Bordspelreview: Wild Serengeti

De laatste weken en maanden worden er regelmatig bordspellen op ons afgevuurd waarin diverse diersoorten de show stelen. Zo bracht 999 Games onlangs Savannah Park en Slynx uit, voegt White Goblin Games weer wat nieuwe elementen toe aan hun Everdell én brachten ze begin deze maand het bordspel WILD Serengeti uit. Daar waar iedereen in Savannah Park op een persoonlijk spelersbord bezig is, werkt iedereen op hetzelfde spelbord in WILD Serengeti. Help je elkaar of zit je elkaar dwars? De keuze is aan jou, maar de interactie met andere spelers is dus best groot.

Ik heb een zwak voor Kickstarter en nog een grotere zwakte voor mooie artwork. Beide aspecten werden in de zomer van vorig jaar gecombineerd toen uitgever Bad Comet via Kickstarter fondsen wou verwerven om hun spel WILD Serengeti uit te brengen. Ik deed mee aan een group pledge, waardoor ik de Engelstalige versie al even had liggen. Gespeeld had ik het spel nog niet, tot ik de Nederlandse versie ontving die door White Goblin Games wordt uitgebracht. Of het wat is, lees je in deze bordspelreview!

Wild Serengeti 1.jpg


Documentairemakers

In WILD Serengeti krijg je een doos vol content, gaande van een kleine tweehonderd kaarten en vijftig munten tot 37 houten dieren en allerhande fiches. In tegenstelling tot een pak andere spellen die via de reguliere winkels te verkrijgen zijn, is dit bordspel wel voorzien van een insert om de componenten in weg te bergen. Erg kwalitatief is het kartonnen geheel niet, maar het doet wel waarvoor het dient. Zo houdt het alle componenten op zijn plaats, waardoor je bij WILD Serengeti geen overvloed aan plasticzakjes nodig hebt. Uiteraard is er ook een spelbord aanwezig en krijg je een boekje waarin de spelregels erg duidelijk in worden uitgelegd. Je door de spelregels van een bordspel ploeteren is soms een heel karwei, maar op dat vlak heeft het team alvast een uitmuntende job afgeleverd.

WILD Serengeti is een bijzonder mooi bordspel.


In WILD Serengeti doet elke speler mee aan een documentairewedstrijd en probeer je de mooiste beelden te maken zolang je geld niet op is. Wie aan het einde van de zesde ronde de meeste punten heeft verzameld, wordt uitgeroepen tot winnaar. Hoera! Maar eerst het spel opzetten natuurlijk. Daarvoor heb je het dubbelzijdige spelbord nodig. De moeilijkheid van beide kanten is hetzelfde, enkel de layout is anders. Welke zijde je kiest, hangt dus af van de voorkeur van de spelers. Daarnaast worden het actiebord en de eeuwige rots, die dienst doet als rondeteller, naast het bord gelegd. De neushoornvogel wordt op het veld van ronde één geplaatst. Het actiebord wordt met de corresponderende dieren gevuld en indien je met minder dan vier speelt, worden er een aantal velden afgedekt met slotfiches. Er worden twee ceremonietegels open op de rots gelegd en de grote migratiekaarten worden geschud en gedekt op tafel gelegd. Ook de scènekaarten worden geschud, waarna er zes open op tafel worden gelegd. Als laatste vorm je een algemene voorraad van de fiches, waaronder de munten en voedselfiches.

Wild Serengeti 2.jpg


Beestenboel

Daarnaast heeft elke speler nog een aantal onderdelen nodig in zijn of haar kleur, waaronder twee camera's. Eentje hiervan wordt op het scorespoor geplaatst. Je krijgt ook een videogalerij en acht scènekaarten waarvan je er vier mag houden en open voor je neerlegt. Elke speler krijgt ook zes munten, waarna het spel van start kan gaan. De bedoeling is om gedurende zes rondes punten te verzamelen met maar één doel voor ogen: op het einde van het spel het grootste aantal punten hebben. Hiervoor heb je de acht basisacties nodig, waarbij je je camera op een leeg actieveld zet, de kosten ervan betaalt en dan de actie uitvoert. Dit gaat door tot elke speler heeft gepast of niet meer kan betalen. Daarnaast zijn er ook een aantal vrije acties die onbeperkt kunnen worden uitgevoerd. Vier van de acties gaan over het plaatsen van een dier: een aaseter, een roofdier, een groot zoogdier of een migrerende grazer. Elke categorie bestaat uit drie diersoorten. Zo bestaat de groep uit migrerende grazers uit gazelles, zebra's en gnoes. Je kunt ook twee dieren van plaats verwisselen, één dier een tot drie velden verplaatsen, het aanbod aan scènekaarten verversen en er één kaart van nemen of gewoon een kaart van het scèneaanbod trekken.

