Filmreview: DC League of Super-Pets

Al sinds jaar en dag worden honden aanzien als de beste vriend van de mens. Hun loyaliteit en enthousiasme zorgen ervoor dat ze het ideale gezelschap zijn. Wat als superhelden ook zo'n levensgezel hadden? In DC League of Super-Pets is dit het centrale thema. In de hoofdrol maken we kennis met Krypto, de compagnon van Superman, maar ook andere bekende DC-personages zullen hun sidekick ontmoeten. Hoewel collega FreakyJP de film al eerder aan een review mocht onderwerpen, was het nu de beurt aan de blu-ray uitgave die ik zelf graag onder handen nam. Wat ik ervan vond, kom je te weten in onderstaande review!

Het idee is niet nieuw. De eerste 'Legion of Super-Pets' ontstond reeds in 1962, waar we zowel Krypto the Superdog als zijn kompanen: een kat, een paard en een aap, aan het werk konden zien. Toen regisseur Jared Stern in 2012 aan het werk was in een dierenasiel kreeg hij de ingeving om dit verhaal nieuw leven in te blazen. Vooral het gegeven dat oudere dieren minder kans maakten om nog uit het asiel te geraken, zorgde ervoor dat hij aan het fantaseren ging. Wat als die dieren superkrachten zouden hebben? Met dit idee in het achterhoofd ontstond DC League of Super-Pets . Het resultaat is een samenwerking tussen Jared Stern en John Whittington, en wordt uitgegeven door DC Entertainment en de Warner Animation Group.

DC LOS 1.png


Van asielkneusjes tot superhelden!

Het verhaal van Superman kennen we allemaal. De planeet Krypton staat op het punt van vernietiging, maar Jor-El en Lara Lor-Van slagen er nog net in hun zoon Kal-El naar de aarde te sturen. Jared Stern en John Whittington gaven het verhaal een kleine twist en stuurden ook Krypto de puppy mee de reispod in. Het resultaat is een trouwe metgezel, die door onze gele zon dezelfde krachten heeft als Superman en ook mee de misdaad in Metropolis helpt te bestrijden. In het dagelijkse leven staan ze bekend als Clark en Bark (gniffel) Kent, maar wanneer ze hun superheldencapes dragen gaan ze ten strijde als Superman en Krypto. Dat ze voldoende uitdagingen hebben, staat vast, maar de grootste uitdaging bevindt zich niet in hun superheldenleven, maar wel in hun privé. Clark Kent wil namelijk 'de liefde van zijn leven' Lois Lane ten huwelijk vragen, maar beseft dat Krypto hierdoor minder aandacht zal krijgen.

Om dit te verhelpen gaat hij in het plaatselijke dierenasiel op zoek naar een nieuw huisdier. Hier leren we straathond Ace, PB het hangbuikvarken, Lulu de naakte cavia, Chip de eekhoorn en de stekeblinde schildpad Merton kennen. Dat later ook het lot van de wereld in hun poten zal liggen, houdt voorlopig niemand voor mogelijk. Door de aanwezigheid van oranje kryptoniet krijgen de dieren namelijk ook superkrachten. Wat ze nog niet wisten, is dat Lulu een boosaardige lab-cavia blijkt te zijn afkomstig van LexCorp, het bedrijf op naam van evil villain Lex Luthor. Wanneer vervolgens de Justice League-helden gevangen genomen worden, zullen enkel Krypto, PB, Ace, Chip en Merton de wereld kunnen redden.

DC LOS 3.png


De jonge kijker staat centraal

Dat de kwaliteit van computergeanimeerde tekenfilms de laatste jaren enorm is toegenomen, kan niemand ontkennen. Dat valt ook op bij deze film. Goed geanimeerde personages, in het oog springende vibrante kleuren en leuk uitgewerkte personages, zullen niet enkel de kleinsten onder ons weten te boeien, maar zullen ook gesmaakt worden bij de iets oudere kijkers. De jonge garde is natuurlijk het echte doelpubliek. Dat wordt al snel duidelijk in het ietwat simpele verhaal en de soms voor de hand liggende humor. Deze doen echter geen afbreuk aan de beleving, waardoor DC League of Super-Pets een familievriendelijke, maar bovenal erg charmante animatiefilm blijkt te zijn. De vaak clevere onderliggende humor richting de overige 'volwassenere' DC-films, maar ook het Marvel-universum (I'm looking at you Iron Man), zullen ook de iets oudere kijker of comicfan weten te overtuigen. Een iets andere kijk op het superheldengenre, maar daarom niet minder plezant!

