Filmreview: Prey

Get to the choppa!!! Elke review die iets met de Predator franchise te maken heeft, kan maar op één manier beginnen en dat is met een iconisch zinnetje uit het origineel van 1987. Arnold als de huurling die in de Zuid-Amerikaanse jungle de strijd aan gaat met ‘iets’ was een succes en is ondertussen een cultfilm geworden. Ondertussen is Arnold van superster naar Governator naar maker van TikToks met een huis-ezel geworden. De Predators hotsen nog steeds het universum rond, enige verschillen in rangen zijn niet bekend, en dit keer vinden we eentje op de Amerikaanse vlakten van 1709.

Prey is de nieuwste telg in de Predator saga en komt op 5 augustus uit via Disney+.

1658921966014.png


Comanche names live and die with a single person

Er zijn Amerikanen die graag doen alsof hun geschiedenis begon in 1776. Het aannemen van de Declaration of Independence (favoriet reliek van Nicolas Cage) en het begin van de greatest nation on earth. Gelukkig zijn er ook nog Amerikanen die toegeven dat de geschiedenis van hun land veel ouder is, veel dieper gaat en een stuk minder ‘Murica is. Het land was van de inheemse volkeren. Bij ons samengegooid onder de noemer ‘Indianen’ maar in werkelijkheid een rijke mozaïek van 574 verschillende stammen met op hun hoogtepunt tot tien miljoen mensen. Tegenwoordig zijn ze met nog een vier en een half miljoen. Vijftienduizend jaar bewonen ze reeds wat nu de VS is, maar sinds 1492 werden ze uitgemoord en in een hoek gedrumd.

In Prey komen we uit bij de Comanche in 1709. In die tijd leefde de stam vooral in wat nu Noordwest Texas en New Mexico is, al trokken ze nog vaak rond om seizoenen en kuddes te volgen. Ze handelden met Franse, Spaanse en Amerikaanse kolonisten maar aarzelden ook niet om nederzettingen aan te vallen die op territorium kwamen dat zij als het hunne beschouwden. De stam was een geduchte tegenstander. Oorlog voeren was een integraal deel van hun cultuur en ze waren stuk voor stuk uitermate getraind met hun wapens. Er bestaat zelfs een uitdrukking Comanche Moon, omdat op nachten met een volle maan de stam op rooftocht trok tot in Mexico. Paarden, slaven, wapens en voorraad waren hun prijs.

1658922069136.png


If it bleeds, we can kill it

De Predator komt dus op de aarde terecht bij een stam geduchte krijgers. De naam van de film, Prey of ‘prooi’, slaat doorheen het verhaal op zowel monster als mens, beiden zijn aan elkaar gewaagd. Dit verhaal moet doorgaan als een soort prequel, het eerste moment dat een Predator op onze planeet komt. Sinds de eerste film uit de jaren tachtig zijn er nog drie films bijgekomen in de klassieke saga en twee crossovers met het Alien-universum. Het verhaal is steeds betrekkelijk eenvoudig: de Predators komen ergens uit de ruimte en gebruiken de aarde als een plaats om ‘voor de lol/de sport’ allerhande levende wezens te gaan opjagen. Vaak zoeken ze de sterkste tegenstander als uitdaging, dit omdat ze graag een ritueel willen volbrengen dat blooded heet. Een eer voor de Predator die een prooi neerhaalt die men ‘waardig’ acht. Je kan in Prey zien hoe het monster een schedel van één van zijn eerste vangsten als helm gebruikt, een teken van zijn zoektocht naar ‘souvenirs’. Tijdens hun uitje komt de buitenaardse bezoeker steevast in conflict met mensen. Zij het huurlingen of schimmige bedrijven die hen willen ontleden om kennis te verwerven, hen is geen onbezorgde vakantie gegund. De Yautja of Hish-Qu-Ten - zoals ze ook genoemd worden - zijn non-verbaal en je hoort van hen enkel grommen of het gekende ‘klikken’ dus hun feitelijke motivatie zoals hierboven is ook maar een gok, er is geen moment in de films waar ze met een drankje hun master plan uit de boeken doen. Prey volgt het klassieke Predator-pad volledig.

