Bordspelreview: Tea for 2

Bordspellen spelen is voor velen ook een sociale aangelegenheid, ideaal voor een gezellig avondje onder vrienden. Maar er is ook een heel segment van de markt dat zich toewijdt op solo- en tweespelerspellen. Zo zien we steeds meer dat bordspellen een solomodus of een tweespelervariant krijgen. Je hebt immers niet altijd direct een drietal extra spelers bij de hand als je eens een bordspel wilt spelen of zijn er mensen die enkel spelen met hun partner bijvoorbeeld. Op zo'n moment heb je natuurlijk baat bij een spel dat goed speelt met twee spelers, wat zeker niet altijd het geval is.

Zoals de naam doet vermoeden, is Tea for 2 een spel dat speciaal voor twee spelers is. Bij ons wordt het spel uitgegeven door Space Cowboys, dat deel uitmaakt van de Asmodee-groep, en het behoort tot hun tweespelergamma, waartoe bijvoorbeeld ook Jaipur en Botanik behoren. Tea for 2 werd ontworpen door Cédrick Chaboussit, de Fransman achter Lewis & Clark: The Expedition en Glow. Voor zijn kaartspel Tea for 2 haalde hij inspiratie uit een boek dat momenteel vrij populair is in de spellenwereld: Alice in Wonderland (denk maar aan Wonderland's War, Paint the Roses, Alice's Garden en Alice in Wordland).

14.jpg


Verzamelwoede

In weze is Tea for 2 een deck builder: een spel waarbij elke speler een set kaarten heeft en deze in de loop van het spel aanvult met nieuwe en sterkere kaarten. De kaarten hebben een waarde van vier tot en met negen, aangevuld met twee kaarten die een waarde van één hebben. In plaats van kaarten uit je hand te spelen, draai je gelijktijdig de bovenste kaart van je stapel om.. Wie de hoogste waarde speelt, wint deze beurt en mag een actie uitvoeren. Hierbij heb je keuze uit twee acties: een kaart kopen of het effect van je gespeelde kaart uitvoeren. Wil je een kaart kopen, dan kies je een kaart uit een van de vijf stapels die gaan van waarde vier tot en met waarde acht. De waarde waaraan je mag kopen is het verschil tussen de twee gespeelde kaarten, al dan niet aangevuld met een aantal taartfiches. Na je actie uit te voeren, mag je ook zandloperfiches spenderen om het uurwerk vooruit te zetten en het getoonde effect te krijgen. Eens je door je stapel van kaarten bent, voeg je een White Rabbit-kaart toe en herschud je jouw kaarten. Het spel eindigt als vier van de stapels van karakterkaarten op zijn of als een speler een White Rabbit-kaart moet toevoegen en dit niet kan doen.

Om te winnen moet je meer punten verzamelen dan je tegenstander en dit kan je op verschillende manieren doen. Zo kan je punten verzamelen door karakterkaarten te vernietigen of door met behulp van een effect kaarten van je eigen trekstapel direct in je aflegstapel te leggen. Een effect op het horloge geeft je ook direct twee punten. De meeste punten zal je echter verzamelen door de opdrachttegels te scoren, die gaan van punten per resterende taartfiches tot de meerderheid hebben van een bepaalde karakterkaart. Maar let op, want je scoort alleen de tegels die liggen boven de waardes waarvan de stapel met karakterkaarten leeg zijn. Het kan dus goed zijn dat je aan het proberen was om die ene kaart nog te vernietigen of toe te voegen aan je stapel, maar het spel plots eindigt omdat iemand geen White Rabbit-kaart kan toevoegen en je zo heel wat punten misloopt omdat de opdrachttegel niet wordt gescoord.

Het ene potje Tea for 2 voelt al snel aan als het andere.


Hoewel Tea for 2 een vrij licht spelletje is met slechts enkele regels, schotelt het de spelers toch enigszins enkele interessante tactische keuzes voor. Zo hebben kaarten met een lagere waarde bijvoorbeeld sterkere effecten, maar heb je natuurlijk minder kans om de beurt te winnen met deze kaarten. Het spel biedt ook voldoende interactie tussen de spelers, want je probeert niet enkel meerderheden te behalen voor bepaalde karakterkaarten, maar je bent ook bezig met het vernietigen van elkaars kaarten of zelfs het stelen van horloge- en taartfiches als de voorraad op is. Wat meer variëteit had wel welkom geweest. want los van de opdrachttegels die je willekeurig boven een stapel kaarten legt, voelt het ene potje Tea for 2 al snel aan als het andere. Je speelt namelijk steeds met dezelfde personagekaarten en je hebt ook weinig keuze wat betreft je acties. De flow van het spel voelt ook heel de tijd hetzelfde aan, want er is ook geen sprake van engine building of combo's creëren. Je draait gewoon een kaart om en als je geluk hebt, win je de beurt en mag je het effect uitvoeren of kan je een kaart kopen, mits het verschil tussen de kaarten natuurlijk groot genoeg is. Daar komt het eigenlijk op neer.

11.jpg


Een gezellig duel

Helaas was er voor mij nog een ander en groter probleem dat opdook en een domper zette op het spelplezier. Veel hangt namelijk af van hoe vaak je een beurt wint en zodoende de mogelijkheid krijgt om iets te doen. Zo was het bij ons het geval dat in drie spelletjes maar liefst twee keer een van ons op een gegeven moment volledig door onze kaartenstapel ging zonder ook maar één kaart te winnen. Leuk voor de andere speler natuurlijk, maar als dit je overkomt dan kan het toch frustrerend aanvoelen, zeker omdat je tegenstander doodleuk sterkere kaarten zit te kopen, kaarten van jou kan vernietigen en zandloper- en taartfiches kan verzamelen. Op zo'n moment zie je jouw kans om te winnen natuurlijk ook verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Het is een euvel dat je er helaas bij moet nemen en zij die zich hier minder aan storen, zullen gelukkig een mooi vormgegeven kaartspelletje ontdekken. De leuke tekenstijl van Amandine Dugon past mooi bij het thema van het spel, al moet ik wel bekennen dat er haast geen link is tussen het thema en de spelmechanismen van Tea for 2. Eender welk thema had hier van toepassing kunnen zijn eerlijk gezegd. Maar los daarvan heeft het geheel een zekere charme en krijg je enkele leuke spelcomponenten in het compacte doosje. De spelerspionnen zijn bijvoorbeeld in de vorm van de March Hare en de hoed van de Mad Hatter, wat uiteraard een extra leuke toets is. Als een klein tussendoortje, tijdens een afternoon tea bijvoorbeeld, kan Tea for 2 dus zeker in de smaak vallen.

Conclusie

Tea for 2 is een charmant kaartspelletje voor twee spelers dat zich afspeelt in de wereld van Alice in Wonderland. Het spel maakt gebruik van een gekend mechanisme genaamd deck building en geeft een eigen twist aan het spelen van de kaarten, maar helaas kan de geluksfactor hier zorgen voor enige frustratie. Verder lijkt de herspeelbaarheid ook wel wat aan de lage kant te zijn doordat de spelervaring weinig variatie vertoont.

Pro

  • Charmant en mooi vormgegeven
  • Eenvoudige regels
  • Interactie

Con

  • Willekeur in het trekken van kaarten kan te nadelig zijn
  • Weinig variatie in spelverloop
  • Thema staat los van de rest van het spel
6.5

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Space Cowboys

Designer

Cédrick Chaboussit

Aantal spelers

2

Tijdsduur

30 minuten
 
Terug
Bovenaan