Filmreview: Onze Natuur, De Film

Met de film Onze Natuur, De Film gaan we op ontdekking door de natuur van ons Belgenlandje. De filmmakers van Hotel Hungaria nemen ons in adembenemend detail mee naar de mooiste hoekjes van het land. Samen met hen ontmoeten we verschillende fascinerende diersoorten. De beelden zijn van hoge kwaliteit en met veel gevoel en geduld gefilmd. Door de intimiteit voelen we ons al snel een deel van de verschillende dierenfamilies. In de loop van de film gaan we op zoek naar dieren in de Ardennen, de Hoge Venen en de Kust, alsook op onverwachte bestemmingen zoals een spoorwegbedding en treinstations.

Op leuke en interessante wijze neemt verteller Matteo Simoni ons mee langs de vier seizoenen waar er verhalen worden verteld over verschillende diersoorten. Met een mop en een kwinkslag brengt hij leerrijke weetjes aan. Het is vooral de opzwepende muziek van Dirk Brossé, gespeeld door het Brussels Philharmonic Orchestra, dat de voortouw neemt. De dramatische wendingen van een slechtvalk worden extra in de verf gezet door de klassieke muziek. De beelden brengen een textuur van de dieren naar boven, wat een realiteit naar het scherm brengt op een zelden geziene manier.

Onze natuur 1.png


Insecten, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen.

Het lijkt alsof de mensen van Hotel Hungaria met honderden camera’s op baan zijn geweest de laatste jaren. Ze hebben met de hulp van Natuur en Bos en Natuurpunt alle beste plekken opgezocht. Het detail waarmee het ontpoppend vliegend hert de film begint is meeslepend en ontzagwekkend. De overdonderende muziek begeleidt de grootste kever van België in z’n eerste vlucht. We leren bij dat we hier in België de grootste uil hebben met de oehoe en het snelste dier in de wereld wanneer de slechtvalk in duikvlucht aan 350kilometer per uur een duif te grazen neemt.

De cameratechnieken om het paren van de prachtige, zeldzame vuurrode lentevuurspin in beeld te brengen zijn gewoonweg fenomenaal.


Een intiem moment beleven we als we mee met de eekhoorns hun holletje inkruipen. De mama eekhoorn doet er alles aan om voor de schattige kleintjes het gezelligste en warmste nest te maken. In de winter is hun nest wel vijftien graden warmer dan buiten. We leren nog andere moeders kennen in deze film, zoals het everzwijn en haar schattige biggetjes. Maar het meest indrukwekkend stukje parenting is wel toe te schrijven aan papa stekelbaars. Hij maakt een veilig nest voor z’n broed waar het vrouwtje de eitjes komt deponeren, waarna haar bijdrage er opzit. Tot z’n broed volgroeid is, eet hij niks terwijl hij in de volgende weken zorgt voor de eitjes, dan voor voedsel voor de kleine stekelbaarsjes en hij hun veiligheid zo goed mogelijk waarborgt. Zolang er geen snoek langskomt.

De cameratechnieken om het paren van de prachtige, zeldzame, vuurrode lentevuurspin in beeld te brengen zijn gewoonweg fenomenaal. Nadat het mannetje gevochten heeft voor het recht om te paren met het grotere vrouwtje moet hij helemaal haar diepe hol in kruipen. Om te paren zoekt hij een plekje onder haar om daar de daad te volbrengen. Wanneer de verteller ons meedeelt dat het niet ongewoon is dat het vrouwtje wel eens het mannetje durft op te eten als snack na de geslachtsdaad, leven we dit moment seconde na slopende seconde mee. Dit ondergrondse tafereel wordt echt prachtig in beeld gebracht en de muziek doet ook hier zijn duit in het zakje door lekker de spanning op te werken.

De natuur 2.png


Glimmen en horror

Er worden nog meerdere soorten fraai in beeld gebracht. Hiervan sprak de glimworm het meest tot de verbeelding. Deze kever licht op in het donker en creëert een spookachtig, groen licht. Dit licht wordt gebruikt als paringstechniek, maar is voor ons als toeschouwer beeldig. De vrouwtjes die landgebonden zijn, schijnen hun licht vanop de grond om de vliegende mannetjes te lokken. Deze mannetjes produceren licht en vliegen, wat veel energie vraagt. Iets dat ze maar een half uurtje kunnen volhouden. Hopelijk net genoeg om een leuk vrouwtje te vinden.

Onze Natuur, De Film is een prachtige film die een aanrader is voor iedere Belg.


Er wordt, zoals wel nodig is in deze tijd, wat aandacht besteed aan de vernietiging die de mens heeft aangebracht in de natuur met onze lintbebouwing en zucht naar beton. Dit neemt gelukkig niet de boventoon, waardoor je de film toch verlaat met een gevoel van trots en nieuwsgierigheid. Ze geven ons het gevoel dat als we meewerken met de natuur, zoals de dieren in de film doen, er nog altijd meer ruimte is voor hoop dan wanhoop. We leren dat ons vuilnis een grote bron van voeding is voor soorten zoals ratten, vossen en ooievaars. De natuur vindt altijd een weg, maar het heeft iets intriest om deze mooie dieren tussen de plastieken zakken te zien graven.

Er komen enkele horrormomentjes voor in deze film. Het grootste horrormoment komt er wanneer we meegenomen worden naar het jachtterrein van de klapekster in de Zielbeekvallei. Een vrij gewoon uitziende zwart-witte vogel, die zich dan laat kenmerken door de manier waarop hij z’n prooi opeet. Hij vangt zijn prooi met z’n snavel en neemt hem mee naar z’n boom waar hij de prooi spietst aan een van de doornen van een doornstruik. Hij laat die prooi dan ook hangen tot hij later nog wat zin heeft in een snack.

Conclusie

Onze Natuur, De Film is een prachtige film die een aanrader is voor iedere Belg. Het is een film met leerrijke weetjes, maar het zijn vooral de beelden en de muziek die de boventoon voeren en die indruk maken. Er zijn een paar horrormomentjes waarbij de wreedheid van de natuur aan bod komt, maar dat brengt balans in het verhaal. Balans is duidelijk iets waar naar gezocht geweest is. Zowel de balans tussen de dieren, de streken en de seizoenen. Net zoals de natuur altijd naar balans zoekt. Er is heel weinig aan te merken aan de film, maar als je me zou dwingen, dan is het nét dat mopje teveel, nét dat te hard proberen soms.

Pro

  • Prachtige beelden
  • Opzwepende muziek
  • Heel dicht bij de dieren
  • Meeslepende verhalen
  • Balans

Con

  • Eigenlijk niets, waar als je me dwingt om iets te zeggen , dan is dat er soms het mopje teveel gemaakt wordt dat niet goed landt. Maar daarna wordt er dan wel eentje gemaakt dat wél landt.
9

Over deze film

Beschikbaar vanaf

21 september 2022

Genre

  1. Documentaire

Speelduur

84 minuten

Regie

Pim Niesten en Dick Harrewijn

Cast

Matteo Simoni

Uitgever

Kinepolis Film Distribution
 
Terug
Bovenaan