Filmreview: Only the River Flows

De Chinese detectivefilm He bian de cuo wu (Only the River Flows) neemt je mee naar het China van de jaren '90, waar rechercheur Ma Zhe een reeks moorden in een klein dorpje onderzoekt. De film is gebaseerd op de novelle Mistakes By The River van romanschrijver Yu Hua.

He bian de cuo wu is de derde film van de Chinese regisseur Wei Shujun, na Striding Into The Wind en Ripples Of Life. Zijn films werden allemaal geselecteerd voor het prestigieuze Cannes Film Festival.

otrf-2.jpg

Het is de schuld van de dorpsgek​

In het landelijke Banpo wordt een oudere vrouw vermoord aangetroffen aan de oever van de rivier in een klein dorp met slechts vijftig gezinnen. Het onderzoek naar deze zaak wordt geleid door Ma Zhe, de hoofdonderzoeker van de lokale recherche. Zijn overste Hou Tianlai zet Ma Zhe en het team onder druk om snel resultaat te boeken en de zaak af te ronden.

De vermoorde vrouw woonde samen met een man die een paar jaar geleden bij haar was ingetrokken en bekend stond als de dorpsgek. Hij staat al snel centraal in het onderzoek, praat en reageert nauwelijks, en laat zich dan ook zonder weerstand arresteren. De politiechef, Hou Tianlai, wil de zaak afsluiten en bekendmaken dat de moord is opgelost.

Ma Zhe twijfelt echter aan deze eenvoudige conclusie. Stemopnamen op een muziekcassette, gevonden bij het lijk, brengen hem op een nieuw spoor. Zijn vermoedens worden bevestigd: er zullen binnenkort meer moorden plaatsvinden.

otrf.jpg

Sfeer als hoofdrolspeler​

De film opent met een citaat van Albert Camus: "On ne comprend pas le destin et c'est pourquoi je me suis fait destin. J'ai pris le visage bête et incompréhensible des dieux." Deze onheilspellende woorden zetten direct de toon van de film.

Er wordt een sombere sfeer gecreëerd door donker kleurgebruik, versterkt door het gebruik van 16mm-filmmateriaal, wat Only the River Flows een authentieke weergave van het China van de jaren '90 geeft. Beelden van verlaten en verwaarloosde huizen, smalle straten en voortdurende regen dragen bij aan deze melancholieke ambiance. Deze stemming past perfect bij een detectiveverhaal, waarin je wordt meegesleept in een verhaal vol moord, wanhoop en waanzin. De achtergrondmuziek is spaarzaam, met een subtiel geluidsontwerp waarin vooral de regen en omgevingsgeluiden een prominente rol spelen.

Een sombere sfeer, donker kleurgebruik en de voortdurende regen zetten de toon van dit detectiveverhaal.


Het kantoor dat Ma Zhe voor het onderzoek krijgt toegewezen, is een voormalige bioscoop die zijn deuren sloot wegens gebrek aan bezoekers. Zijn werkplek bevindt zich in de projectiekamer, omringd door filmrollen, wat een extra dimensie toevoegt aan zijn leefomgeving. Terwijl de druk op de hoofddetective toeneemt om de zaak snel op te lossen, brengen de spanningen ook onrust in zijn privéleven. Al deze elementen zorgen ervoor dat het verhaal verder gaat dan alleen het verzamelen van sporen, vingerafdrukken en mogelijke moordwapens. Het verhaal draait enerzijds om het leggen van logische verbanden tussen deze elementen, het interpreteren van gebeurtenissen en het construeren van een samenhangend geheel uit de verzamelde bewijzen. Anderzijds gaat het over de druk die wordt opgelegd, het rechtssysteem en hoe Ma hiermee omgaat.

Conclusie

Only the River Flows trok mijn aandacht met een schitterende filmposter en hoewel ik de korte inhoud van de film niet had gelezen, greep het visuele aspect direct mijn interesse. De film wist een sfeer te creëren die nauw aansloot bij mijn persoonlijke voorkeuren. De acteerprestaties zijn van topniveau, het hoofdpersonage werd vrijwel emotieloos vertolkt, maar dit paste subliem binnen het kader van het detectiveverhaal. Hoewel het verhaal aanvankelijk het vertrouwde patroon van een klassieke detective volgde - waarbij een moord plaatsvindt en de dader wordt opgespoord - ontplooide het zich al snel tot een boeiend en gelaagd plot vol intrige. Het resultaat was een fascinerend verhaal dat visueel de grenzen van perfectie benaderde.

Pro

  • Uitstekende cinematografie
  • Boeiend script
  • Prima acteerprestaties

Con

  • Niet alle personages hun karakter is uitgewerkt
7.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

10 juli 2024

Genre

  1. Misdaad

Speelduur

101 minuten

Regie

Wei Shujun

Cast

ZHU Yilong, Chloe MAAYAN, HOU Tianlai, TONG Linkai

Uitgever

Cherry Pickers
 
  • Leuk
Waarderingen: math
Terug
Bovenaan