De gamereleases van november 2023 - Deel 1

Gamereleases_Nov23.png


Het weer begint al wat te slabakken, de laatste Indian Summer is nu echt gedaan, de plaidjes worden al bovengehaald en de rekken liggen al twee maanden vol met chocolade Sinterklaasmannetjes. De herfst is in het land en we bereiden ons alvast voor op de eindejaarsrush. In november komen er weer een aantal grote kleppers op ons af waarbij ook extra aandacht uitgaat naar de jongere onder ons. Zo hebben we de Nickelodeon All-Star Brawl, Let's Sing 2024, Tintin, Super Mario, WarioWare en Asterix & Obelix die komen opdraven. Voor de minder jonge kinderen kunnen we dan weer aan de slag in Call of Duty: Modern Warfare III, RoboCop of Football Manager 2024. Wie hoeft op het einde van de maand nog iets op zijn spaarboek te zetten met deze titels? Er zijn zelf zo veel releases dat we opsplitsen in twee delen!

1 november

Song of Nunu: A League of Legends Story (Switch)

Song of Nunu: A League of Legends Story is een one-player adventure game die zich afspeelt in de onontdekte hoeken van Freljord, Een idyllische bevroren wereld waar je gaandeweg alle geheimen ontdekt die onder het ijs verborgen liggen. Twee boezemvrienden, Nunu en Willump, trekken door dit land en komen machtige League of Legends-kampioenen tegen, waaronder Braum, Ornn, Volibear en Lissandra. Nunu is op zoek naar zijn moeder, maar vertrekt samen met de speelse yeti op een reis waar je je niet op kan voorbereiden. Mythes, legendes, maar ook barre sneeuwstormen en woeste wolven … Benieuwd of Song of Nunu: A League of Legends Story ons warm zal houden deze winter.


2 november​

The Talos Principle 2 (PS5, XSX|S, PC)​

Ontwikkelaar Croteam breidt met deze sequel op de uitdagende puzzelgame zowel het verhaal, de schaal en de puzzel-mechanics uit. Met de ondersteuning van topuitgever Devolver Digital zetten ze hier een grootsere visie neer voor wat de puzzelgame kan worden. In de wereld van The Talos Principle II is de mensheid zelf uitgestorven, maar leeft ze verder via de artificiële intelligentie die ze ooit bouwden. De speler zal in zijn onderzoek naar een mysterieuze structuur vragen moeten beantwoorden over geloof, de kosmos, rationaliteit, en de kernfouten van de menselijkheid. Al blijft de focus op uitdagende puzzels, die nu ook concepten zoals manipulatie van zwaartekracht en overdracht van bewustheid zal betreffen, is in deze sequel meer aandacht gevestigd op een karaktergedreven verhaal met meerdere eindes. Daarnaast zullen spelers kunnen genieten van de spookachtig eenzame maar mooie vergezichten van het eiland.


Thirsty Suitors (PS4, PS5, XO, XSX|S, Switch, PC )​

Dit heerlijk spel is zowel turn-based RPG als action-adventure en draait rond het rebelse meisje Jala, en hoe zij omgaat met de mensen in haar leven. De ontwikkelaar Outerloop Games beschrijft zich als een indiestudio die uit minderheden bestaat en ook met toegankelijke design de verhalen van minderheden wil vertellen. Hun eerdere game, Falcon Age, was alvast een VR-titel waarin je een valk bevriend en zo de onderdrukkers op een gekoloniseerde planeet wegjaagt. Thirsty Suitors zal naast combat tegen Jala's exen, ook gaan over de culturele verwachtingen van haar familie, en tussen de soep en de patatten door moet ze ook haar vriendschappen onderhouden. De gameplay zal bestaan uit drie grote elementen: combat, skaten, en koken. In de combat-secties neem je het met lekker overdreven, maar heel stijlvolle turn-based combat op tegen je exen met unieke moves zoals een handkusaanval. De combat-menu's en -animaties lijken alleszins inspiratie genomen te hebben van Persona 5. Tussendoor zal je ook rond je dorp Timber Hills skaten, en dat is met uitdagingen, combo's, ratings, muurlopen, en mini-bosses duidelijk geen nagedachte. Ten slotte zal het koken van verrukkelijk pikante Zuid-Aziatische gerechten Jala dichterbij haar moeder en haar culturele roots brengen. Een mix van de combat van Persona, het skaten van Tony Hawk, het verhaal van Scott Pilgrim en de gerechten van Final Fantasy XV, en dat van een divers ontwikkelaarsteam en uitgever Annapurna Interactive? Daar zeg ik alleszins onmogelijk neen tegen.


