Bordspelreview: Takenoko

Lang geleden, aan het keizerlijke hof van Japan, komen de keizer van China en de keizer van Japan samen om de diplomatieke betrekkingen opnieuw te versterken. Om het bondgenootschap officieel in te luiden, schenkt de keizer van China als symbool van vrede een reuzenpanda aan de keizer van Japan. Deze draagt zijn dienaars op om een bamboetuin aan te leggen en voor het dier te zorgen. De spelers verbouwen en irrigeren percelen en laten met de hulp van de keizerlijke tuinman drie soorten bamboe groeien. De tuinman zal moeten leren omgaan met de onstilbare honger van het heilige dier, dat gek is op zacht, sappig bamboe. De speler die de meeste bamboe laat groeien, het slimst zijn percelen beheert, en de panda zijn buikje rond laat eten, wint Takenoko.

Takenoko betekent letterlijk 'bamboescheut', en dat is waar het bordspel van Asmodee, de uitgever die ons dit spel opstuurde, om draait. In Takenoko moet je doelstellingen voltooien die overwinningspunten opleveren. Wanneer één speler een bepaald aantal opdrachten heeft voltooid, wordt de laatste ronde gestart. De speler met de meeste punten op het einde van het spel wint de goedkeuring van de keizer. Centraal in de Japanse tuin komt de vijvertegel. De al ingekleurde tuinman en reuzenpanda worden op de vijvertegel geplaatst. Deze twee miniaturen komen geschilderd mee in de doos en hebben een cartoonesk uiterlijk. De tuinman is verantwoordelijk voor de groei van de bamboe op de aangelegde percelen. De panda daarentegen zwerft over de percelen en smikkelt de sappige bamboescheuten op. De overige percelen, in de overeenkomstige drie kleuren, vormen de trekstapel. Uiteraard hebben bamboescheuten water nodig om te kunnen groeien, waardoor je ook irrigatiekanalen, door middel van blauwe balkjes, kan uitgraven in de Japanse tuin.

20230429_201305.jpg

Jummie!​

Verbeteringen zorgen ervoor dat de bamboe makkelijker groeit. Op sommige percelen staat al een verbetering afgebeeld, maar er zijn negen afzonderlijke verbeteringsfiches die je kan plaatsen. Zo kan je een omheining rond de bamboe plaatsen, waardoor de panda deze niet kan opeten. Een waterbron zorgt ervoor dat het perceel direct van water voorzien wordt. Bemesting zorgt voor een versnelde groei van bamboe op het perceel. De verbeterfiches zorgen er dus voor dat de tuinman zijn hard gegroeide bamboe niet opgegeten wordt, of de bamboe veel sneller terug kan aangroeien. Verder zijn er een reeks opdrachtkaarten in drie verschillende doelstellingen. Opdrachten rond de percelen vereisen dat een specifiek patroon en kleur van percelen op tafel gelegd wordt. Opdrachten rond de tuinman vereisen dat je bamboescheuten van vier stukken of verschillende bamboescheuten van drie stukken laat groeien in de tuin. Opdrachten die je als panda kan behalen gaan specifiek over bamboe opeten. De weerdobbelsteen bepaalt de weersomstandigheden en zorgt voor een ontwikkeling van de tuin. Elke speler ontvangt verder een spelersbord, twee actiefiche en een opdrachtkaart uit elk van de drie categorieën.

Made in China, maar Japanse kwaliteit.


Tijdens je beurt moet je twee stappen doorlopen. Eerst bepaal je de weeromstandigheden die je een eenmalig voordeel opleveren. Je werpt de dobbelsteen en hoopt niet dat het Belgische weerbericht wordt afgespeeld. Als je tuin in een stralend zonnetje baadt, ontvang je een extra derde actie. Hier ontbreekt voor mij een extra algemene actiefiche om dit te duiden. Als het regent, worden de bamboescheuten gevoed en mag je een stuk bamboe op een perceel naar keuze leggen. Waait er een verfrissende bries door de tuin, mag je in deze ronde een actie tweemaal uitvoeren, in plaats van twee verschillende acties. De reuzenpanda is echter een schuchter dier, waardoor donder en bliksem de panda schrik aanjagen. De panda mag je verplaatsen naar een perceel naar keuze en uit pure angst eet het terug een stuk bamboe op. Als er grijze wolken opstapelen, werk je extra hard door waardoor een verbetering gekozen mag worden. Het vraagteken laat als laatste toe om de weersomstandigheden voor deze buurt te beïnvloeden. Je mag namelijk één van de vijf weersomstandigheden kiezen.