DC League of Super-Pets blijkt een familievriendelijke en erg charmante animatiefilm te zijn.


Wat ook meteen opvalt, is de sterrencast die meewerkte aan deze film. Niet enkel de bekende namen, zoals Dwayne Johnson, Kevin Hart, John Krasinski, Olivia Wilde en Keanu Reeves, weten te overtuigen, maar ook de iets minder bekende stemmen zetten een puike prestatie neer. Aangezien mijn zoon de film ook graag wou zien, keken we deze ook in de Vlaamse versie. Ook hier wisten de stemacteurs (Bill Barberis, Ben Segers, Ella Leayers, Jennifer Heylen, Geert Van Rampelberg en meer) verbazend goede rollen neer te zetten, al moet ik mijn collega FreakyJP bijstaan in zijn mening dat in de vertaling helaas wat leuke grappen verloren gingen. Niets waar de jonge kijker echter zal van wakker liggen!

DC LOS 2.png


Vriendschap en teamwork als toepasselijke thema's

Ik gaf het al mee, maar het verhaal is met momenten nogal dun. Dat neemt niet weg dat de onderliggende boodschap wel mooi is. Zo staan vriendschap en teamwork centraal. Vooral voor de jeugdige doelgroep met andere woorden een erg belangrijk en toepasselijk thema. Zijn je kinderen nog te jong, dan is het ook gewoon fijn om naar leuke dieren te kijken, toch?

Ook de blu-ray uitgave zelf blijkt, mits een beperkte aanwezigheid van kleurbanden, volledig naar wens te zijn. Zo komen de kleuren perfect tot hun recht en weten de zwartwaarden te overtuigen. Voor de audiofielen onder ons is er zowel een Dolby Atmos als een DTS-HD MA 5.1-track aanwezig. Wie graag nog smult van een paar extra’s, kan onder andere genieten van een lesje over hoe je Krypto moet tekenen, een kijkje achter de schermen bij de stemmencast, deleted scenes of een Super-Pets animation 101, waarbij je niet enkel een aantal prachtige 2D-tekeningen te zien krijgt, maar ook uitleg krijgt over het 3D-proces achter de film. Geen must, maar zeker een leuke aanvulling. Heb je als secret santa je neefje, nichtje of jongere broertje getrokken, overweeg dan zeker deze beestige animatiefilm!

Conclusie

Dieren scoren altijd bij kinderen. Op dat vlak is DC League of Super-Pets alvast een schot in de roos. Hoewel ik de film niet direct als een enorme hoogvlieger zou beschouwen, is hij wel absoluut het kijken waard. Op een druilerige zondag, met een dekentje, wat popcorn en in pyjama lekker lui de zetel in, zal deze familievriendelijke animatiefilm niet enkel de jongsten onder ons, maar ook de iets oudere kijker een warm gevoel kunnen geven. Een iets andere kijk op het superheldengenre, maar daarom niet minder plezant! Ik kijk alvast uit naar een potentieel vervolg.

Pro

  • Visueel prima
  • Stemmencast
  • Simpel, maar leuk verhaal
  • Een familievriendelijke en charmante animatiefilm
  • Leuke humor

Con

  • Scenario misschien iets te simpel
  • In de Vlaamse versie zijn de grappen niet altijd even geslaagd
7.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

30 november 2022

Genre

  1. Animatie
  2. Familie

Speelduur

105 minuten

Regie

Jared Stern

Cast

Dwayne Johnson, Kevin Hart, Natasha Lyonne, John Krasinski, Vanessa Bayer, Keanu Reeves, Olivia Wilde, ...

Uitgever

Warner Animation Group, DC Entertainment
 
Bovenaan