Filmreview: Jurassic World: Dominion

Tijdens het bekijken van Dominion bekroop me het gevoel dat ik dit allemaal al eens eerder heb zien langskomen. De nieuwe trilogie die gebouwd is rond Jurassic World deelt dan ook behoorlijk wat kenmerken met de laatste drie Star Wars-films. De eerste uit 2015 zat tjokvol knipogen naar het origineel, maar vergat naast de tonnen aan nostalgische fanservice ook niet om gewoon een heel entertainende film te zijn die netjes op zichzelf kon staan voor nieuwkomers. Fallen Kingdom wist dan weer, net als The Last Jedi, de meningen te verdelen, omdat die het lef had om anders te zijn. Persoonlijk hield ik, net zoals bij Star Wars, van het middenluik. Het nam risico’s met een zekere aplomb en zette aan het eind de deur letterlijk open voor een slotstuk vol potentieel. Nu hebben we dus Dominion. Het is een film waarbij ze, net zoals bij The Rise of Skywalker, de originele filmmaker terug hebben gebracht en opnieuw met een overdaad aan nostalgie de plooien met de fans proberen glad te strijken. Wederom zijn de makers uit het oog verloren dat zoiets zelden een goede film oplevert.

Slechts één van de problemen met Jurassic World: Dominion is dat het zo verdomd overdadig is. De film schurkt op de extended blu-ray gevaarlijk dicht tegen de drie uur aan, bevat meer dinosaurussen dan ooit tevoren en probeert de personages uit de nieuwe film samen te brengen met het geliefde trio uit het origineel. Het probeert dus veel balletjes in de lucht te jongleren, alleen vergeten de makers dat je met een zwak scenario nogal op wankele voet staat om dat te doen.

Screen-Shot-2022-02-10-at-8.39.52-AM.jpg


De strijd voor de top van de voedselketen

Het begint allemaal veelbelovend genoeg. We vinden ons vier jaar nadat kloonkind Maisie de deuren opende voor de dinosaurussen en het leven heeft wel degelijk een weg gevonden. De mens ziet zich gedwongen om samen te leven met de diersoort die miljoenen jaren geleden dominant was op onze planeet, en dat levert een best intrigerend uitgangspunt op om mee te beginnen. Helaas krijgen we al snel Biosyn op ons bord geserveerd, een bedrijf waarvan de naam alleen al in capslock prijsgeeft dat het een boosaardige bende maatpakken is. Ze proberen de populatie van de dinosaurussen onder controle te houden door middel van experimentele mutaties, want wat kan er überhaupt fout lopen met dat, nietwaar? Ellie Sattler ziet de spreekwoordelijke bui al hangen en roept de hulp in van Alan Grant en Jeff Goldblum die tegenwoordig enkel nog zichzelf lijkt te spelen. Gooi daar nog het personage van Bryce Dallas Howard bij die nu door het leven gaat als de pleegmoeder van Maisie en Pratt’s Owen Grady wiens grootste bestaansreden in de films zijn connectie met Blue de velociraptor is, en je krijgt een rare ratatouille van personages en motivaties die eigenlijk weinig coherentie heeft.

Screen-Shot-2022-02-10-at-8.40.59-AM.jpg


Amusant rommeltje

Puur op basis van verhaalvertelling is Dominion een sof vol onlogische bokkensprongen die veel te gretig in de ribben van de kijker port met een grijns van "Weet je nog, die eerste film die iedereen zo tof vond?". Ondanks dat euvel valt er echter nog wel wat amusement uit de film te halen. Het heeft de actie, set pieces en achtervolgingen die je zou verwachten van een blockbuster van dit kaliber en er worden genoeg mensen verscheurd door scherpe tandjes en klauwen. Op dat vlak is het dus gewoon Jurassic Park 6, alleen veel te lang, veel te slecht verteld en eigenlijk ook behoorlijk slecht gemaakt bij momenten. Nou is het zo dat de film gemaakt is terwijl de pandemie nog in volle kracht was, wat tal van restricties met zich meebracht, maar het valt echt op dat bij bepaalde scènes de acteurs helemaal niet op dezelfde locatie waren tijdens het filmen. Ook het editen van de film, de manier waarop shots samengevoegd zijn om een scène vorm te geven, is bij momenten van het zwakste dat je ooit in een miljoenenproject als dit gezien hebt. Dat de man die mee verantwoordelijk is voor het samenstellen van de film ook Transformers: The Last Knight op zijn cv heeft staan kan dan ook geen toeval zijn.

