De filmreleases van september 2022

Filmreleases_Sept2022.png


September blijkt qua filmreleases een abnormale maand te worden. Vier films krijgen komende maand een re-release, allemaal in een ander jasje. Als eerste krijgen we (in augustus nog) twee van Spielbergs bekendste films op de grootste schermen in België te zien. Jaws en E.T. The Extra Terrestrial zijn exclusief terug te vinden in de IMAX-zalen te Brussel en Antwerpen. Verder dient Avatar (2009) als opfrissing voor de nakende release van diens opvolger, dertien jaar later, met een 4K en High Dynamic Range update. Als laatste wil Sony met een extended versie van Spider-Man: No Way Home nog eens de kassa doen rinkelen. Qua nieuwe releases is er voor ieder wat wils. Een film van eigen bodem, het langverwachte droomproject van Mad Max-regisseur George Miller, huiveringwekkende thrillers, horrors, een muzikale documentaire met een vleugje Stardust en kleinere indie/arthouse-films. Back to school? Back to cinema begot!

31 augustus (IMAX-special)

Jaws
Regie: Steven Spielberg
Met: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Susan Backlinie en Jeffrey Kramer

Het lijk van een jonge vrouw spoelt aan op het strand van de Amerikaanse badplaats Amity. Politiechef Martin Brody start een onderzoek en vermoedt dat er een grote witte haai de wateren onveilig maakt. Het bestuur van het toeristendorpje kiest echter voor het commerciële belang en weigert het verhaal van Brody te geloven.


E.T. The Extra Terrestrial
Regie: Steven Spielberg
Met: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote, Dee Wallace, Robert MacNaughton, K.C. Martel, Sean Frye en C. Thomas Howell

De tienjarige Elliott woont samen met zijn moeder, broer en zusje in een bosrijke buitenwijk van Los Angeles. Op een dag ontdekt hij in de tuin een buitenaards wezentje. Elliott en het wezentje schrikken zich eerst te pletter, maar sluiten dan vriendschap. Elliott noemt het wezentje E.T. en verbergt het in een kast op zijn kamer. De jongen laat E.T. ook kennis maken met zijn broer en zijn zusje. E.T. raakt snel vertrouwd met het aardse leven. Toch heeft hij heimwee naar zijn planeet. Ondertussen begint de aardse atmosfeer zijn gezondheid aan te tasten. Ook Elliott voelt zich niet lekker. Hun band is immers zo hecht geworden dat ze dezelfde gevoelens ervaren.


7 september

Ritueel
Regie: Hans Herbots
Met: Geert Van Rampelbergh, Marie Vinck, Eriq Ebounay, Line Pillet en Lukas Bulteel

Kiki is een duikster gespecialiseerd in forensisch duiken en het bergen van lijken. Ze heeft hard moeten knokken voor het respect van het kleine team macho’s dat ze leidt. Wanneer Kiki een afgehakte hand opvist uit een Brussels kanaal, komt ze in aanraking met hoofdinspecteur Nick Cafmeyer. De hand blijkt levend afgezaagd. Nick zoekt het in een afrekening in het drugsmilieu, maar Kiki heeft, vanuit haar achtergrond, een heel andere kijk op de zaak. Ze wordt meegezogen in een kolkende reeks gebeurtenissen waar ze niet ongeschonden kan uitkomen…

Naar een boek van Mo Hayder.


Sundown
Regie: Michel Franco
Met: Tim Roth, Charlotte Gainsbourg, Iazua Larios en Henry Goodman

Neil en Alice Bennett vormen de kern van een rijke familie die op vakantie is in Mexico, totdat een verre noodsituatie hun reis afbreekt. Wanneer een familielid de hechte orde van het gezin verstoort, komen de sluimerende spanningen op de voorgrond.


Tori et Lokita (avant-première op 4 september in het bijzijn van de gebroeders Dardenne in Cinema Cartoon’s)
Regie: Jean-Pierre & Luc Dardenne
Met: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo en Marc Zinga

Een jongen, Tori, en een tienermeisje, Lokita, zijn alleen van Afrika naar hier gereisd. Ze trokken, elk vanuit hun eigen land, naar België. Onderweg kruisten hun wegen, nu zijn ze onafscheidelijk. Lokita ontfermt zich over Tori als een grote zus, maar hij zorgt evengoed voor haar.


Spider-Man: No Way Home (Extended Version) (2021)
Regie: Jon Watts
Met: Tom Holland, Zendaya, Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau, Jamie Foxx, Willem Dafoe, Alfred Molina, Benedict Wong, Marisa Tomei, Tobey Maguire en Andrew Garfield

Sony duwt Spider-Man: No Way Home nog eens de zalen in met een elf minuten langere versie. Ideaal voor nieuwkomers of fans die maar niet genoeg kunnen krijgen van deze Marvel-held en zijn kompanen!

Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Spider-Man-films is onze vriendelijke held ontmaskert en kan hij zijn normale leven niet langer gescheiden houden van zijn gevaarlijke leven als superheld. Als hij Doctor Strange om hulp vraagt, staat er meer op het spel dan ooit tevoren. Dit dwingt hem onder ogen te zien wat het nou echt betekent om Spider-Man te zijn.


8 september

Pinocchio
Regie: Robert Zemeckis
Met: Joseph Gordon-Levitt, Tom Hanks, Benjamin Evan Ainsworth, Angus Wright, Cynthia Erivo, Sheila Atim, Lorraine Bracco en Keegan-Michael Key

Robert Zemeckis regisseert deze live-action hervertelling van het geliefde verhaal van een houten pop die aan een spannend avontuur begint om een echte jongen te worden. Tom Hanks schittert als Geppetto, de houtsnijder die Pinocchio bouwt en behandelt alsof hij zijn eigen zoon is. Joseph Gordon-Levitt is Japie Krekel, die zowel als Pinocchio's gids als zijn "geweten" fungeert.


14 september

Fall
Regie: Scott Mann
Met: Grace Fulton, Jeffrey Dean Morgan, Virginia Gardner en Mason Goodin

Als twee vriendinnen voor een social media stunt één van de hoogste TV torens in de Verenigde Staten beklimmen, komen ze vast te zitten op meer dan 600 meter hoogte. In de brandende hitte, zonder proviand, zonder bereik op hun telefoons en zonder dat iemand weet dat ze daar zitten. Terug klimmen is absoluut onmogelijk en het dichtstbijzijnde platform ligt meer dan 50 meter onder ze, zonder trap ernaartoe. Nu zijn de vrouwen op elkaar en hun vindingrijkheid aangewezen om weer veilig en wel voet aan de grond te krijgen. Risico nemen, betekent hun levens op het spel zetten, maar geen risico nemen, betekent een zekere dood.


See How They Run
Regie: Tom George
Met: Sam Rockwell, Adrien Brody, Harris Dickinson, Saoirse Ronan, Ruth Wilson en David Oyelowo

In het Londense West End in de jaren vijftig worden de plannen voor de verfilming van een populair toneelstuk abrupt stopgezet nadat de beoogde regisseur (Adrien Brody) wordt vermoord. De zaak wordt onderzocht door de opgebrande inspecteur Stoppard (Sam Rockwell) en de jonge, enthousiaste en ijverige agent Constable Stalker (Saoirse Ronan). Ze belanden in een raadselachtig mysterie dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de glamoureuze, maar zelfzuchtige theaterwereld en proberen op eigen risico de dader te ontmaskeren.


Three Thousand Years of Longing
Regie: George Miller
Met: Idris Elba en Tilda Swinton

Wanneer een Britse geleerde (Tilda Swinton) in Istanbul met een antiek, magisch flesje een djinn (Idris Elba) oproept, mag ze drie wensen doen in ruil voor zijn vrijheid. Door jarenlange apathie en isolement twijfelt ze over haar wensen, tot de djinn met zijn verhalen een diep verlangen opwekt, de wens om bemind te worden.

Three Thousand Years of Longing is een episch fantasieverhaal van George Miller (‘Mad Max’) dat alle grenzen van tijd en ruimte overschrijdt. Oscarwinnares Tilda Swinton (’The French Dispatch’, ‘Memoria’) en Idris Elba (‘The Avengers’, ‘Luther’) vervullen de hoofdrollen in dit hedendaagse romantische sprookje.


Speak No Evil
Regie: Christian Tafdrup
Met: Morten Burian, Sidsel Siem Koch, Fedja van Huêt, Karina Smulders en Liva Forsberg

Tijdens een vakantie in Toscane raken een Deens en Nederlands gezin met elkaar bevriend. Het klikt zelfs zo goed dat ze besluiten om elkaar na de vakantie nog een keer op te zoeken. Het duurt echter niet lang voordat de reünie uit de hand begint te lopen, als blijkt dat de Nederlanders zich op vakantie anders voordeden dan ze in hun eigen omgeving werkelijk zijn. Het Deense gezin bevindt zich in een benarde situatie in een huis van mensen waar ze zich volledig in hebben vergist en waarvan ze wensten dat ze er nooit binnen waren gestapt ...