Tijdens hun uitje komt de buitenaardse bezoeker steevast in conflict met mensen


Ik heb maar één opmerking genoteerd terwijl ik Prey bekeek: I utterly fail to see the point of this. Op zich is het inzicht in de Comanche interessant. Bij verder lezen heeft men duidelijk zijn best gedaan om de stam correct en met respect neer te zetten. De cast van de film bestaat ook bijna uitsluitend uit Native Americans en hun gevechtskunst is inderdaad indrukwekkend. We zien het belang van traditie, we zien de jonge protagoniste die zich moet afzetten als vrouw in een stam waar mannen de jagers en vechters waren. De streek waar het verhaal zich afspeelt is adembenemend. Weidse vlakten en wilde natuur zoals enkel Amerika kan bieden. Wat jammer is, is dat de cgi van sommige dieren niet fantastisch is. Toegegeven, wat met een grizzly gedaan wordt, kan niet met een échte beer maar de computerspel-vibe stoort niettemin. In het midden van de prachtige omgeving, dumpt men in feite een buitenaards wezen dat gewoon zijn ding doet en af en toe bloederig afrekent met wie in zijn weg staat. Ook al doet deze Predator gewoon wat vorige ook deden, toch komt het erg dunnetjes over, zeker als je ziet hoeveel werk in de Comanche-kant gekropen is.

Amber Midthunder als Naru wil zich bewijzen als jager. Ze kon achter een wild roofdier aan maar gaat voor de Predator. Behalve haar koppigheid krijg je weinig inzicht in Naru. Ook haar broer Taabe (Dakota Beavers), die een grote jager moet zijn, krijgt weinig invulling of achtergrond. Er zijn wat extra schermutselingen met Frans-Canadese pelsjagers maar eens te meer nul uitleg, achtergrond of invulling. Als in een poppenhuis, zet men hier gewoon personages in de ruimte en meer dan zich laten afslachten door de alien moet er precies niet zijn. Deze film moet doorgaan als ontstaansverhaal voor de Predators in onze wereld en dat was een beloftevolle instap, alleen voelt het bijzonder leeg en had 96 minuten het mooi landschap bekijken misschien meer voldoening gegeven.

Conclusie

Welp… dit was een film. Er was een cast, er waren camera’s. Duidelijk een film dus. Het verhaal is flinterdun, wat ok is voor een explosie van machismo zoals voor de originele film, maar doodjammer voor een film die duidelijk een nobeler idee had met aandacht voor een stukje miskende geschiedenis. Wie fan is van kijken zonder brein, zal deze zeker kunnen smaken. Wie een slimme hond leuk vindt op film, zal hier ook blij van worden. Maar over het algemeen is het een beter idee om de Arnold Original nog eens boven te halen, een film die wist wat hij was en wat hij wou doen. Oprecht zonde van wat in feite een uitstekend idee was als origin story. Ik vraag mij af of Disney een krediet geeft voor 96 levensminuten?

Pro

  • Historisch goed gemaakt
  • Landschappen zijn prachtig
  • Amber Midthunder kan zeker one to watch zijn

Con

  • Verhaal dunner dan Kate Moss anno 1995
  • Uitermate goed concept compleet verspeeld
5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

5 augustus 2022

Genre

  1. Actie
  2. Historisch
  3. Horror
  4. Scifi

Speelduur

96 minuten

Regie

Dan Trachtenberg

Cast

Amber Midthunder, Dane DiLiegro, Dakota Beavers, Mike Patterson, …

Uitgever

Hulu / Disney+
 
belachelijke review.

overal lovende kritieken.... behalve hier.
Niet volledig mee akkoord. In eerste instantie was iedereen lovend en zijn er veel op die hype trein gesprongen. Maar ik lees/hoor nu toch vooral dat hij meevalt in vergelijking met de andere sequels die zijn gemaakt.
 
Het is een slappe film. Lovende kritieken gaan alvast niet komen van Predator fans. En als er dan toch een paar zijn, is het hoog tijd dat ze Predator opnieuw zien.

Slappe en vooral rommelige actie(dat einde was om van te schuimbekken). Geen overtuigende protagonist. Nog minder overtuigende Predator. En een setting die op het randje af met de beste bedoelingen simpelweg karikaturaal over komt.

Zoals een befaamde crackhead ooit wist te zeggen "this is doodoo baby".
 
Terug
Bovenaan