Filmreview: DC Club van Super-Pets

Terwijl het cinematisch DC Universum momenteel wat lijkt aan te modderen, is er gelukkig nog een hele wereld aan animatiefilms en -series te ontdekken die kwalitatief ook nog eens weten te overtuigen. Of het nu gaat over klassiekers zoals Batman: Mask of Phantasm, meer recente outings zoals Batman: The Long Halloween en Justice League Dark (Apokolips War) of cross-overs zoals The LEGO Batman Movie, er is voor elk wat wils. Hoewel veel van deze animatiefilms eerder geschikt zijn voor een iets ouder publiek, zijn animatiefilms een ideale manier om ook kleinere kinderen kennis te laten maken met de wereld van de superhelden.

Zo getuige ook DC Club van Super-Pets, ofwel DC League of Super-Pets in het Engels, de nieuwste animatiefilm van DC, Warner en Seven Bucks Productions, het productiebedrijf van Dwayne Johnson. Zij zijn alvast met een origineel idee voor de dag gekomen om onze jonge kroost onder te dompelen in het DC Universum. Wat heeft er namelijk meer succes bij kleine kinderen dan pratende voertuigen? Jawel, pratende dieren. En zo maken we kennis met de Club van Super-Pets, een zootje ongeregeld dat de Justice League moet redden nadat Superman en de andere leden worden gevangen genomen door Lulu, een cavia die als proefkonijn werd gebruikt door Lex Luthor en dankzij oranje kryptoniet over superkrachten beschikt.

DC 1.jpg


Superwoef

De film start alvast met een uniek uitgangspunt: wat als Kal-El op Krypton een puppy had en deze puppy kwam met hem mee naar de aarde. Zo maken we kennis met Krypto, het huisdier van Superman dat net als zijn baasje over superkrachten beschikt. Krypto is echter nogal bezitterig en kan niet zo goed overweg met anderen, of het gaat nu om Lois Lane of andere dieren. Wanneer Superman door Lulu wordt ontvoerd, en Krypto hierbij ook zijn krachten verliest, wordt hij echter gedwongen om de hulp in te roepen van enkele asieldieren die net als Lulu ook superkrachten kregen door de oranje kryptoniet. Onder hen hebben we de straathond Ace, het hangbuikzwijn PB, dat kampt met een negatief zelfbeeld, Chip, een eekhoorn zonder zelfvertrouwen, en de halfblinde schildpad Merton. Deze keer ligt het lot van de wereld dus in de hand van enkele dieren die hun krachten nauwelijks onder controle hebben.

De Engelstalige film kan rekenen op een heuse sterrencast, waarbij zoals verwacht Dwayne Johnson de show steelt als Krypto. Hij wordt bijgestaan door kleppers zoals Keanu Reeves, John Krasinski, Kevin Hart, Diego Luna, Olivia Wilde en Natasha Lyonne. Ook de Vlaamse versie kan rekenen op enkele gekende namen, waaronder Geert Van Rampelberg, Ella Leyers, Ben Segers en Lady Linn. De andere namen zegden mij weinig, zeker namen zoals Timon Verbeeck of Slongs zeggen mij niets (ik ben helemaal niet mee met wat er leeft bij de Vlaamse jeugd), en ik zou echt niet kunnen zeggen wie wie was. Maar het belangrijkste is dat alle stemacteurs overtuigend klonken in hun rol. Helaas zijn in de vertaling naar de Vlaamse versie duidelijk wel enkele grappen verloren gegaan, waarvan je zelfs al enkele voorbeelden kan ontdekken als je de trailers in beide talen bekijkt. Er werd bovendien ook gekozen om niet in het algemeen Nederlands te praten. Dit geeft de personages meer karakter, maar het kan iets moeilijker zijn om te volgen door de kleinsten.

DC 3.jpg


Kindvriendelijk entertainment

Vergis je immers niet, DC Club van Super-Pets richt zich echt wel op kinderen van ongeveer vijf à acht jaar. Als je weet dat er in de film wordt gegrapt met bijvoorbeeld Paw Patrol, dan weet je wel genoeg. De film is dan ook grotendeels luchthartig en het verhaal blijft redelijk eenvoudig, zonder veel af te wijken van de gekende superheldenformule in films. Wij namen ons zoontje mee naar de film en hij genoot alvast met volle teugen van de escapades van Krypto, Ace en de andere dieren. De film bevat wel een aantal meer duistere scènes, maar heel schrikwekkend waren deze scènes gelukkig niet. Hij gaf aan enkel wat schrik te hebben op het einde wanneer Lulu haast Doomsday-gewijs groeit tot een groot monster. Maar verder was hij helemaal in de ban van de film en hij was na afloop al aan het zeggen welke superkrachten hij heeft.

Er wordt heerlijk de draak gestoken met de DC-superhelden.


Hoewel DC Club van Super-Pets gemaakt is voor kinderen, valt er als volwassene gelukkig ook nog enigszins plezier te beleven aan de film. Er wordt heerlijk de draak gestoken met de DC-superhelden en zijn er tal van referenties naar andere films alsook inside jokes die zich richten op het iets oudere publiek. Zo is het altijd leutig als papa opeens begint te lachen en het zoontje naar jou kijkt en "Wat?" zegt omdat hij de grap niet begrijpt. Uiteindelijk blijft het allemaal wel vrij braaf en schotelt de film zo weinig verrassingen voor. Maar voor de dad nerds and moms onder ons die hun kroost graag laten kennismaken met hun favoriete helden of voor de jonge DC-fans, is DC Club van Super-Pets alvast een leuke ontdekking.

Conclusie

In DC Club van Super-Pets maken we kennis met Krypto, de hond van Superman, en zijn kompanen, die de helden van het uur zijn in deze knappe animatiefilm die een leuke introductie vormt in de wereld van de DC-superhelden. Hoewel de film zich duidelijk richt op kleine kinderen, zullen de vergezellende ouders zeker ook genieten van de film dankzij de vele inside jokes en referenties.

Pro

  • Humor
  • Knappe animatie
  • Geschikt voor jonge kinderen
  • Heel wat inside jokes voor volwassenen en DC-fans

Con

  • Misschien net iets te braaf
7.5

Over deze film

Beschikbaar vanaf

27 juli 2022

Genre

  1. Animatie

Speelduur

100 minuten

Regie

Jared Stern, Sam J. Levine

Cast

Ben Segers, Bill Barberis, Ella Leyers, Jennifer Heylen, Geert Van Rampelberg, Lady Linn, Timon Verbeeck, Slongs, ...

Uitgever

Warner Bros. Pictures
 
Terug
Bovenaan