Moonage Daydream
Regie: Brett Morgen

Moonage Daydream belicht het leven en de genialiteit van David Bowie, een van de meest productieve en invloedrijke artiesten van onze tijd. Verteld aan de hand van sublieme, caleidoscopische, nooit eerder vertoonde beelden, optredens en muziek, verkent Brett Morgen's (The Kid Stays in the Picture, Cobain: Montage of Heck, Jane) feature-length ervaringsgerichte filmische odyssee David Bowie's creatieve, muzikale en spirituele reis. De film wordt begeleid door David Bowie's eigen vertelling en is de eerste officieel bekrachtigde film over de artiest. De film heeft de volledige goedkeuring van Bowie's nabestaanden en bevat veel van zijn beste nummers, evenals nooit eerder vertoonde concertbeelden


21 september

Onze Natuur, De Film

Regie: Pim Niesten & Dick Harrewijn

Pim Niesten & Dick Harrewijn trokken voor Hotel Hungaria 2,5 jaar heel België rond, op zoek naar unieke en onvertelde verhalen. Zij slaagden erin die verhalen op een ongeziene manier in beeld te brengen. Onze Natuur, De Film is een spannende en vertederende familiefilm, die iedereen onderdompelt in de prachtige wereld van onze natuur. Het is het hoopvolle verhaal van de versnipperde natuur in België die onder druk staat, maar toch weet te overleven.


Don't Worry Darling
Regie: Olivia Wilde
Met: Florence Pugh, Harry Styles, Chris Pine en Olivia Wilde

Alice (Pugh) en Jack (Styles) hebben het getroffen met hun woning in het voorbeeldige plaatsje Victory, een experimentele gemeenschap waar de mannen wonen die werken voor het uiterst geheime Victory Project, samen met hun gezin. Hun CEO is Frank (Pine), een visionaire zakenman, motivator en levenscoach, de belichaming van het maatschappelijk optimisme van de jaren vijftig dat elk aspect van het dagelijks leven in dit utopische plaatsje in de woestijn beheerst.

Maar wanneer er in hun idyllische leven barsten beginnen te verschijnen die suggereren dat er achter de aantrekkelijke façade iets sinisters schuilgaat, is Alice genoodzaakt zich af te vragen wat ze eigenlijk in Victory doen en waarom ze daar zijn. Hoeveel is Alice bereid te verliezen om aan het licht te brengen wat zich werkelijk afspeelt in dit paradijs?


Freaks Out
Regie: Gabriele Mainetti
Met: Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto, Giancarlo Martini, , Giorgio Tirabassi, Franz Rogowski en Max Mazzotta

Matilde, Cencio, Fulvio en Mario werken in het circus en zijn als familie wanneer de Tweede Wereldoorlog in Rome uitbreekt. De circuseigenaar Israel zoekt naar een manier om samen het land te verlaten, maar verdwijnt hierdoor van het toneel. De vier vrienden blijven verweesd achter. Zonder werkplek verliezen ze hun plaats in de maatschappij. Als freaks zwerven ze rond in een door oorlog verscheurde stad.


Avatar (2009)
Regie: James Cameron
Met: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Stephen Lang en Giovanni Ribisi

Iemand een opfrissertje nodig voor we het langverwachte tweede deel in december in onze zalen krijgen? Met een 4K en HDR-update kunnen we terug genieten van James Cameron's buitenaards epos!

Jake Sully (Sam Worthington) is een verlamde oorlogsveteraan in de toekomst, die met enkele anderen naar de maan Pandora wordt gebracht. De mensheid wil daar waardevolle grondstoffen uit de grond halen. Deze planeet wordt echter bewoond door de Na'vi, een mens-achtig ras met hun eigen taal en cultuur.


28 september

Smile
Regie: Parker Finn
Met: Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner en Kal Penn

Nadat ze getuige is geweest van een bizar en traumatisch incident met een patiënt krijgt dr. Rose Cotter (Sosie Bacon) te maken met onheilspellende gebeurtenissen die ze niet kan verklaren. Terwijl een overweldigende angst langzamerhand haar leven overneemt, moet Rose haar verontrustende verleden onder ogen zien om te overleven en te ontsnappen aan haar gruwelijke nieuwe realiteit.


Triangle of Sadness
Regie: Ruben Östlund
Met: Harris Dickinson, Charlbi Dean en Woody Harrelson

Na de Fashion Week worden Carl en Yaya, een stel modellen en influencers, uitgenodigd op een jacht voor een luxe cruise. Terwijl de bemanning voor de gasten zorgt, weigert de kapitein zijn hut te verlaten als het beroemde galadiner nadert. De gebeurtenissen nemen een onverwachte wending en het machtsevenwicht wordt omgekeerd wanneer een storm toeslaat en het comfort van de passagiers in gevaar brengt …


Ticket to Paradise
Regie: Ol Parker
Met: Julia Roberts, George Clooney, Kaitlyn Dever en Billie Lourd

Een gescheiden stel slaan de handen ineen en reizen naar Bali om te voorkomen dat hun dochter dezelfde fout maakt die ze 25 jaar geleden denken te hebben gemaakt.


Bronnen: Cinemapp, Cinéart, Kinepolis en Cinema Cartoon’s​
 
Bovenaan