RoboCop: Rogue City (PS5, XSX|S, pc)

Ontwikkelaar Teyon heeft duidelijk haar niche gevonden. Ze nemen een populaire reeks uit de jaren tachtig die oudere gamers een nostalgisch mannelijk traantje doet wegpinken, gooien er een beperkt budget tegenaan en hoppa ... culthitje is geboren. Dat Rambo een on-rails onding was dat simpelweg soundclips uit de film lichtte en dat Terminator Resistance een Fallout 3-kloon met abominabel level design bleek, hield fans duidelijk niet tegen. Gaan ze met RoboCop nu ook eindelijk eens een goede game afleveren? We zijn in elk geval voorzichtig optimistisch. Ja, de levels gaan nog steeds simplistischer dan het refrein van de nieuwste Metejoor zijn, maar dat past ook wel bij een grote blikken doos als RoboCop. Subtiliteit moet je dan ook niet verwachten van een game waarin een wandelende tank traag door omgevingen banjert en ondertussen alle slechteriken om zich heen tot gatenkaas fabriceert met de kogels van zijn trouwe Auto-9. Kijk, we weten allemaal dat dit geen hoogstaande game gaat worden, maar plezant? Die kans zit er deze keer wel in. RoboCop heeft geen nood aan het zoeken van cover om de tien seconden zoals in Terminator, RoboCop IS de cover. Dat zorgt ervoor dat het erg fun kan worden om met een personage waar zelfs de granaten van afketsen je de eindbaas van de game te voelen. Hoe lang die pret blijft duren voor de beperkingen van die gameplay hun lelijke kop opsteken, dat ontdekken we deze maand.


The Smurfs 2: The Prisoner of the Green Stone (Switch)

Kuifje is niet de enige Belgische stripheld die het Franse Microids deze maand naar je toebrengt, want ook de Smurfen zijn van de partij. Na het bescheiden succes van platformer Mission Vileaf, krijgen de blauwe rakkertjes nu dus een sequel. Gebaseerd op de nieuwe animatieserie belooft het ook nu weer een kleurrijke platformer voor de jongere spelertjes te worden. Springen over rotsen en paddenstoelen in het bos, rivieren afdalen op een lelieblad ... Het is allemaal voorspelbaar spul dat je associeert met een spel van de Smurfen. Dat betekent niet dat het spel weggezet moet worden als inspiratieloze drab. Daar ziet het er allemaal net wat te gelikt en goed gemaakt uit. Nog belangrijker is het feit dat deze game ook gewoon co-op gaat ondersteunen, waardoor ouders samen met hun kind gaan kunnen Smurfen. Dat maakt van The Smurfs 2: The Prisoner of the Green Stone er eentje om in de gaten te houden deze maand voor ouders met jongere spelertjes.


