Bordspelreview: Monster Mash

Kinderen en monsters hebben een haat-liefdeverhouding. De ene keer vinden ze die griezels leuk en grappig, de andere keer bezorgen ze hen dan weer nachtmerries en angst. Gelukkig behoren de monsters in Monster Mash tot de eerste categorie en zorgen ze voor veel plezier. Zeker wanneer er dan nog eens een leuk monster in de doos steekt waarop ze mogen meppen.

In Monster Mash is het de bedoeling om zo snel mogelijk je monsterstapel kwijt te spelen. Deze stapel bestaat uit allerlei monsters in diverse kleuren en figuren. Bij de start van het spel worden er drie monsterkaarten open op tafel gelegd, met in het midden het flexibele monstertje. Beurtelings draait elke speler een kaart van zijn gedekte stapel om en legt dit op een van de drie open stapels. Als enige regel geldt hierbij dat je niet dezelfde stapel mag kiezen als de vorige speler. De speler die als eerste al zijn kaarten weet af te leggen, is de winnaar van het spel.

IMG_E7200.JPG

Meppen maar

Bij het afleggen van de monsters moet je echter heel aandachtig zijn. Je kan immers je medespelers extra kaarten bezorgen wanneer je bij bepaalde situaties als eerste op het flexibele monster hebt gemept. Zo mag je één van de drie stapels aan een medespeler naar keuze geven wanneer de drie open kaarten dezelfde achtergrondkleur hebben of de afgebeelde monsters eenzelfde kleur hebben. Wanneer je de eerste bent als er drie dezelfde monsters op de open kaarten zijn afgebeeld, dan mag je de drie stapels verdelen onder je medespelers. Indien je foutief op het monster mept, dan ontvang jij de drie stapels.

IMG_E7202.JPG

Monstertje van alle kleuren

In totaal zijn er twaalf verschillende eenkleurige monsters en is er één meerkleurig monstertje. Deze is als het ware een joker, hij telt immers als elke kleur van het monster. Wanneer er dus reeds twee monsters van eenzelfde kleur liggen en er verschijnt als derde kaart het meerkleurig monster, dan mag er op het monster gemept worden. Wanneer er echter al een meerkleurig monster ligt en er zou een tweede komen te liggen, dan verwijder je de stapel waarop de laatste werd gelegd uit het spel.

Het squishy monster nodigt uit om op te meppen.


In dit spel moeten kinderen dus alert blijven, ze mogen hun aandacht niet laten verslappen. In het begin leggen ze hun kaarten random af op een van de stapels, maar naarmate ze het spel onder de knie hebben, zullen ze zich beter kunnen voorbereiden om te meppen. Ze hebben het besef dat er reeds twee van de drie kaarten voldoen om te meppen en dat wanneer er op die ene stapel een nieuwe kaart komt, er een kans is dat ze alle drie zullen voldoen. Het is ook goed dat er maar vier kleuren zijn voor de monsters en achtergronden, hierdoor is de kans op meppen uiteraard groter dan wanneer men voor meer kleuren had gekozen. Het meppen is niet alleen wat de kinderen het liefst doen, het houdt ze ook gefocust.

Conclusie

Het concept van Monster Mash is niet bijster nieuw, het doet denken aan Jungle Speed, maar het is wel aantrekkelijk gemaakt voor kinderen. De kaarten zijn vrij groot, de figuurtjes zijn grappig en het monster om op te meppen zal hen zeker aanspreken. De regels van het spel zijn eenvoudig en kinderen zullen er snel mee weg zijn. Zonder dat ze het beseffen ontwikkelen ze welbepaalde vaardigheden zoals proactief denken, gefocust blijven en reactiesnelheid. Dit alles maakt van Monster Mash een geslaagd spelletje dat snel op tafel kan gehaald worden.

Pro

  • Leuk thema
  • Trainen van vaardigheden
  • Grote kaarten

Con

  • Het squishy monster leidt al wel eens af
7.5

Over

Uitgever

  1. Asmodee
  2. FlexiQ Games

Aantal spelers

2-8

Tijdsduur

20 minuten
 
  • Leuk
Waarderingen: math
Terug
Bovenaan