is voorlopig de beste manier om The Dark Knight in je huiskamer te bekijken. Met de scherpe IMAX-footage en de dreigende soundtrack van Hans Zimmer en James Newton Howard is The Dark Knight zowel een lust voor de ogen als de oren.

Pro

  • Spannend tot het eind
  • Meedogenloze schurk
  • Heath Ledgers prestatie als The Joker
  • Donker en complex verhaal

Con

  • Verliest voor mij persoonlijk wat stoom naar het einde toe
8.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

27 juni 2022

Genre

  1. Actie
  2. Misdaad

Speelduur

152 minuten

Regie

Christopher Nolan

Cast

Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Michael Caine, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman en Morgan Freeman

Uitgever

Warner Bros.
 
Bovenaan