Star Ocean The Second Story R (PS4, PS5, Switch, pc)

Hoewel Star Ocean nooit dezelfde status heeft kunnen bereiken als bijvoorbeeld Final Fantasy of Dragon Quest, gaat deze serie toch ook al meer dan 25 jaar mee en zijn er heel wat gamers die de reeks in hun hart dragen. De meest geliefde titel en tweede spel in de reeks, Star Ocean The Second Story R, krijgt nu een langverwachte remake die een nieuwe generatie gamers laat kennismaken met deze bijzondere JRPG. Voor deze remake kozen de makers voor een bijzondere 2.5D-esthetiek waarbij 2D-pixel art personages worden gecombineerd met 3D-omgevingen. Verder zal deze nieuwe versie van de klassieker zowel Japanse als Engelstalige voice-overs bevatten, de originele en een nieuw gearrangeerde soundtrack, verbeterde gevechtsmechanismes en waarschijnlijk tal van andere quality of life-verbeteringen. Wie al even wil proeven van het spel kan trouwens de demo downloaden en de eerste drie uren van het verhaal ontdekken, waarna je jouw vooruitgang kan overzetten naar het volledige spel.


My Time at Sandrock (PS4, PS5, XSX|S, XOne, Switch, pc)​

Tijd om de handen uit de mouwen te steken en als bouwer aan de slag te gaan. Het gezellige stadje Sandrock gaat gebukt onder grote economisch druk en heeft jouw hulp nodig. Als nieuwkomer en beginnende bouwer neem je de verwaarloosde werkplaats van een familielid over. Een goed geoliede machine maken aan de hand van verschillende werktuigen, de nodige grondstoffen verzamelen en een tuintje uitbouwen zijn daar een cruciaal onderdeel van. Deze opvolger van het goed ontvangen My Time At Portia is uitgebreider en beter uitgewerkt. Zo is ook het verhaal groter en zijn er ook meer personages aanwezig om de nodige relaties mee aan te gaan. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om van een gezellige simulator te spreken. Kijk zeker uit naar onze review. Speelbaar op pc, Nintendo Switch, PlayStation 5, Xbox One en Xbox Series S/X.


3 november

WarioWare: Move It! (Switch)

De WarioWare-serie brengt zijn nieuwste telg uit die je partyavond naar een hoger niveau moet tillen. In WarioWare: Move It! maak je terug kennis met een tweehonderdtal bliksemsnelle microgames. Neem die Joy-Con-controllers vast, haal alle tafels en stoelen naar de kant en ga al dansend, wiebelend, schuddend of hoe je ook wenst te bewegen aan de slag. Slap and wave! Slap and wave! Wario komt met al zijn vrienden en een reeks chaotische games op de proppen om absurde vaardigheden te benutten. Summerbodies worden gemaakt in de winter. Met WarioWare: Move it! heb je alvast geen excuus meer om stil te zitten. We zijn niet verantwoordelijk voor de omgeslagen Ming-vaas, gebeurlijke ongevallen of € 49,99 schade bij aankoop.


EA Sports WRC (PS5, XSX|S, pc)

Een nieuw jaar, een nieuwe WRC-game ... Maar deze keer ook een nieuwe ontwikkelaar want Codemasters, intussen een onderdeel van Electronic Arts, heeft de fakkel overgenomen van Kylotonn. Zij kunnen hun jarenlange ervaring met de Colin McRae- en DiRT Rally-games nu eindelijk vertalen naar een game die officieel wordt gelicentieerd door het FIA World Rally Championship. Het belooft voor de fans van de WRC-games alvast een heel nieuwe ervaring te worden, waarbij de game draait op de Unreal Engine, een first voor Codemasters die sinds 2010 gebruikmaakte van haar eigen EGO Engine. Daarnaast zal het spel een uitgebreide carrièremodus bevatten, zijn er achttien locaties aanwezig met een totaal aan tweehonderd stages om op te rijden, en een autolijst die zowel de huidige WRC, WRC2 en junior WRC rallywagens bevat naast 68 iconische rallywagens uit het verleden. Wie van al dit raceplezier wil genieten, zal zich wel moeten wenden tot pc of de current gen consoles want voor het eerst vallen ook de PlayStation 4 en Xbox One uit de boot.


