Filmreview: Lightyear

“Oneindig ver, en verder”. Buzz Lightyear is opnieuw te zien op het grote scherm maar dit keer zonder zijn trouwe metgezel Woody. In Lightyear gaat Buzz op missie met zijn partner Alisha Hawthorne en komt vast te zitten op een onbekende planeet. In 1995 leerde het publiek de spaceranger kennen in de Toy Story-films. In een wereld waar speelgoed tot leven komt, krijgt jonge Andy een Buzz Lightyear-pop cadeau. In de Toy Story-verhaallijn is Buzz een filmster in een tekenfilm voor kinderen. De kinderheld wordt er razend populair nadat hij de gemene keizer Zurg weet te verslaan. 27 jaar na de eerste Toy Story-film brengt Disney de strijd tussen Buzz en Zurg.

Computergeanimeerde films zijn nu de normaalste zaak ter wereld. Toy Story was de eerste van dit soort en behoort daarmee tot de baanbrekendste films. De animatiefilm werd in 1995 uitgebracht onder het filmbedrijf Pixar. Nadien volgden nog een reeks succesvolle computergeanimeerde films waaronder Monsters, Inc., Finding Nemo, Cars … Ook Lightyear werd opnieuw prachtig geanimeerd. In 2006 werd Pixar overgenomen door Disney. Hoewel Lightyear onder Pixar wordt uitgebracht, valt de invloed van Disney op deze film niet te ontkennen. Het voelt dan ook aan alsof Pixar wat van zijn identiteit verliest in deze film.

1655323600377.png


Ander uiterlijk, zelfde persoonlijkheid

Spacerangers Buzz Lightyear en Alisha Hawthorne verkennen tijdens hun missie de bewoonbaarheid van een planeet. Als snel ondervinden ze dat de planeet een vijandige omgeving is door haar dodelijke planten en insecten. Tijdens de vluchtpoging negeert Buzz de waarschuwingen rond zich en doet wat hij zelf het beste acht. De astronaut brengt daarmee grote schade toe aan het knolraapvormige ruimteschip - dat Buzz maar al te graag 'de knolraap' noemt - waardoor alle aanwezigen vast komen te zitten op deze onbekende planeet. Hoewel iedereen na verloop van tijd een leven begint uit te bouwen op de planeet, wil Buzz koste wat het kost zijn fout rechtzetten. Eigenwijs en vastbesloten als Buzz is, onderneemt hij poging na poging om toch zijn missie te voltooien en terug naar huis te gaan. Net wanneer Buzz een uitweg heeft gevonden, wordt zijn terugkeer gedwarsboomd door Zurg en zijn robotleger. Gelukkig kan Buzz terugvallen op zijn team en zijn robotkat Sox om Zurg aan te pakken. De katteneigenaars in de zaal zullen bepaalde scenes heel herkenbaar vinden.

Buzz laat zien dat fouten maken onderdeel is van het mens zijn en dat alleen hij verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk.


Zoals bij veel animatiefilms het geval is, bevat ook Lightyear enkele levenslessen. Buzz laat zien dat fouten maken onderdeel is van het mens zijn en dat alleen hij verantwoordelijk is voor zijn eigen geluk. Buzz wordt ingesproken door Chris Evans, ook wel bekend als Captain America. Andere stemacteurs zijn Keke Palmer (als Izzy Hawthorne), Peter Sohn (als Sox), Taika Waititi (als Mo Morrison) en Dale Soules (als Darby Steel). Louis Talpe – Mega Toby voor het jongere publiek – neemt de stem van Buzz op zich in de Vlaamse versie. Aan zijn zijde staan Jennifer Heylen (Izzy Hawthorne), Michiel De Meyer (Sox), Barbara Sarafian (Darby Steel) en Yemi Oduwale (Mo Morrison). Regisseur Angus MacLane is geen onbekende bij Pixar en heeft producties zoals Ratatouille, Up, Toy Story 2 en 3 op zijn naam staan.

1655323698328.png


Een strijd naast de film

Lightyear zet op verschillende manieren in op diversiteit. Naast een verscheidenheid aan huidskleur onder de personages, maakt ook LGBTQ+ content deel uit van de film. Dit verliep niet zonder slag of stoot. Door een korte kusscene tussen Alisha Hawthorne en haar vrouwelijke wederhelft besloten al minstens veertien landen om de film niet te vertonen. Dit gaat over landen in het Midden-Oosten en Azië zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Egypte. Disney weigerde in te gaan op hun vraag om de kusscene te verwijderen. Opvallend is wel dat Disney deze scene hiervoor al liet verwijderen maar later opnieuw toevoegde na protest van de werknemers. Dat Disney de kusscene behouden heeft, is opmerkzaam aangezien het bedrijf doorgaans voor de veilige optie kiest. Toch dient opgemerkt te worden dat de invloed van Disney in deze film voelbaar is aangezien Pixar doorgaans nog vooruitstrevender is.

Toch dient opgemerkt te worden dat de invloed van Disney in deze film voelbaar is aangezien Pixar doorgaans nog vooruitstrevender is.


Lightyear is een avontuurlijke en humoristische familiefilm. Uiteraard ben ik mij ervan bewust dat deze spin-off voornamelijk commerciële doeleinden voor ogen heeft. Laat dit vooral de pret niet bederven om een ontspannend avondje met familie en/of vrienden te beleven. Wie geïnteresseerd is in hoe Buzz evolueerde van Toy Story naar Lightyear, kan op Disney+ de documentaire Beyond Infinity: Buzz and the Journey to Lightyear bekijken.

Conclusie

Het is duidelijk dat commerciële redenen aan de basis lagen van deze film. Toch moet ik bekennen dat ik genoten heb van de film én van Sox. Lightyear is het resultaat van een prachtig staaltje animatiewerk. De film past dan ook exact binnen de verwachtingen van een Disneyfilm (met een vleugje Pixar). Wat mij betreft mag Disney in de toekomst gedurfder te werk gaan en Pixar meer toelaten in hun identiteit.

Pro

  • Prachtige animatie
  • Robotkat Sox creëert grappige en herkenbare momenten
  • Diversiteit

Con

  • Te weinig identiteit van Pixar in de film
  • Disney is minder vooruitstrevend in vergelijking met Pixar
7.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

15 juni 2022

Genre

  1. Animatie
  2. Avontuur
  3. Familie

Speelduur

105 minuten

Regie

Angus MacLane

Cast

Chris Evans, Keke Palmer, Peter Sohn, Taika Waititi, Dale Soules, ...

Uitgever

Pixar
 
Bovenaan