Bordspelreview: Zombie Teenz Evolution

Wie op zoek is naar een leuk spel waarin je samenwerkt en bovendien een goede instapper is naar het moeilijkere werk, is bij Zombie Teenz Evolution aan het juiste adres. Zelden open ik een review op deze manier, en dat is enkel bij de aanraders het geval. De opvolger van Zombie Kidz Evolution, nog steeds de nummer één voor kinderen volgens BoardGameGeek, zet de toon verder in een spel meer gericht naar tieners. De opdrachten zijn dus moeilijker en stelselmatig worden er nieuwe regels en opdrachten toegevoegd.

Ideaal dus om wat quality time te spenderen met je tieners. De bordspelliefhebbers onder ons die op zoek zijn naar een excuus om ze bij jou aan tafel te krijgen moeten niet verder zoeken, en worden bovendien zelf ook uitgedaagd in Zombie Teenz Evolution . Een zeldzame combinatie volgens mij. Het woord Evolution is er in de titel ook niet zomaar bijgeplaatst. Het betreft een legacy game dat eenvoudig start maar toch complex wordt naarmate er meer gespeeld is.

ZombieTeenzEvolutionFront.jpg


En dan nu, zombies!

We hebben al twee van de drie woorden in de titel behandeld. Tijd dus voor het derde en misschien wel belangrijkste: zombie. Het zal dus geen verrassing zijn dat we te maken krijgen met deze rakkers. De kinderen hebben in de vorige versie hun school beschermd door de poorten te sluiten, nu is het aan de tieners om een remedie te vinden. De school staat centraal als veilige haven en de verschillende ingrediënten om de remedie te maken bevinden zich in vier verschillende gebouwen. Ik zal hier een overzicht geven van de basisprincipes, want het spel wijzigt door het openen van enveloppen die extra zaken toevoegen zoals stickers, personages en nieuwe spelregels.

Het spel om je jonge tieners aan tafel te krijgen.


Het speelveld is verdeeld in verschillende vakken, met een gebouw in elke hoek met een ingrediënt erin. De tieners moeten zich naar een gebouw verplaatsen om een krat door te geven aan een speler op een aangrenzend vak. Vooruitplannen is een must, want zombies komen al snel tevoorschijn uit de rioolputten. Net als de gebouwen zijn er vier verschillende zombies, met elk een eigen kleur. Die kleur is belangrijk want door een dobbelsteen te gooien wordt bepaald welke kleur zombie geactiveerd wordt. Is die zombie nog niet op het spelbord dan verschijnt die uit de rioolpunt van datzelfde kleur. Was die er wel al, dan verplaatsen die zich een stap dichter naar het gebouw van hun kleur.

ZombieTeenzEvolution1.jpg


Trampolinespringen

Met de dobbelsteen kan ook een vraagteken gerold worden, waardoor een speciale gebeurtenis getrokken wordt uit de stapel kaarten met, jawel, een vraagteken op de achterzijde. Denk maar aan de kanskaarten van monopoly. In het ergste geval worden alle zombies geactiveerd met alle gevolgen van dien, of gebeurt er in het beste geval niets of iets positief. Sommige gebeurtenissen kunnen maar éénmalig per spel getrokken worden, waarna ze aan de kant gaan tot het volgende spel.

De zombies mogen de gebouwen niet bereiken, doen ze dat toch dan is het vernietigd en gebruiken ze het gebouw als trampoline. Hiermee kunnen ze direct naar een volgend gebouw springen, dat op zijn beurt terug in een trampoline verandert. Als ze alle vier vernietigd zijn dan is het spel verloren. Gelukkig kunnen onze Teenz vechten tegen de zombies maar daarvoor moeten ze op hetzelfde vak staan en één van hun twee acties gebruiken om ze te doden. Verplaatsen naar een aangrenzend vak of een krat doorgeven aan iemand op een aangrenzend vak zijn de andere mogelijke acties.

ZombieTeenzEvolution3.jpg


Planning en samenwerken, blijft dat duren?

Samenwerken staat hier hoog in het vaandel, een goede keuze tussen het aanvallen van zombies enerzijds en de ingrediënten verplaatsen anderzijds is zeer belangrijk. Het plannen van een beurt om dicht bij een medespeler te eindigen maar ook om het gevaar van de zombies te verhinderen is niet altijd eenvoudig. De onvoorziene gebeurtenissen maken dikwijls dat je een eerder plan moet overboord gooien omdat er plots aan de andere kant een groot gevaar loert. Een krat even laten voor wat het is, is soms noodzakelijk om eerst samen de zombies uit de weg te ruimen. Het principe van de trampolines maakt dat het soms zeer snel kan gaan.

De kracht van samenwerking primeert.


Wat betreft spelduur zit je hier zeker goed. Het legacygedeelte verloopt via 41 stickers die de vooruitgang aangeven. Stelselmatig worden er enveloppen opengemaakt die het spel wijzigen. Eerlijk gezegd duurt dit wel even en spreken we dus over minstens veertig keer spelen, ervan uitgaande dat alle spellen direct gewonnen worden. Dat duurt toch een tikkeltje te lang en zo hebben we de regel ingevoerd dat als we twee keer wonnen na elkaar mochten doorgaan naar de volgende enveloppe. Eens er meer veranderingen en regels bijkwamen werd dit al moeilijker om te halen en hielden we wel vol. Wie de Kidz versie gespeeld heeft zal zich hierin vast wel herkennen, zeker omdat deze opvolger niet enorm verschilt.

ZombieTeenzEvolution2.jpg

Conclusie

Een kleurrijk en kwalitatief spel, dat het belang van samenwerking aantoont. Voor de jonge tieners een aanrader, vooral van tien jaar tot pakweg veertien jaar, maar mijn zoon van negen jaar had hier ook geen enkel probleem mee. Voor de eigenaars van Zombie Kidz Evolution wel iets om over na te denken vooraleer je deze ook aanschaft, maar voor wie die niet heeft is dit zeker een aanrader. Het vrijspelen van de enveloppen, iets wat toch een drijvende factor is voor de kinderen, kan soms wat lang duren en zeker tijdens de eerste spellen. Als die snel en eenvoudig tot een goed einde gebracht worden stel ik toch voor om de eerste sneller te openen want wees gerust: je zal nog voldoende spelplezier hebben!

Pro

  • Kleurrijk
  • Vooruitgang
  • Samenwerking
  • Leuke instapper voor moeilijkere spellen

Con

  • Eerste spellen te eenvoudig voor meer ervaren spelers
  • Legacyaspect komt traag op gang
  • Meer van hetzelfde als de Kidz versie
8.5

Over

Uitgever

  1. Asmodee

Designer

Annick Lobet

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

15-25 minuten
 
Bovenaan