Filmreview: Red Sandra

Red Sandra is een aangrijpende film gebaseerd op het waargebeurd verhaal van Sandra Massard en de strijd van haar ouders tegen de farmaceutische industrie. In de winter van 2007 werd bij Sandra de levensbedreigende stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD) vastgesteld. Sandra is op dat moment net zes jaar geworden en kan enkel gered worden met een peperduur medicijn. Het is een waardevol verhaal dat nu op Streamz te zien is.

Op een rots staan twee mensen naar de afgrond te kijken; dit is de openingsscène van het emotioneel verhaal van Sandra en haar ouders. Een verhaal over moed, hoop en volharding, maar ook bittere realiteit. Ouders die geen andere keuze hebben dan strijden tegen de farmaceutische bedrijven, overheden en media op een moment dat hun kind alle liefde en aandacht nodig heeft.

redsandra-001.jpg


De strijd tegen de farmacie

Olga (Darya Gantura) en William (Sven De Ridder) merken dat hun dochter Sandra (Rosalie Charles) een beetje sleept met haar voetje wanneer ze stapt. Haar moeder wil dit laten nakijken en denkt dat een steunzool het probleem wel zal oplossen. Het is voor de ouders een donderslag bij heldere hemel wanneer de diagnose metachromatische leukodystrofie valt. Indien de ziekte onbehandeld blijft, heeft Sandra nog maar een jaar te leven. Een Deens bedrijf heeft een medicijn ontwikkeld voor deze stofwisselingsziekte en is volop bezig met de klinische studies. Sandra blijkt helaas voor deze studies niet in aanmerking te komen omdat ze te oud is.

Het medicijn zelf kopen is erg duur en vader William neemt contact op met tal van organisaties om een oplossing te vinden. Wanneer een medicijn nog niet op de markt is gebracht, kan er gebruik gemaakt worden van statuten zoals Compassionate use en Named Patient. Dit maakt het mogelijk om een geneesmiddel toch al in te zetten voor die patiënten die aan een ernstige ziekte lijden en waarvoor geen andere behandeling beschikbaar is. In de meeste landen kan men deze medicijnen dan gratis verkrijgen, maar helaas was dat in België voor dit medicijn niet mogelijk.

Na maanden aandringen bij de media wil één televisiemaatschappij toch een nieuwsreportage over Sandra uitzenden en vanaf dan worden er spontane inzamelacties gehouden om het meisje te helpen. De acties brengen op korte tijd genoeg geld op en dan blijkt het medicijn plots niet meer te koop te zijn. De toestand van Sandra wordt ernstig en de tijd dringt.

redsandra.jpg


De Zeemeermin

De regie was in handen van Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert; de keuze om samen deze film te regisseren werd gemaakt omwille van het gevoelig thema en zodoende konden ze zich elk focussen op hun eigen vaardigheden. Lien Willaert bereidde de jonge Rosalie Charles voor op haar rol en ze nam ook het scenario voor haar rekening. Het is een film met een zwaarmoedig thema waarin de kijker wordt meegesleept in het beklijvend verhaal, maar de regisseurs wilden meer bieden dan enkel tragiek. Het is hen gelukt de focus op het gezin te leggen, op de altijd vrolijke Sandra en de verhaaltjes die vader William haar vertelt voor het slapengaan. De verhalen over prinsessen en zeemeerminnen werden vormgegeven door stop-motion animatie en dit zorgt voor een aangename afwisseling in een wereld waar ziekte en problemen centraal staan.

De verhalen over prinsessen en zeemeerminnen werden vormgegeven door stop-motion animatie.


Red Sandra heeft een erg sterke cast en vooral Rosalie Charles speelt haar rol overtuigend. Rosalie was acht jaar bij de start van de opnames. Het is voor een jong kind niet evident om iemand met een zware ziekte te spelen: een meisje dat eerst niet meer kan stappen, veel pijn heeft, in een rolstoel belandt en vervolgens haar spraak en gezichtsvermogen verliest, maar Rosalie weet Sandra perfect en zonder overdrijven te vertolken.

Ook Darya Gantura als Olga, de moeder van Sandra, heeft een zware rol die voornamelijk emotioneel is. Het is niet makkelijk om een film voornamelijk huilend door te brengen, maar ook dat wordt perfect gedoseerd. De rol van vader William wordt ingevuld door Sven De Ridder. Hij weet Williams vastberadenheid over te brengen, de momenten waar hij fanatiek naar een oplossing zoekt, waardoor het gezin op de tweede plaats komt, maar ook de tedere momenten met zijn dochter, die alles voor hem betekent. Deze balans zorgt ervoor dat je de sympathie voor William nooit verliest.

Conclusie

Het verhaal van Sandra kende ik enkel van de mediaberichten die toen verschenen. Deze film laat meer zien dan het verhaal dat men toen te horen kreeg. Ik kan me er niet alles van herinneren, maar ik besef nu pas welke impact dit op het gezin heeft gehad. Door scènes in stop-motion in te lassen, wisten de regisseurs het verhaal minder zwaarmoedig te maken. De sterke cast zorgt voor een mooi en aangrijpend verhaal: Sandra ontroert je met haar glimlach en de liefde van de ouders voel je door de hele film heen. De boeman in het verhaal zijn de farmabedrijven, maar toch weet je dat ze gelijk hebben wanneer er verteld wordt dat elke nieuwe behandeling altijd wel voor iemand te laat komt.

Pro

  • Sterke cast
  • Actueel thema
  • Goede stop-motion animatie

Con

  • Geen
9

Over deze film

Beschikbaar vanaf

2 oktober 2021

Genre

  1. Drama

Speelduur

100 minuten

Regie

Jan Verheyen, Lien Willaert

Cast

Sven De Ridder, Darya Gantura, Rosalie Charles, Viviane de Muynck, ...

Uitgever

Eyeworks Film & TV Drama
 
Bovenaan