Quantum Error (PS5)​

Bereid je voor op een surrealistische en buitenaardse horrorbeleving. In deze first person shooter kom je in eerste instantie terecht in een scenario dat nog niet zo onrealistisch lijkt. AI heeft een prominente plaats in het alledaagse leven gekregen en Monad is het belangrijkste en machtigste technologiebedrijf. Ze creëerden het Advanced Retinal Global Unity System, kortweg ARGUS, om de AI te besturen. Mensen worden zo onderverdeeld in noodzakelijke en overbodige groepen, die geactiveerd worden afhankelijk van hun specialisaties en beroep. Niet iedereen is hiermee opgezet, met de vorming van militante groeperingen tot gevolg. Als Monad in het jaar 2109 dan plots aangevallen wordt door een onbekende entiteit, staat hun vestiging in lichterlaaie. Alle communicatie werd verbroken maar een noodsignaal bereikt het brandweerkorps en jij krijgt de eer om op reddingsmissie te vertrekken. Wat start met de duidelijke opdracht om zoveel mogelijk levens te redden, escaleert al snel in een nachtmerrie. Onverklaarbare fenomenen, een reis door de ruimte en bezoeken aan verschillende werelden met vreemde en vijandige levensvormen staan je te wachten!


Nickelodeon All-Star Brawl 2 (Xbox One, Xbox Series, PS4, PS5, Switch, pc)

Voor de volgende Smash Bros. moeten we wie weet hoe lang nog wachten, maar gelukkig bestaan er een paar alternatieven die ons bezig kunnen houden. Net daarom dat Ludosity en GameMill Entertainment besloten om het vervolg van Nickelodeon All-Star Brawl grondig herop te bouwen, zodat dit tweede deel niets te kort komt. Beginnende met een gloednieuwe single player-campagne, welke naar verluidt een aantal roguelite-elementen zou lenen. Het spel werd eveneens uitgerust met een resem minigames, terwijl de graphics van kop tot teen werden verfijnd. Ook aan de gameplay sleutelde men waar nodig, zoals allerlei nieuwe manoeuvres die je kunt uitvoeren dankzij de Slime Meter. Daar blijft het niet bij, want een lading nieuwe personages (zoals Jimmy Neutron en Squidward) staan vanaf nu ook paraat om te knokken. Elk van deze karakters worden overigens ditmaal vertolkt door (waar mogelijk) de oorspronkelijke stemmen uit de cartoons, en je kunt tenslotte samen met eender wie van de online multiplayer genieten door middel van de cross-platform infrastructuur. Zeker het overwegen waard voor fans van de televisiezender!


6 november​

Football Manager 2024 (PS5, Switch, pc)​

Vooruitgang stopt nooit. Met die slogan pakt Football Manager 2024 dit keer uit, voor hun nieuwste telg welke nu toch al staat voor de twintigste editie van deze immens populaire voetbalsimulator. We kunnen terug een Touch-versie voor de Nintendo Switch verwachten, maar natuurlijk blijven de nieuwe features eveneens niet uit. Het spel introduceert vooreerst een nieuw systeem voor het definiëren van de eigen speelstijl en voor het omgaan met de reacties van je spelers. Er komt daarnaast een verbeterd menu voor het begeleiden van je topspelers in wording én van de ontbolsterende talenten uit de jeugdwerking. Ook de match engine bevat talloze verbeteringen qua speleranimaties, balfysica, verlichting en spelersrollen. Online crossplay tussen Xbox- en PS5-consoles wordt vanaf deze editie mogelijk en een vernieuwde Creator biedt bij de stilliggende fases meer manieren om je tegenstander volledig uit verband te spelen. Tot slot zou het Board Request-systeem de spelers in staat stellen om hun stem beter te laten horen en zo de ontwikkeling van hun club gerichter te gaan beïnvloeden.


