Filmreview: Operation Fortune: Ruse de Guerre

Operation Fortune: Ruse de Guerre is een vreselijke titel die me eerst deed denken aan een online casinospel. De film moest oorspronkelijk vorig jaar het daglicht al zien maar omdat de baddies van dienst Oekraïners zijn, werd deze uitgesteld gezien de huidige situatie. Wat mij betreft, mocht het uitstel permanent zijn, waarom lees je hieronder.

Operation Fortune werd geregisseerd door Guy Ritchie, die samen met Ivan Atkinson en Marn Davies het verhaal schreef. Ritchie werkte eerder al samen met deze heren aan zijn twee vorige langspeelfilms The Gentlemen en Wrath of Man.

7297143e_a97e_4ae0_b645_b5f1e127a1cc.jpg


The name is Fortune, Orson Fortune

Wanneer een koffer met geheime inhoud op brute wijze wordt gestolen uit een lab in Odesza, schakelt de Britse inlichtingendienst Orson Fortune (Jason Statham) in om een team samen te stellen. Zij moeten achterhalen wie achter deze terroristische daad zit, wat de inhoud van de koffer is en deze veilig zien te stellen om een bedreiging voor de wereld te voorkomen. Orsons team bestaat uit CIA-agente Sarah Fidel (Aubrey Plaza), J.J. Davies (Bugzy Malone) en Orsons opdrachtgever Nathan Jasmine (Cary Elwes). Verder schakelen ze de hulp in van Hollywoodacteur Danny Francesco (Josh Hartnett) om te infiltreren bij wapenhandelaar Greg Simmonds (Hugh Grant), die een grote fan van de acteur blijkt te zijn.

Operation Fortune is een Aldi-versie binnen het genre van de spionagefilm en denkt simpelweg door een checklist af te vinken degelijk resultaat te boeken. Je hebt de vlotte, charismatische leider van het team, Jason Statham, de techspecialiste en eye candy Aubrey Plaza en het manusje-van-alles Bugzy Malone. Smijt Hugh Grant als clichématige wapenhandelaar en een dun verhaal in de pot en roeren maar. Guy Ritchie staat of stond gekend om zijn spitse dialogen en vlotte editing in films, al slaat hij hier volledig de bal mis met een inspiratieloze, wannabe Mission: Impossible-film.

3263d493_cfc8_444f_af2d_35ac48857cc9.jpg


Ruse de mediocre

Op geen enkel moment is de film spannend, grappig of meeslepend, terwijl het dat wel probeert te zijn. Geen enkele acteur heeft een achtergrond of beweegreden die zijn of haar personage interessant maakt. Het merendeel van de film zit het team een MacGuffin achterna waardoor we als kijker nooit geïnvesteerd raken of het gevoel hebben dat er iets levensbedreigend moet worden voorkomen. Wanneer dan duidelijk wordt wat in die gestolen koffer zit, blijkt de onthulling zeer cliché en teleurstellend te zijn.

Inspiratieloze actie, slappe dialogen, oninteressante personages en het ontbreken van spanning en plezier, wat dit genre enigszins zou moeten opleveren.


Nee, Operation Fortune legt niets vernieuwends op tafel en is op alle vlakken een slap afkooksel van wat ze proberen na te doen. Inspiratieloze actie, slappe dialogen, oninteressante personages en het ontbreken van spanning en plezier, wat dit genre enigszins zou moeten opleveren. Pluspunt zijn de verschillende locaties waar de film zich afspeelt. Je zou jezelf kunnen afvragen of het maken van deze film niet simpelweg een reden was om af te kunnen reizen naar deze locaties. Allemaal zeer spijtig, want ik was nog een behoorlijke liefhebber van Ritchie’s oeuvre terwijl deze meestal minder goed werden ontvangen.

Conclusie

Operation Fortune: Ruse de Guerre is een slap afkooksel van alles wat dit genre normaal te bieden heeft. Jason Statham speelt op automatische piloot en dient voor de zoveelste keer rake klappen uit zoals we hem al teltallen keren hebben zien doen. Aubrey Plaza en Josh Hartnett dienen als comic relief maar slagen er, door het slappe script, niet in een glimlach op mijn gezicht te toveren. Rapper Bugzy Malone krijgt bitter weinig te doen en zal je, net als deze film, snel vergeten wanneer de eindgeneriek begint te lopen.

Pro

  • Filmlocaties

Con

  • Niets van emotionele waarde, karakterontwikkeling of spanning
  • Inspiratieloos
  • Geforceerde humor
5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

18 januari 2023

Genre

  1. Actie
  2. Komedie

Speelduur

114 minuten

Regie

Guy Ritchie

Cast

Jason Statham, Aubrey Plaza, Cary Elwes, Hugh Grant, Josh Hartnett en Bugzy Malone

Uitgever

The Searchers
 
Bovenaan