De Tour de France 2022 gaat vandaag van start

Vandaag gaat de 109de editie van de Tour de France van start. Al zal het weer eentje worden met een grote onvoorspelbare factor: corona. Al verschillende ploegen hebben in laatste instantie hun ploeg moeten aanpassen en het zal tijdens de ronde zelf ook dag na dag bang afwachten zijn. Maar goed, wie schrik heeft krijgt slaag, zeggen ze. Laten wij ons dus maar bezighouden met het sportieve.

1656670768553.png

(bron: https://www.letour.fr/)

Tijdrijders boven (of net niet)
Een uitgelezen kans voor elke tijdrijder tijdens deze editie, want ze krijgen, met start in Denemarken, meteen een tijdrit voorgeschoteld in de eerste etappe. Ganna en Van Aert zitten in ieder geval al op vinkenslag om de gele trui aan te doen, maar ook niet-tijdrijders hebben deze tijdrit met stip aangeduid. Van der Poel heeft zelfs een speciaal skinsuit laten maken, kostprijs 3.500 euro. En wat speelt nog in het nadeel van de tijdritspecialisten? Het parcours. Het is namelijk een vrij kort parcours (13,2 km), is vlak en heeft een paar scherpe bochten. Een ideaal parcours voor elke renner om continu door het rood te gaan, hier hoef je dus niet per se een tijdrijder voor te zijn.

Na de tijdrit krijgen de sprintkanonnen de kans om zich zaterdag en zondag te bewijzen. Twee vlakke ritten waar een ontsnapping die tot het eind gaat reiken, uitgesloten lijkt. En als we het dan over die sprintkanonnen hebben, dan kijken we al meteen richting Ewan, Jakobsen, Van Aert, Philipsen en Groenewegen. Ik verwacht een editie te krijgen waar geen enkele sprinter uitgesproken de beste zal zijn en dat het veelal verdelen van de overwinningen zal worden. Al zet ik mijn geld in op Jakobsen. Ook meteen het enige doel van de Quick-Step formatie, buiten hier en daar meespelen in een ontsnapping. Of Jakobsen dan ook in staat zal zijn om de groene trui mee te nemen, dat is een andere vraag. Van Aert heeft zicht nadrukkelijk uitgesproken over zijn groene wens en heeft het voordeel veel langer mee te kunnen in de zwaardere etappes.

En die zwaardere etappes laten niet lang op zich wachten, want de tweede week heeft al meteen heel wat in petto. Zo staan er drie ritten te wachten met heuvels van de derde en vierde categorie, een ouderwetse kasseienrit tussen Lille en Arendberg en last but not least twee bergetappes. De eerste bergetappe brengt ons naar het heilige Planche des Belles Filles, de tweede rit passeert langs de Col de la Croix en Pas de Morgins. Meteen al een eerste test voor de klassementsrijders om te zien hoe ver ze staan. Op de aankomst bij Planche des Belles Filles kunnen er al wel wat steken uitgedeeld worden.

1656670657913.png

(bron: http://www.uaeteamemirates.com/)

Is Pogačar te kloppen?
De vraag van tien miljoen, is Pogačar te kloppen? Jumbo-Visma heeft een heel sterk blok mee naar de Tour de France en hopen hem het vuur aan de schenen te kunnen leggen. En hoe goed is Ineos Grenadiers met een herboren Thomas en een goeie Martinez? Misschien iets waar in de derde week al een antwoord op kan komen met een zeer zware rit die ons langs de Col du Galibier brengt en eindigt in Col du Granon Serre Chevalier. Beide buitencategorie. En als dat nog niet genoeg was, mogen ze de dag erna nog eens langs de Col du Galibier gaan en eindigen in Alpe D'Huez. En als dat nog niet genoeg is, mogen ze daartussen ook nog even over de Col de la Croix de Fer gaan. Een rit met drie cols van buitencategorie dus, reden genoeg om deze met stip aan te duiden en nu al tegen uw partner te zeggen om die dag niks in te plannen (14/07).

Al krijgen de sprinters en punchers die week ook nog hun kans met een vlakke rit en drie heuvelachtige ritten waar ook de vrijbuiters hun kans kunnen wagen. Misschien nog een laatste stuiptrekking van Gilbert? Het zal toch noodzakelijk zijn voor Lotto Soudal dat Ewan en/of de vluchters punten gaan pakken. En als we het dan toch over vrijbuiters hebben, dan is het, hopelijk net zoals vorig jaar, uitkijken naar de manschappen van Hilaire Van de Schueren.

1656670726391.png

(bron: https://www.teamjumbovisma.nl/)

Slottijdrit zal bikkelen worden
Ook de laatste week komen alle types nog aan bod. De sprinters verdedigen hun laatste kansen met 22 vlakke etappes. De klassementsmannen moeten hun mannetje dan weer staan in drie bergritten die ze langs verschillende cols van eerste categorie brengen en langs twee monumenten, Hautacam en Col d'Aubisque. De hamvraag: zullen al deze bergen het verschil al gemaakt hebben tussen of zal de lange tijdrit (40,7 km) op de voorlaatste dag alles in zijn definitieve plooi leggen met hier en daar nog een verschuiving?

Afsluiten doen we dan traditiegetrouw op de Champs-Elysées. Kan Van Aert zijn stunt van vorig jaar over doen of gaan we plots Sagan nog eens zien in een hoofdrol? We kunnen er voorlopig alleen nog maar van dromen. Afspraak binnen 24 dagen in Parijs.
 

Vergelijkbare onderwerpen

Terug
Bovenaan