Filmreview: Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

Dat goede franchises spin-offs mogen krijgen, ben ik het absoluut mee eens! Dat er in dat geval ook wat risico bij komt kijken, uiteraard ook. Toen Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 gedaan was, bleef menig fans verbaasd achter. Was dit nu echt het einde van de franchise? Gelukkig kwam twee jaar later de verlossende boodschap dat er een nieuwe prequel/spin-off op de plank lag. Spannend! Uiteindelijk bleek deze nieuwe filmserie de naam 'Fantastic Beasts' te krijgen. Het zou in totaal om vijf nieuwe filmtitels gaan. Ondertussen mochten we dit jaar reeds de derde film in de rij verwelkomen. Naar aanleiding van deze release werd ook een verzamelbox vrijgegeven, welke de eerste drie films bundelt. We kregen de eer de 4K UHD-uitgave aan een review te onderwerpen. De review van de eerste film, Fantastic Beasts and Where to Find Them, kregen jullie reeds te lezen. Wat ik van het vervolg, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, vond, komen jullie te weten in onderstaande review! Opgelet: voor wie de eerste film nog niet heeft gezien, bevat deze review mogelijk spoilers!

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald werd net als zijn voorganger geschreven door J.K. Rowling en geregisseerd door David Yates. Ook in deze film gaan Newt Scamander en zijn magische wezens terug op pad en zullen ze het opnemen tegen de dark wizard Gellert Grindelwald. Gelukkig hoeven ze dat niet alleen te doen. Welkom terug, in de wondere Wizarding World!

FB 2.png


Het gevaar steekt opnieuw de kop op!

In Fantastic Beasts and Where to Find Them werden we ondergedompeld in de wondere wereld van magische wezens, tovenarij en de bijhorende donkere dreiging die heerst in de jaren '20 in New York. In die film ontmoetten we Newt Scamander (Eddie Redmayne) en zijn vrienden en maakten we kennis met het vleesgeworden kwaad: Gellert Grindelwald (Johnny Depp). De titel doet het reeds vermoeden, maar in dit vervolg zal ook hij opnieuw een sleutelrol spelen.

Na zijn arrestatie door MACUSA (Magical Congress of the United States of America), weet Grindelwald te ontsnappen en begint hij met het rekruteren van volgelingen. Hij heeft slechts één doel voor ogen: tovenaars die heersen over de wereld, zonder zich te moeten verstoppen voor No-Majes, Muggles, Dreuzels, kortom mensen zonder magische krachten. Hogwarts-professor Albus Dumbledore (Jude Law) wil hier een stokje voor steken en roept opnieuw de hulp in van Newt Scamander. Hij heeft echter geen idee welke gevaren hem nog te wachten staan ...

FB 1.jpg


Alle wegen leiden naar ... Parijs?

We verplaatsen ons ondertussen van New York naar Parijs. Hier blijkt Credence Barebone (Ezra Miller), de Obscurus uit de eerste film die blijkbaar toch niet al te dood lijkt te zijn, op zoek te zijn naar zijn ouders. Gezien zijn extreme krachten, wenst Grindelwald Credence in te lijven in zijn team. Aan Newt om dit te voorkomen, al lijken zij niet de enigen die op zoek zijn naar Credence ...

Wat volgt is een aaneenschakeling van verschillende deelverhalen, waarin ook Tina Goldstein (die ondertussen terug als schouwer voor MACUSA werkt), Queenie Goldstein, Jacob Kowalski, een Senegalese Tovenaar, de broer van Newt, Leta Lestrange (hé, is dat geen bekende naam?), Nicolas Flamel en vele anderen een rol zullen spelen. Allen zijn ze op zoek naar Credence of Grindelwald, of beiden ..? Of, wacht, nee ... Newt? Wat? Wie? Whatever!

FB 3.jpg


Mist een beetje magie

Je merkt het al aan vorige alinea, maar Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald kampt hier en daar met wat onduidelijkheden. Dat is meteen ook het grootste probleem van de film: er gebeurt zodanig veel tegelijkertijd, alles lijkt samen te hangen, maar blijkt dan ook weer niet zo erg belangrijk te zijn voor het verdere verhaal, zodat het moeilijk wordt om focus te houden. Combineer dit met wat nieuwe magische wezens, die te pas en te onpas op het scherm worden getoverd, een resem aan Harry Potter-verwijzingen die wel leuk maar niet per se betekenisvol lijken te zijn ondanks dat ze het zo wel laten uitschijnen, en je dreigt al snel de draad te verliezen. Begrijp me niet verkeerd, de magische wezens zien er nog steeds fantastisch uit en heel wat verwijzingen zijn erg leuk (en nodig) om als Potter-fan te zien voorbijkomen, maar het voelt helaas vaak nogal onsamenhangend aan. Alsof de productie dacht "Oh ja, laten we dat er ook nog instoppen!".

The Crimes of Grindelwald voelt aan als een tussenstop, waarin teveel tegelijkertijd gebeurt.


Hierdoor mist The Crimes of Grindelwald helaas een beetje de magie waar je op hoopt en blijf je achter met erg veel vragen, waardoor de film eerder als een filler aanvoelt voor het verdere werk. Waar hij donker en dreigend probeert te zijn, voelt het helaas soms iets te vaak 'onverschillig' aan. Desalniettemin moet ik toegeven dat ik me ondanks deze minpunten niet verveeld heb met de film. Het blijft natuurlijk een erg interessante wereld en los van het soms onsamenhangend verhaal, zaten er zeker nog vonkjes genialiteit in. Hopelijk voldoende om in de volgende film het vuur weer aan te wakkeren! Wie trouwens benieuwd is naar de Extended Cut, deze kan je enkel bekijken op de nieuwe uitgaves (de 3D blu-ray en de 4K UHD), maar laat ons zeggen dat de zeven à acht minuten aan deleted scenes geen significant verschil weten te brengen.

Conclusie

Waar Fantastic Beasts and Where to Find Them een goede aanzet voor de franchise was, voelt deze The Crimes of Grindelwald iets teveel aan als een tussenstop, waarin teveel tegelijkertijd gebeurt. Ondanks dat alles er nog steeds fantastisch uitziet en de acteerprestaties zeker naar verwachting zijn, mist de film helaas wat van de magie waar je op hoopt. Desalniettemin blijf ik benieuwd waar het in de volgende film naartoe gaat en krijgen we hopelijk een aantal noodzakelijke antwoorden!

Pro

  • Visueel prachtig
  • Goede acteerprestaties
  • Leuke Harry Potter-verwijzingen ...

Con

  • ... die helaas niet allemaal betekenisvol zijn
  • Mist de magie waar je op hoopt
  • Verhaal is nogal onsamenhangend
  • Voelt teveel aan als een overgangsfilm
5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

24 augustus 2022

Genre

  1. Avontuur
  2. Familie
  3. Fantasie

Speelduur

133 minuten

Regie

David Yates

Cast

Eddie Redmayne, Jude Law, Dan Fogler, Katherine Waterston, Johnny Depp, Zoë Kravitz, Ezra Miller, ...

Uitgever

Warner Bros.
 
Bovenaan