Buikje rond​

Zodra de weersomstandigheden bekend zijn, kan je aan de slag om acties uit te voeren. Iedere beurt kies je twee van de vijf beschikbare acties. Behalve als het winderig weer is, moeten dit ook twee verschillende acties zijn. Je keuzes zijn meestal eenvoudig en worden voornamelijk bepaald door je opdrachtkaarten. Doorgedreven strategie is hier niet noodzakelijk, maar er zit voldoende gelaagdheid om ook de geoefende spelers te plezieren. Je beide acties mag je uitvoeren volgens een volgorde naar keuze. De acties zijn zeer intuïtief waardoor je Takenoko snel op tafel kan krijgen bij nieuwe spelers. Je kan drie perceeltegels trekken, waarvan je er één aan de tuin toevoegt. Hierbij moet je rekening houden dat het perceel aan de vijver grenst of minstens aan twee andere percelen. Je kan een irrigatiekanaal nemen uit de voorraad en in de tuin plaatsen. Hiermee vormen de kanalen een netwerk dat de ganse tuin irrigeert. Het plaatsen van een kanaal zorgt voor een automatische groei van een stuk bamboe op dat perceel. Je kan de panda verplaatsen, die op zijn beurt een bamboescheut eet waar hij stopt. Je kan de tuinman verplaatsen die een stuk bamboe laat groeien op het perceel en op de percelen van dezelfde kleur die hieraan grenzen. Als laatste heb je de keuze om ook extra opdrachtenkaarten te nemen, waardoor je op meerdere paarden tegelijk kan inzetten.

Wat opvalt aan Takenoko is het leuke thema en de bamboetuin die op tafel en in de hoogte ontstaat. De kleurrijke bamboescheuten sluiten helaas niet steeds mooi op elkaar aan. De irrigatiekanalen duwen soms de percelen uit elkaar, maar dit zijn ook zowat de enige minpunten. De tegels zijn dik en stevig ten opzichte van de spelersborden, maar zijn beide duidelijk vormgegeven. De tuinman en de reuzepanda zijn zeer leuk ontworpen en komen standaard geschilderd mee in de doos, wat echte eyecatchers zijn. Gameplay en onderdelen zijn sterk verweven met het thema. De verschillende opdrachtkaarten hebben ook een mooi onderling verband en breien alles mooi aan elkaar. De panda-opdrachtkaarten en perceelopdrachtkaarten zijn iets eenvoudiger te sturen dan de opdrachten voor de tuinman. Bij de tuinman is de correcte hoogte namelijk belangrijk en een aantal opdrachtkaarten laten je bamboes van driehoog bouwen. Wanneer jij of je tegenstander de verbeteringen zo plaatsen dat er geen bamboe meer kan opgegeten worden van een scheut van vierhoog, is het zeer moeilijk om de opdrachten te halen. Toch heb je naarmate het spel vordert en de tuin vorm krijgt, meer mogelijkheden om opdrachtkaarten te voltooien.

Conclusie

Takenoko is een easy-going spel voor een zondagnamiddag. Je strategie wordt bepaald door de opdrachtkaarten en door het intuïtief karakter van de verschillende acties krijg je dit spel snel op tafel. De kwaliteit en aaibaarheidsfactor van de panda laat Takenoko toe om toegankelijk te zijn voor beginners en jongere kinderen. Diepgaande strategie moet je bij Takenoko niet verwachten, maar een beetje push-your-luck bij de opdrachtkaarten kan zeker geen kwaad. Zolang je de panda voldoende kleurrijke scheuten voedt, voltooi je snel al je opdrachtkaarten en val je in de glorie van de Japanse keizer. Zeer fijn spel wat nog vaak op tafel zal komen.

Pro

  • Tuinman- en reuzepanda-miniatures
  • Eenvoudige regels en schattig karakter
  • Zowel met twee als vier spelers aangenaam spelen
  • Beslissingen worden genomen door je opdrachten

Con

  • Derde actiefiche ontbreekt
  • Bamboescheuten sluiten niet altijd mooi op elkaar aan
8

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. Bombyx
  3. Matagot

Designer

Antoine Bauza

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

45 minuten
 
Terug
Bovenaan