Vrije acties kosten geen geld, en kun je dus uitvoeren zoveel als je wil. Zo mag je onvoltooide scènekaarten afleggen, een scènekaart voltooien, twee zo'n kaarten inwisselen voor één munt of voedsel- en VFX-fiches gebruiken. Ook deze acties kunnen helpen om je naar de overwinning te loodsen. Je krijgt namelijk punten door het voltooien van scènekaarten. Op die kaarten staan een aantal zaken: terreinen, patronen en uiteraard de dieren in kwestie. Als in jouw speelbeurt een combinatie op het spelbord ontstaat die voldoet aan je kaart, kun je die voltooien. De scènekaarten bestaan uit drie soorten met elk andere voorwaarden. Zo zijn er onder andere gebiedssènes die je kunt voltooien als de juiste dieren op de juiste terreinsoorten staan. Heb je een kaart voltooid, dan krijg je in veel gevallen punten en/of voedsel- en VFX-fiches. Ook bevatten de kaarten symbolen die extra voordelen geven gedurende de rest van het spel.

Wild Serengeti 3.jpg


Knappe combinaties

Wie asymmetrisch te werk wil gaan, kan tijdens de setup van het spel de specialisten toevoegen. Deze hebben elk een unieke eigenschap die je gedurende het spel kunt gebruiken. Elke speler krijgt er drie, waarvan er één bijgehouden mag worden. Dit voegt een extra laagje toe aan het spel, omdat je dan in veel gevallen een extra manier hebt om punten te sprokkelen of voordelen te verkrijgen. Daarnaast is het bijzonder tof dat iedereen op hetzelfde spelbord aan de slag gaat. Hierdoor kun je ongewild andere mensen helpen, of hen net tegenwerken omdat je dieren verplaatst voor jouw scènekaart, terwijl de andere speler net ook dat beest nodig had op een andere locatie. Dat zorgt er evenwel voor dat je in veel gevallen amper kunt plannen, omdat er tussen twee van je beurten heel wat kan gebeuren op het spelbord. WILD Serengeti is dus een combinatie van geluk en tactiek. Dat spelbord ziet er, eens het spel vordert en vol dieren komt te staan, trouwens schitterend uit. De houten dieren zijn knap afgewerkt met mooie prints en ook de kaarten zien er schitterend uit door de artwork. Wie het helemaal thematisch wil maken, kan de soundtrack van The Lion King opzetten.

WILD Serengeti trakteert je op evenwichtige combinaties.


Ook fijn is dat WILD Serengeti een mooi samenspel is van een aantal spelmechanismen, waaronder set collection, worker placement en pattern building. Nog leuk aan dit bordspel is dat er op de scènekaarten toffe weetjes staan. Wist je bijvoorbeeld dat een gier in het wild tot twintig jaar oud kan worden? Of dat een kudde gazelles uit zevenhonderd (700!) dieren kan bestaan? En dat de huid van een zebra drie graden lager is dan van andere zoogdieren in hetzelfde gebied? Een quiz zal je er weliswaar niet mee winnen, maar het zorgt er toch voor dat de scènekaarten ook een informatieve kant hebben.

Conclusie

WILD Serengeti is een geslaagd Kickstarter-spel dat dankzij White Goblin Games nu ook in het Nederlands te verkrijgen is. De spelcomponenten zijn bijzonder mooi. Zo hebben alle dieren geprinte patronen en zijn de kaarten voorzien van knappe artwork. Dat zorgt voor een geslaagde compositie eens er een aantal dieren op het spelbord staan. WILD Serengeti bevat enkele mechanismen zoals worker placement en set collection en trakteert je op een evenwichtige combinatie van geluk en strategie. Een sessie kan wel wat langer duren dan gepland en het bord oogt drukker naarmate het spel vordert, maar laat dat vooral de pret niet drukken!

Alle foto's werden aangeleverd door Wouter Debisschop. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagram-pagina Tabletopping.

Pro

  • Bijzonder mooie artwork
  • Erg kwalitatieve componenten
  • Korte acties, dus gaat vlot vooruit
  • Combinatie van een beetje geluk en tactiek
  • Informatieve weetjes

Con

  • Kan wat langer duren dan verwacht
  • Oogt soms druk als het spelbord vol staat
8

Over

Uitgever

  1. White Goblin Games

Designer

Gunho Kim

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

45-120 minuten
 
Terug
Bovenaan