Filmreview: Migration (Vogelvlucht)

De Minions blijven ontegensprekelijk het grootste succes van Illumination, een van de grote animatiestudio's van Universal Studios naast DreamWorks Animation. De studio heeft gelukkig meer dan enkel Despicable Me-films en spin-offs. Denk bijvoorbeeld maar aan The Secret Life of Pets, The Grinch of vorig jaar nog de succesvolle Mario-verfilming The Super Mario Bros. Movie. Met hun nieuwste film Migration, ofwel Vogelvlucht in het Nederlands, nemen ze ons opnieuw mee naar het dierenrijk.

Migration verscheen eind vorig jaar in de cinemazaal en is intussen beschikbaar via premium video on demand alsook dvd en blu-ray. De film was het nieuwste geesteskind van Benjamin Renner, een van de regisseurs van de animatieklassieker Ernest et Célestine. Voor het verhaal van Migration werd hij bijgestaan door Mike White, de scenarist van The White Lotus, School of Rock en Nacho Libre. De regisseursstoel mocht hij delen met Illumination-vaste waarde Guylo Homsy. In de Engelstalige stemmencast horen we onder andere Kumail Nanjiani, Elizabeth Banks, Isabela Merced, Danny DeVito, Awkwafina en Keegan-Michael Key. Heel wat grote namen dus die de filmliefhebber zeker al aanspreken, maar waar het doelpubliek van deze film eigenlijk bitter weinig aan heeft. Zij hebben namelijk genoeg aan een bende sprekende dieren die heel wat dolkomische avonturen beleven.

06.jpg

Vluchtig avontuur​

Zoals de titel doet vermoeden, zijn de dieren van dienst in deze film vogels, met name de eendenfamilie Mallard die een rustig leventje leidt in een bos in New England. Voor vader Mack is er geen betere plek in de wereld, maar wanneer er een toom eenden komt uitrusten tijdens hun tocht naar het zuiden, willen moeder Pam en de twee kinderen Dax en Gwen niets liever dan mee migreren om de wereld buiten hun vijver te verkennen. Wat volgt is een avontuur vol gevaar en verwondering waarbij de familie terechtkomt in het drukke stadsleven van New York nadat ze in de verkeerde richting vliegen. Hier zullen ze moeten rekenen op de hulp van de door het straatleven geharde duif Chump en Delroy, een papegaai met heimwee, om hun tocht naar Jamaica te kunnen verderzetten.

Ideaal voer voor een luie zondagnamiddag om samen te kijken met de kinderen.


Het verhaal op zich blinkt niet zozeer uit in originaliteit, met personages die we al duizendmaal gezien hebben, maar is wel ideaal voer voor een luie zondagnamiddag om samen te kijken met de kinderen. Als volwassene zijn er weinig verrassingen en kan je wel voorspellen hoe de verschillende gebeurtenissen zich zullen ontvouwen in de film. Hier en daar zijn er wel grappen die iets meer gericht zijn op volwassenen, maar het leeuwendeel van de humor is uiteraard gericht op kinderen. Er zijn ook twee iets meer duistere passages in de film die schrikwekkend kunnen zijn voor iets kleinere kinderen. De adviesleeftijd van de film is dan ook zes jaar, maar onze dochter die net vier jaar is geworden heeft de film eigenlijk zonder problemen kunnen meekijken. Bovendien bevat de film ook een leuke boodschap, namelijk dat je geen schrik moet hebben om uit je schulp te komen en de wereld te verkennen.

11.jpg

Uitstekende release​

Als het verhaal niet bepaald een uitschieter is, dan is de animatie van de film dit gelukkig wel. Zoals we intussen gewend zijn van Illumination krijgen we opnieuw een knap ontworpen en kleurrijke computeranimatiefilm. De verschillende vogels zijn leuk getekend en je kan moeilijk ontkennen dat de eendenfamilie waar het allemaal om draait een onmiskenbare charme uitstraalt. Toch zijn het vooral de knappe omgevingen die in het oog zullen springen. Op blu-ray kan je alvast genieten van al deze pracht met haarscherpe beelden en kleuren die van het scherm spatten. Ook op audiovlak worden we verwend, want voor de Engelstalige versie krijgen we een geweldige Dolby Atmos-track. De blu-ray bevat uiteraard ook de Nederlandstalige en Vlaamse versie, maar deze is wel beperkt tot een Dolby Digital 7.1-surround track. In de Vlaamse cast vinden we trouwens onder ander Jelle De Beule, Saskia Schoeters, Jan De Smet en Tine Embrechts terug, en zij hoeven zeker niet onder te doen voor hun Amerikaanse collega's.

Verder vind je op de blu-ray nog een hele hoop extra's die zeker en vast interessant zijn voor de fans van de film. Het meest opvallende, want het staat ook geadverteerd op de voorkant van het hoesje, zijn de drie kortfilms die op het schijfje staan. In twee van deze kortfilms staan de Minions centraal en worden we meegenomen naar de ruimte. De derde kortfilm brengt ons nog een ontroerend verhaaltje met de duif Chump. Daarnaast heb je zoals te verwachten een aantal featurettes die je meer inzicht geven in het productieproces. Maar vooral leuk voor kinderen zijn de enkele video's met instructies om de eenden zelf te tekenen, een vogelnestje te bouwen, een uitklapboek kan maken of de lokroepen van bepaalde vogels uit de film kan nadoen. Het is fijn om te zien dat de makers zoveel aandacht hebben besteed aan het toevoegen van deze leuke extra's, want dit is toch wel een meerwaarde tegenover de film gewoon te streamen.

Conclusie

Met Migration levert Illumination opnieuw een fijne animatiefilm af, waarin deze keer een eendenfamilie heel wat knotsgekke avonturen beleeft. Hoewel het verhaal als alledaagse kost aanvoelt, weet de film voornamelijk te overtuigen met zijn humor en knappe animatie. Voor de blu-rayversie kreeg de film alvast een uitstekende transfer en je vindt ook meer dan zestig minuten aan interessante extra's op het schijfje.

Pro

  • Humor
  • Knappe animatie
  • Heel wat extra's
  • Uitstekende beeld- en geluidskwaliteit

Con

  • Verhaal is weinig origineel
  • Stereotype personages
7

Over deze film

Beschikbaar vanaf

17 april 2024

Genre

  1. Animatie

Speelduur

83 minuten

Regie

Benjamin Renner en Guylo Homsy

Cast

Kumail Nanjiani, Elizabeth Banks, Isabela Merced, Danny DeVito, Awkwafina, Keegan-Michael Key, Carol Kane

Uitgever

Universal Pictures
 
Terug
Bovenaan