De duivel waart rond in de White City

Ik kan u de boeken van Erik Larson van harte aanbevelen. Hij heeft er eentje, Dead Wake, over de laatste vaart van de Lusitania en de onrust die je als lezer hebt omdat je weet wat komen gaat en er niks kan aan doen … daarvoor lees je een boek! Zijn bekendste werk is echter The Devil in the White City, een boek dat twee waargebeurde verhalen combineert.

Het verhaal speelt zich af in vier delen: drie in Chicago tussen 1890 en 1893 en eentje in Philadelphia in 1895. Aan de ene kant leren we Daniel Burnham kennen. Burnham was een erg succesvol architect en een hoogtepunt in zijn loopbaan kwam toen Chicago het recht won om de wereldtentoonstelling, de World’s Fair: Columbian Expedition, in te richten. Een eer die qua toerisme en inkomsten een gigantische opbrengst gaf voor elke stad die het geluk had te mogen host spelen. Men maakte gebruik van het jaartal 1893 om er een viering van de vierhonderd jaar sinds Columbus te vieren. De ronduit magnifieke enscenering van de expo, gaf het de bijnaam The White City. Terwijl Burnham zijn ‘stad’ bouwt, is een zekere Dr Henry H. Holmes ook aan het bouwen, maar dan wel een heel ander project. Holmes bouwt waarachtig een ‘moordhotel’. Een gebouw vol valse deuren, verborgen ruimtes, folterkamers en zelfs een crematorium. Hij is van plan toeristen die de expo bezoeken zo wat … lichter te maken. De duivel in de witte stad dus.

Ook al is er ondertussen veel twijfel over hoe ‘moorddadig’ het hotel eigenlijk was (al was Holmes, voor alle duidelijkheid, wel wat kan tellen als de eerste moderne seriemoordenaar), het verhaal blijft bijna als folklore overeind en maakt een heel interessant boek. In 2010 kocht Leonardo DiCaprio de filmrechten voor DitWC en twaalf jaar later hebben we eindelijk een groen licht. Hulu heeft een serie goedgekeurd die zal worden geschreven door Sam Shaw (Castle Rock) en geproduceerd door zowel DiCaprio als Martin Scorsese. Keanu Reeves is aan boord om de rol van architect Burnham op te nemen, nog geen nieuws over wie H. H. Holmes zal worden. Hoe dan ook, met zo een team, een reeks om naar uit te kijken!

Devil banner.jpg
 
Bovenaan