Screen-Shot-2022-02-10-at-8.44.37-AM.jpg


De audiovisuele prestaties redden ietwat de meubelen

Op blu-ray is de audiovisuele presentatie gelukkig wel van de kwaliteit die je zou mogen verwachten. Het beeld is scherp en heeft genoeg textuur en detail. Het is net daardoor dat de fouten in compositie of discutabele cgi als Chris Pratt op een motorfiets op je eigen televisie een stuk beter opvallen. De geluidstrack is geen Atmos, maar een DTS:X die gelukkig uitvoerig gebruik maakt van de subwoofer van je home cinema. Van details zoals vallende brokstukken of de kleine hapering van een motor, tot het oorverdovende gebrul van de Rex is dit gewoon uitmuntend spul.

Ondanks de vele duidelijke gebreken is Dominion gelukkig nog steeds een stuk beter dan het verguisde derde deel.


De special features tenslotte, zijn niet veelvuldig maar gelukkig wel redelijk kwalitatief. De tien minuten durende Battle At Big Rock is uiteraard die promotionele kortfilm die indertijd zoveel belofte voor de derde film wist op te wekken. Het is gewoon leuk om die te hebben en het extra jammer te vinden dat de bioscoopfilm niet dat niveau kon vasthouden. A New Breed of VFX probeert op zes minuutjes even in de kijker te zetten hoe sterk de effecten geëvolueerd zijn sinds de eerste film. Spoiler alert: behoorlijk sterk ja. Dinosaurs Among Us is tenslotte de making of die net niet op vijftig minuten weet af te klokken en ietsjes te promotioneel van opzet is om er diepgaande dingen over het filmproces uit af te kunnen leiden.

Conclusie

Jurassic World: Dominion is entertainende nonsens. Het is popcornvertier dat degelijke verhaalvertelling in de wind slaat om in te kunnen zetten op actie met gevaarlijke beestjes en een overdaad aan fanservice. Het komt niet eens in de buurt van de verwondering die we voelden toen de deuren van het park voor het eerst openden, maar als popcornprent om even je verstand bij in stand-by te zetten heeft het gelukkig nog genoeg tandjes.

Pro

  • Het blijft Jurassic
  • De actiesequenties leveren leuk entertainment op
  • De legacy cast terug zien is fijn
  • De audio is een heerlijk speelplein voor je subwoofer

Con

  • Het script is een rommeltje
  • De editing is bij momenten erg slordig
6

Over deze film

Beschikbaar vanaf

18 oktober 2022

Genre

  1. Actie
  2. Avontuur

Speelduur

154 minuten

Regie

Colin Trevorrow

Cast

Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Laura Dern, Jef Goldblum, Dinosaurussen

Uitgever

Universal
 
Beter als het verguisde derde deel? WTF? Geef mij de derde maar anytime. Die was kort, had een goed tempo en het verhaal was ook nog best te pruimen (+ Tea Leoni :love2:)

Als ge wat wilt lachen check deze review dan maar:
 
Beter als het verguisde derde deel? WTF? Geef mij de derde maar anytime. Die was kort, had een goed tempo en het verhaal was ook nog best te pruimen (+ Tea Leoni :love2:)

Als ge wat wilt lachen check deze review dan maar:
Zelfde mening. (na Jurassic World deel 1, ging het enorm bergaf.)
 
Terug
Bovenaan