Bordspelreview: Rainbow

999 Games wil de beste kaartspellen op de markt brengen. Variërend tussen de immer eenvoudig en toegankelijke kaartspellen tot de meer complexere spellen. Rainbow vindt zich in het eerste eenvoudige kleurenspectrum. Door je kaarten slimmer af te leggen dan de tegenstander en de kracht van het licht te gebruiken probeer je RAINBOWS te verzamelen. Met de bekendste K3-hit in ons achterhoofd, gaan we alle kleuren van de regenboog af zonder in het duister te tasten. Is er aan het einde van de regenboog effectief een pot goud te vinden?

Mathias Spaan heeft met het bonte kaartduel Rainbow inderdaad een eenvoudig kaartspel op de markt gebracht voor twee spelers. Beide spelers proberen om beurten hun kaarten af te leggen om zoveel mogelijk RAINBOWS te vezamelen. Een RAINBOW is een set van zes verschillende regenboogkaarten. Door tactisch kaarten af te leggen, je kaarten van je tegenstander in de gaten te houden en je radars in je hersenen te laten werken, verzamel je de meeste regenboogsetjes.

20221026_170800.jpg


ROGGBIV

ROGGBIV Wie? Een regenboog bestaat uit de zeven kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet, of kortweg ROGGBIV. 999 Games voegt in dit spel nog een wit en zwart gekleurde kaart bij. Voor een regenboogsetje heb je echter maar zes kaarten van verschillende kleuren nodig. Het spel bestaat uit 56 (niet 57 zoals op de spelregelprint) kwalitatieve kaarten met verschillende voor- en achterkanten. De symbolen op de kaarten zijn simpel, maar hebben verder geen toegevoegde waarde. Alle kaarten worden goed geschud en in de bijgevoegde kaartenhouder geplaatst. Deze komt in de inlay van de doos en deze doos wordt tussen beide spelers geplaatst. De inlay heeft na een aantal spelbeurten al de nodige gebruikssporen. Ligt het aan ons, of toch eerder aan de kwaliteit? Het is belangrijk dat elke speler uitsluitend zijn eigen kant van de kaarten ziet, de andere kant blijft geheim. Laat die hersenen maar werken. Iedere speler trekt drie kaarten en neemt deze in de hand, verder dien je ook de achterkant van de kaarten van je tegenspeler in de gaten te houden. Let the games begin!

Het spel bestaat uit verschillende ronden, waarbij je als speler ten minste één kaart en ten hoogste drie kaarten uit je hand op tafel legt. Beide spelers werken samen aan dezelfde RAINBOW, waarbij slechts één van de spelers de regenboog afmaakt. Voordat je je eerste kaart aflegt, MAG je reeds een op tafel liggende kaart omdraaien. Wil je echter een tweede of derde kaart afleggen, dan MOET je steeds een kaart omdraaien. Omdraaien en afleggen wisselen elkaar altijd af. In praktijk ben je echter, als het ware op automatische piloot, standaard aan het omdraaien bij het afleggen van een kaart. Zo faalt mijn muggengeheugen vaak (ja, ik ben afkomstig van die befaamde provincie), waardoor ik een groot aantal punten laat liggen.

To rain or not to rain. Where is the goldpot?


Bij het afleggen van je kaarten kan je ervoor kiezen om deze normaal of blind op tafel te leggen. Blind op tafel leggen betekent dat je de kaart met de onbekende kant (jouw tegenspeler ziet deze wel) naar boven legt. Bij het afleggen moet je je kaart duidelijk laten zien om de andere speler de kans te geven dit te onthouden. Je weet niet welke achterkanten je zelf hebt. Bij elke actie (omdraaien of afleggen) wordt er gekeken of er geen twee dezelfde kleuren liggen of een schaduwkaart. Een schaduwkaart is een zwarte kaart, waardoor je onmiddellijk de ronde verliest. Liggen er twee dezelfde kleuren op tafel, dan gaan de kaarten ook naar de tegenpartij. Witte jokerkaarten doen dienst als kleur naar keuze.

20221026_170453.jpg


Alle kleuren van de regenboog

Als je als speler een zesde kaart met ontbrekende kleur op tafel kan leggen, dan heb je de RAINBOW afgewerkt. Gelukkig heb je niet alle zeven de kleuren van de regenboog nodig, want het blijkt toch moeilijker dan gedacht om alles wat op tafel ligt te onthouden. Door bij het omdraaien van kaarten voor het afleggen van de eerste kaart te spelen, heb je al een belangrijke troef weggespeeld. Verder dien je ook de nodige aandacht te spenderen bij het afleggen van kaarten van de tegenspeler, want de kaarten liggen sneller op tafel dan je zelf doorhebt. Het spel eindigt als je hand niet langer tot drie kaarten kan aangevuld worden. De speler met de meeste kaarten in de voorraad wint. Doordat er 56 kaarten in het spel zijn, bestaat er echter een kans op gelijke stand. Omdat het spelletje niet lang duurt, kan je hier gerust een nieuwe ronde starten.

Rainbow is een eenvoudig spel, dat door de geluksfactor en kleurrijke kaarten goed dienst kan doen als tussenspel. Er is zeer weinig downtime en evenmin weinig interactie. Spelers hebben weinig kans om elkaar te beïnvloeden, omdat enkel het geheugen de nodige rekenkracht moet verrichten. Enkel indien je tegenspeler een zwarte kaart heeft (op zijn achterkant), kan je hiervan proberen gebruik te maken om te bluffen.

20221026_170644.jpg

Conclusie

Over het geheel genomen is Rainbow gewon goed. Het geheugenaspect met de geluksfactor is voor weinig spelers een deugddoende combinatie. Aan de andere kant zullen de beperkte regels, het snelle tempo, enkele spannende onthullingen en de mooie kleuren goed passen bij familiegelegenheden. Ik ben geen fan, maar deze komt als tussenspel wel nog eens op tafel.

Pro

  • Leuk spel om tussendoor te spelen
  • Duurt niet lang
  • Kleurrijk concept voor de wintermaanden
  • Stevige kaarten

Con

  • Insert is niet van de stevigste
  • Beperkte herspeelbaarheid
6.5

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Mathias Spaan

Aantal spelers

2

Tijdsduur

10 minuten
 
Terug
Bovenaan