The Invincible (PS5, XSX|S, pc)

The Invincible is een aankomende avonturengame welke een bewerking representeert van de gelijknamige Poolse roman uit 1964. Gepubliceerd door 11 bit studios, wordt het spel uitgebracht op 6 november 2023 voor Microsoft Windows, PlayStation 5 en Xbox Series X|S. De game volgt Yasna, een bemanningslid van het ruimteschip Invincible, terwijl ze samen met Novik, de navigator van dat ruimteschip, op de planeet Regis III wanhopig op zoek is naar haar vermiste collega’s. Tegelijkertijd wordt ze geconfronteerd met een onbekende dreiging. Om deze te overleven, dient Yasna hulpmiddelen aan te wenden, zoals onder meer een scanner en een handtelescoop. Het verhaal klinkt alvast veelbelovend door de vele zijvertakkingen inclusief impactvolle keuzes!


7 november

Tintin Reporter - Cigars of the Pharaoh (PS4, PS5, XSX|S, XOne, Switch, pc)

De titel is verschrikkelijk, maar desondanks … we krijgen deze maand een nieuwe game met Kuifje, jongens en meisjes en ik ben alvast enthousiast. Het eerste spel met de Belgische stripheld in een decennium belooft dan ook best de moeite waard te worden. Niet alleen adapteert het een van de beste verhalen van Hergé, maar het lijkt er ook sterk op dat de Franse ontwikkelaar Microids behoorlijk wat liefde voor de stripverhalen met de gekuifde journalist heeft. Visueel is het overduidelijk dat de makers moeite genomen hebben om de strip tot leven te wekken en het lijkt erop dat de gekozen aanpak die wisselt tussen puzzels en actiesegmenten de juiste geworden is. Ja, er zullen clichématige puzzels met spiegels in de game zitten, maar het lijkt allemaal met zoveel charme gebracht te worden dat we daar nu nog niet over willen gaan zeuren. Nog toffer is dat heuse sequenties uit de strip, zoals de gevaarlijke vliegtuigtrip, onderdeel uitmaken van de gameplay. Gooi daar nog wat stukjes stealth met Bobby bij en je krijgt een spel dat fans van Kuifje misschien eindelijk geeft wat ze al jaren willen: een ouderwets goede game.


Let's Sing 2024 (Switch)​

Wie een engelenstem heeft, kan zich deze maand volledig laten gaan. Nee, een optreden van Camille waarbij je kunt meekwelen staat er deze keer niet gepland. Wel houden ontwikkelstudio Voxler en uitgever Plaion de nieuwe versie van SingStar-kloon Let's Sing klaar. De nieuwe iteratie krijgt de weinig originele naam Let's Sing 2024, maar stelt fans wel een gevarieerd aanbod aan liedjes voor. Tom Odell met Another Love bijvoorbeeld, maar ook Billie Eilish met Your Power en Lady Gaga met Hold My Hand. Ook P!nk, Miley Cyrus, Ed Sheeran, Rosa Linn en Lost Frequencies popelen om je de beste noten uit je stembanden te laten vloeien. Naast de 35 liedjes kun je ook de VIP Pass aankopen voor een uitgebreider repertoire, al is hierbij niet bekend met welke muziekteksten je hier aan de slag kunt.


9 november

Ikonei Island: An Earthlock Adventure (PS4, PS5, XSX|S, XOne, pc)

De makers van Earthlock brengen deze maand hun cozy game Ikonei Island: An Earthlock Adventure uit. Na iets meer dan een jaar in early access op te zijn, mogen we ons nu dus opmaken voor de volwaardige release op pc en de PlayStation- en Xbox-consoles. Switch-eigenaars zullen helaas nog even moeten wachten. In deze Animal Crossing- en Stardew Valley-achtige titel kom je op het prachtige Ikonei Island terecht en is het aan jou om de vergane glorie van het eiland te herstellen. Plant en oogst gewassen, maak werktuigen, bouw je basis, bevriend de lokale bevolking en tem monsters zodat ze aan jouw zijde vechten in dit ontspannende avontuur. Je hoeft dit trouwens niet alleen te doen want het spel legt ook de nadruk op het samen spelen, waarbij je zelfs op Steam een Ikonei Island: Friends’ Pass hebt die je toelaat om gratis te spelen met iemand die het volledige spel heeft aangekocht.


Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name (PS4, PS5, XSX|S, XOne, pc)

Er is een nieuw tijdperk aangebroken voor de Yakuza-reeks en dat is ook de reden waarom de naam van de reeks werd omgedoopt naar Like a Dragon. Met deze nieuwe naam kwam ook het goede nieuws dat het verhaal van Kazuma Kiryu nog niet gedaan is. Yakuza 6: The Song of Life leek het slotstuk te zijn en de reeks leek een nieuw pad te bewandelen met Ichiban Kasuga in Yakuza: Like a Dragon. Maar het lot zal deze twee helden in de nabije toekomst samenbrengen. Hoewel we nog moeten wachten tot januari 2024 voordat we deze ontmoeting in het volgende volwaardige deel in de reeks kunnen ontdekken met Like a Dragon: Infinite Wealth, kunnen we in de tussentijd wel genieten van Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name. In dit compactere avontuur ontdekken we wat er gebeurd is met Kiryu sinds Yakuza 6: The Song of Life. Verder mag je je verwachten aan bikkelharde gevechten, een boeiend verhaal, heel wat minigames en Osaka en Yokohama als locaties om te verkennen.


10 november​

Call of Duty: Modern Warfare III (PS4, PS5, XSX|S, XOne, pc)​

Een nieuw jaar, een nieuwe Call Of Duty. Deze Modern Warfare III is al het twintigste spel in de populaire reeks en de derde telg in de Modern Warfare-setting. Zoals verwacht bouwt het spel rechtstreeks verder op het verhaal van Modern Warfare II, al zullen velen onder ons de meeste uren spenderen in het online gedeelte. De singleplayer missies volgen Task Force 141, een speciale actie-eenheid. Hun missie is om Vladimir Makarov te vinden, een Russische ultranationalist en tevens terrorist. Hij heeft plannen om een derde Wereldoorlog uit te lokken en Task Force 141 moet dat voorkomen. De gameplay zal - niet onverwachts - gelijkaardig aan de voorganger zijn, maar met de introductie van open gevechtsmissies kan je nu elke opdracht met veel vrijheid uitvoeren. Alle zestien multiplayer mappen uit de originele Modern Warfare 2 van 2009 zijn direct beschikbaar, maar gemoderniseerd met nieuwe speltypes en functies. Later zullen er nog eens twaalf nagelnieuwe mappen bij komen. Nieuw is ook de toevoeging van een open wereld zombiemode, de eerste keer in een Modern Warfare-titel. Er worden ook nieuwe Ground War-mappen uitgebracht met innovatieve ruimtes en ook de populaire War Mode uit Call of Duty: WWII maakt zijn terugkeer.

Verschijnen ook deze maand:​

 • Microsoft Flight Simulator: Dune (XSX|S, pc) - 3 november
 • Jumanji: Wild Adventures (PS4, PS5, XSX|S, XOne, Switch, pc) - 3 november
 • Minecraft Star Wars: Path of the Jedi (PS4, PS5, XSX|S, XOne, pc) - 7 november
 • Total War: Wahammer Trilogy (pc) - 7 november
 • Tales of Arise: Beyond The Dawn (PS4, PS5, XSX|S, XOne, pc) - 9 november
 • Age of Empires IV: The Sultans Ascend (XSX|S, XOne, pc) - 14 november
 • Hogwarts Legacy (Switch) - 14 november
 • Jagged Alliance 3 (PS5, XSX|S) - 16 november
 • Astlibra Revision (Switch) - 16 november
 • Gothic II Complete Classic (Switch) - 29 november
 • Biomutant (Switch) - 30 november

Lees binnenkort meer in Deel 2.​

 
Terug
Bovenaan