Bordspelreview: Tyrannosaurus Rex: De Dino-Race

Samen met de kinderen een eenvoudig maar thematisch leuk spelletje spelen kan met Tyrannosaurus Rex: De Dino-Race. Opgejaagd door de Tyrannosaurus Rex en tussendoor nog eens vechten met dinosaurussen van je tegenstanders: dat zijn je uitdagingen en obstakels om heelhuids thuis te komen en het spel te winnen.

Een geavanceerde mens-erger-je-niet is al een goede omschrijving voor dit eenvoudig, maar toch leuk, spel voor de hele familie. Het is de bedoeling je vier dino's van je eigen kleur naar huis te krijgen. Dit doe je door de drie dobbelstenen te gooien. Er zijn twee witte en een zwarte dobbelsteen die bepalen wat je tijdens je beurt moet doen. De zwarte dobbelsteen bepaalt het aantal stappen van de T-Rex, dit kan echter met de klok mee of tegen de klok in. Het aantal ogen dat je gooit op de witte dobbelstenen bepalen het aantal stappen die je met je eigen dino's kan zetten. Ofwel neem je de som van beide om één dino te verzetten ofwel kan je twee verschillende dino's verplaatsen met respectievelijk de waarde op de ene en andere witte dobbelsteen. Om met je dino veilig thuis te komen moet je telkens het exacte aantal witte ogen gooien om op het laatste vrije thuisvakje te eindigen en de winnaar is degene die als eerste zijn vier dinosaurussen thuis heeft gekregen.

IMG_20220809_151855802.jpg


Je bestuurt zelf ook de T-Rex

Na het gooien van de drie dobbelstenen moet je altijd starten met de T-Rex te verplaatsen in Tyrannosaurus Rex: De Dino-Race . In tegenstelling tot je eigen dino's mag dit zowel in wijzerzin als in tegenwijzerzin. Je moet wel telkens het volledige aantal stappen zetten en enkel op de gele vakken. In je eigen beurt zorg je dus voor je eigen veiligheid of probeer je een dino van een tegenspeler te vangen. Let wel op om jezelf niet in gevaar te brengen, want je tegenspelers kunnen de T-Rex ook jouw richting uitsturen. Een leuk middel om wat druk te zetten bij jezelf en je tegenstanders. Telkens moet je een keuze maken en dit zorgt voor leuke interactie bij de spelers. De dino die het slachtoffer wordt van de T-Rex verdwijnt dan naar diens hol. Pas na het gooien van een zes met een witte dobbelsteen kan die zes gebruikt worden om je dino terug vrij te krijgen. Jouw dino komt dan terug op de startpositie en is terug beschikbaar de volgende beurt.

Een spannende, meer interactieve versie van mens-erger-je-niet


Bij het gebruiken van de witte dobbelstenen kunnen jouw dino's enkel in wijzerzin verplaatst worden. Je bent niet beperkt tot de gele vakken, maar je kan ook de paarse rivierbedding gebruiken als je een zes gooit. Je bent dan wel even veilig voor de T-Rex. Hier zijn de spelregels minder duidelijk want ook na een gevecht tussen twee dino's komt de verliezer in de rivierbedding terecht. Er wordt niet aangegeven of een verplaatsing naar de rivier de verste plaats van huis is, de dichtste of een vrije keuze. De meest logische keuze is de verste plaats van huis,maar het is toch jammer om in een beperkt spel daar geen duidelijkheid in te zien. Als de rivierbedding vol is moet je wel naar start, daarin waren de regels gelukkig wel duidelijk. Dat komt echter zeer zelden voor, enkel bij een spel met vier spelers is dat bij ons eens het geval geweest.

IMG_20220809_152033261.jpg


Val zelf ook maar aan

Een aanval komt tot stand als je met een dinosaurus eindigt op een vak waar al een andere dinosaurus staat. De aanvaller is degene die net aankomt op het vakje en mag drie dobbelstenen gooien. De verdediger die al op het vakje stond mag maar met twee dobbelstenen gooien. De winnaar is diegene met het hoogste aantal ogen, maar bij gelijkspel wint de verdediger aangezien die maar met twee dobbelstenen mocht gooien. Terug een eenvoudig mechanisme, maar het zorgt voor de nodige interactie en vooral ook onverwachte gebeurtenissen. Als aanvaller voel je je sterker in je schoenen, maar het is geen uitzondering dat de verdediger wint en je dus als aanvaller naar de rivier moet vertrekken. Als je dicht bij de start staat en naar de rivier gestuurd wordt, is dat geen nadeel maar wel een voordeel. Iets wat voor de kleinsten toch wat stof tot nadenken is als ze maar al te graag aanvallen.

Het thema is algemeen goed uitgevoerd, het spelbord zelf is van degelijke kwaliteit en kleurrijk. Er worden effectief zeventien verschillende dinosaurussen gebruikt in miniformaat. Iedereen krijgt dus elk vier verschillende dino's en de T-Rex lijkt de grootste en gevaarlijkste. Alhoewel, schijn bedriegt want de Gigantosaurus is eigenlijk groter. De spelregels waren wel hierin wel duidelijk: dat mochten we de T-Rex zeker niet vertellen. Elke dinosaurus heeft een nummer onderaan en in de spelregels kan je een korte beschrijving terugvinden van de desbetreffende dinosaurus. Een leuke afleiding voor de ouders of wat extra informatie voor de dinoliefhebbers onder ons.

IMG_20220809_153624891.jpg

Conclusie

Dinosaurussen veilig naar huis brengen door een woestijn en niet opgegeten worden door de hongerige Tyrannosaurus Rex is het doel in Tyrannosaurus Rex: De Dino-Race. Tussendoor de andere dino's bevechten en zorgen dat je heelhuids thuis geraakt. Een uitgebreide mens-erger-je-niet dat door het thema jonge kinderen meer aanspreekt. Als fan van dino's kan je via de weetjes in de handleiding ook nog wat bijleren. Een eenvoudig tussendoortje met een paar leuke toevoegingen door de jacht van de T-Rex en de onderlinge gevechten met andere dinosaurussen. Vooral met kinderen speel je dit spel, maar brengt wel meer variatie en interactie dan je zou verwachten.

Pro

  • Dinosaurussen
  • Voor de hele familie
  • Interactie

Con

  • Eenvoudig
  • Paar onduidelijkheden in spelregels
7

Over

Uitgever

  1. Megableu

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

15-30 minuten
 
Terug
Bovenaan