Bordspelreview: Savannah Park

Wie enkele van De Grote Vijf wil zien heeft een drietal mogelijkheden: ofwel boek je een dure reis naar het Afrikaanse continent, ofwel zet je National Geographic op, ofwel haal je Savannah Park in huis. Als liefhebber van het betere bordspel spreekt mijn keuze voor zich en uitgever 999 Games steunde die keuze. Zij stuurden mij namelijk een exemplaar op ter review en ik neem je graag mee op Afrikaans avontuur.

Savannah Park neemt je mee naar de Afrikaanse savanne waarbij je kuddes van dieren moet maken. Hoe groter je kudde, hoe meer punten die kudde kan opleveren. Er is echter een maar, want elke kudde heeft minstens één waterbron nodig om punten te scoren. Laat je hen in het droge, dan mag je potentiële punten op je buik schrijven. Daarnaast moet je op je hoede zijn voor bosbranden, aangezien deze de diertjes wegjagen.

Savannah Park front.jpg


Op safari

De Afrikaanse savanne is een gevaar voor veel beesten. Dat is dan ook een van de redenen waarom veel zoogdieren kuddes of groepen vormen. Antilopen, buffels, olifanten en meer leven in grote groepen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor aanvallen van roofdieren. In Savannah Park moet elke speler een zo groot mogelijke groep van elke diersoort maken en linken aan minstens één waterbron om punten te scoren. Je vermenigvuldigt per diersoort het aantal dieren in je grootste kudde maal het aantal waterbronnen in die kudde. Heb je zes giraffen met één waterbron, dan scoor je zes punten. Weet je de kudde echter aan twee waterbronnen te koppelen, dan verdubbel je de score. De bedoeling is dus om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan, want zowel het aantal dieren als het aantal waterbronnen is beperkt.

Savannah Park is een instapvriendelijke hersenkraker.


De spelopzet is voor de basisvariant erg eenvoudig. Elke speler krijgt een persoonlijk spelersbord en een doosje in de gekozen kleur. Elk doosje bevat een aantal onderdelen, waaronder een pak dierenfiches, een scorepion en een stokstaartje. Iedereen legt dan zijn of haar zeshoekige dierenfiches willekeurig met de geelbruine zijde op het eigen spelersbord, maar zorgt ervoor dat de velden met bosbranden, bomen of gras niet worden bedekt. Enkel de twee laatste dierenfiches mogen twee van de zes grasvelden bedekken. De boerinnen worden op het scorebord geplaatst, waarna het spel eigenlijk al van start kan gaan.

Savannah Park 2.jpg


Bosbranden gooien roet in het eten

Kies een startspeler. Deze speler kiest een tegel en zegt wat erop staat. Alle andere spelers pakken diezelfde tegel in de hand. Op het net gemaakte lege veld wordt je stokstaartje geplaatst, want de net genomen tegel moet op een ander veld worden gelegd. Kies dus een vrij veld (de eerste keer zal je dus een boom of gras moeten bedekken) en leg de tegel daar met je spelerskleur naar boven. Deze tegel zal daar voor de rest van het spel blijven liggen. Nadat je de tegel op je spelersbord gelegd hebt, zet je je stokstaartje terug in in zijn hol in de rechterbovenhok van je bord. Alle velden, met uitzondering van de drie bosbrandvelden, mogen bedekt worden. Maar het is een puzzel om de juiste keuzes te maken. Gras en bomen leveren namelijk punten op als je ze aan het einde van het spel nog ziet. Leg je er dus een tegel op, dan verlies je respectievelijk één of drie punten ...

Zoals reeds gezegd is het de bedoeling dat je de verschillende dier zoveel mogelijk groepeert per soort, zodat er een zo groot mogelijke kudde ontstaat. Let er wel op dat elke grootste kudde van elke diersoort minstens één waterplas heeft, want anders levert die diersoort geen punten op. Daarnaast moet je ook aandachtig zijn voor de bosbranden. Op je bord staan er namelijk drie: eentje met één boom, eentje met twee bomen en een laatste met drie bomen. Naast die bosbranden mag je geen fiches leggen die uit hetzelfde aantal dieren bestaan. Het is te zeggen: het mag wel, maar aan het einde van het spel vluchten de dieren. Plaats je een tegel met drie dieren naast de bosbrand met drie bomen, dan moet je die tegel uiteindelijk wegnemen, wat uiteraard een invloed heeft op de grootte van je kudde en bijgevolg dus ook je score.

Savannah Park 3.jpg


Voor elk wat wil(d)s

Na elke geplaatste tegel is de volgende speler aan de beurt, waarbij er opnieuw een tegel gekozen wordt. Hierdoor heb je niet altijd invloed op je spel. Je hebt echter wel wat extra keuzevrijheid, maar daarvoor moet je dus bomen of gras en dus ook punten opofferen. Het kan je echter wel de overwinning opleveren, want als je alle tegels moet plaatsen op locaties die je geen punten opleveren, heb je er uiteraard ook niet veel aan natuurlijk. Nadat de 33 dierenfiches zijn omgedraaid, eindigt het spel en kan de puntentelling al beginnen. Let er wel op dat je niet tegen je spelersbord stoot, want de tegels durven gewillig verschuiven. Het is het eenvoudigst om hierbij het scorebord te volgen waarbij alle scorende elementen vermeld staan. Zo verwijder je indien nodig eerst alle tegels die naast een bosbrand liggen, krijg je punten voor gras en bomen en erna per diersoort. Wie de meeste punten heeft verzameld, is de winnaar.

Ook voor kinderen is Savannah Park zeer geschikt.


Savannah Park is een bijzonder leuke puzzelgame waarin niet alles gaat zoals je wenst. De keuze van de gekozen tegel hangt ook af van andere spelers. Dit zorgt er soms voor dat je tegels moet plaatsen waar je ze niet wilt plaatsen. Dit betekent ook dat er geen perfecte manier is om dit spel te spelen. Theoretisch kun je misschien uitdokteren hoe je de dieren het best plaatst, maar door de willekeurigheid van de gekozen tegels is dit niet mogelijk. Wie aan het basisspel niet genoeg heeft, kan ook nog aan de slag met enkele varianten. Zo is er een modus voor kinderen, kun je solo je ding doen, is er een variabele setup of komen er leeuwen in het spel. Voor kinderen moet er bijvoorbeeld geen rekening gehouden worden met bosbranden, bomen en waterbronnen. De leeuwen kunnen je echter extra punten opleveren. Hierdoor is er voor ieder wel wat wil(d)s.

Conclusie

Savannah Park is een bijzonder tof spel dat op een groot halfuur gespeeld kan worden. Hierbij is het de bedoeling om je dieren per soort te groeperen en te voorzien van minstens één waterbron. Let echter op van bosbranden en het bedekken van gras en bomen, want dit kost je punten. Wie zin heeft in net dat tikkeltje extra kan een van de varianten proberen, waarbij voornamelijk de variant met de leeuw net dat extra laagje toevoegt. Door een variant voor kinderen is Savannah Park ook geschikt voor de jongere spelers.

Pro

  • Toffe hersenkraker
  • Erg instapvriendelijk
  • Enkele leuke varianten

Con

  • Fiches verschuiven nogal snel
7.5

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Michael Kiesling, Wolfgang Kramer

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

20-40 minuten
 
Terug
Bovenaan