Bordspelreview: Mille Fiori

Glasblazen is ondertussen iets geworden uit de jaren stillekes. Toch vindt bordspelontwikkelaar Reiner Knizia dat ook wij kennis mogen maken met de eeuwenoude ambacht. Dat gebeurt met behulp van het bordspel Mille Fiori. In 2021 bracht uitgever Schmidt Spiele het bordspel naar de Duitstalige bordspelers, terwijl 999 Games de Nederlandstalige versie op zich nam en het eind vorig jaar publiceerde. 999 Games stuurde ons tevens een reviewexemplaar op, waardoor we Mille Fiori uitgebreid konden testen.

In Mille Fiori kruip je in de huid van een glasblazer die zijn ambacht uitoefent tijden de middeleeuwen. Je neemt het ganse proces voor je rekening, gaande van de productie in je werkplaats tot je glaswerk aan huis leveren. Uiteraard is er ook een haven voor de export. Je hebt invloed op het ganse gebeuren door middel van kaarten, waarbij je de diverse aspecten kunt beïnvloeden. Maar dat geldt uiteraard ook voor je tegenstanders. Wie wordt de beste middeleeuwse glasblazer?

Mille Fiori 1.jpg


Blazen maar!

De voorbereiding van Mille Fiori houdt niet bijzonder veel in. Het spelbord wordt in het midden van de tafel geplaatst, de ambachtskaarten worden geschud en afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal ambachtskaarten open naast het bord neergelegd. Bij twee en vier spelers worden er negen kaarten opengedraaid. Speel je met drie, dan worden er slechts vier kaarten open op tafel gelegd. Elke speler neemt dertig tegeltjes in de gekozen kleur waarvan er drie opzij worden gelegd, plaatst het bijhorende schip op het startveld en neemt ook de bijhorende scoremarker die op het begin van het scorespoor wordt geplaatst. De persoon met het volste glas wordt startspeler en krijgt de startspelerkaart. Het spel der glasblazers kan nu beginnen!

Mille Fiori staat met vier spelers garant voor een pak spelersinteractie.


Iedereen neemt aan het begin van een ronde vijf kaarten. Uit deze kaarten kiest elke speler er één en legt deze gedekt op tafel (of je houdt de kaart in je hand). Daarna worden de overige kaarten gedekt aan de speler links gegeven. Nu start de startspeler met het spelen van de gekozen kaart en voert de bijhorende actie uit. Daarna is het de beurt aan de volgende speler die ook de actie vanop de gekozen kaart uitvoert, en ga zo maar door. Dit gebeurt tot er van de vijf kaarten aan het begin van de ronde maar één kaart meer overschiet. Deze wordt niet meer doorgegeven aan de speler links van je, maar komt op het einde van de ronde open te liggen bij de andere opengedraaide kaarten naast het spelbord.

Mille Fiori 3.jpg


Van blazen tot verkopen

Op het spelbord worden er vijf gebieden weergegeven en afhankelijk van de gekozen kaart kun je op één van die gebieden aan de slag. Er zijn heel wat plaatsen waarop tegels passen en het spelbord kan best overweldigend overkomen. Elke kaart stelt je in staat om uit twee acties te kiezen. Ze bevatten sowieso een stuurwiel met een waarde in. Deze actie is het eenvoudigst en stelt je in staat om je schip het weergegeven aantal velden vooruit te bewegen. Je krijgt hetgeen dat op het veld staat waarop je eindigt. Zijn dit punten, dan krijg je die onmiddellijk. Eindig je op een gouden diamant, dan mag je onmiddellijk een extra actie uitvoeren. Je kiest hierbij één van de openliggende kaarten en mag die kaart onmiddellijk activeren. Je beurt is nu in veel gevallen voorbij, behalve als je nogmaals een extra beurt kunt uitvoeren. Is dat niet het geval, dan is het aan de volgende speler.

Alle kaarten hebben ook een kleur. Deze kleur komt overeen met een van de gebieden op het spelbord. Zo zijn er bijvoorbeeld oranje kaarten voor de werkplaats, licht- en donkergroene voor de bewoners van het eiland en blauwe kaarten voor het handelen in goederen. Afhankelijk van de kaart die je gekozen hebt, neem je een tegel van je kleur en plaats je die tegel in de juiste sectie op het spelbord. Hierna krijg je in veel gevallen onmiddellijk punten en je beurt is in even veel gevallen onmiddellijk voorbij, waardoor de volgende speler in actie kan schieten. Hou wel altijd goed in de gaten of je in aanmerking komt voor bonuspunten, want de eerste die aan bepaalde voorwaarden voldoet per kleur, krijgt maar liefst twintig extra punten!

De werkplaats heeft een oranje kleur en kun je dus activeren met een oranje kaart. Doe je dit, dan neem je een tegel en leg je dit op het correcte symbool, waarna je een bepaald aantal punten toebedeeld krijgt. Bij oranje geldt dat je één punt krijgt per aangrenzende tegel van je eigen kleur, maar gebruik je de kaart met pigmenten, dan krijg je het dubbele! De paarse kaarten stellen de huizen voor en hier is het belangrijk om een zo groot mogelijke ketting te maken van aangrenzende tegels uit je eigen kleur. Plaats je een tegel op waarde twee, dan krijg je twee punten. Plaats je erna een tegel op waarde vijf, dan krijg je de som ervan. Die combo wordt doorbroken eens de ketting gebroken wordt door een andere kleur. Je zal dus moeten tegenwerken, maar zal zelf ook tegengewerkt worden. Het einde van het spel wordt ingezet van zodra alle kaarten op zijn of van zodra een speler zijn 27e tegel heeft ingezet, waarbij de drie tegels die aan het begin van het spel aan de kant werden gelegd nog gebruikt kunnen worden. De beurt wordt door de andere spelers nog afgewerkt, waarna de winnaar degene is met de meeste punten.

Mille Fiori 2.jpg


Interactie

Elk kleur op het spelbord scoort op zijn eigen manier en dat is net één van de toffe elementen aan Mille Fiori. Uiteraard hangt alles ook af van de kaarten die je toebedeeld krijgt, waardoor je dus moet spelen naar wat je krijgt toegestopt. Daarnaast heb je in veel gevallen de keuze tussen 'nu' veel punten te pakken, of nog een beurt te doen met weinig punten om in een later stadium hopelijk rijkelijk beloond te worden. Er hangt ook veel af van je medespelers. Denken ze enkel aan zichzelf waardoor ze je je ding laten doen, of zijn het gemene smeerlapjes die je plannen doorboren? Je mag dus best wat interactie verwachten in Mille Fiori, maar eigenlijk pas met drie of vier spelers. Persoonlijk vind ik dit bordspel het best met vier spelers, omdat je elkaar dan wel in de weg moét zitten. Met twee spelers heb je genoeg mogelijkheden om je eigen ding te doen, waardoor ik met dat spelersaantal niet meer speel.

Mille Fiori ziet er overweldigend uit, maar alles past mooi in elkaar.


Mille Fiori is niet per se een bikkelharde strijd tegen elkaar, want in sommige gevallen gun je elkaar punten. Zo heb je in elk kleur een andere manier om een extra actie vrij te spelen, maar de interessantste manier is bij het handelen. Afhankelijk van welke tegels er al liggen, krijgen zowel jij als je medespelers punten. Geef je hen meer punten dan dat je zelf krijgt, dan sluit je voor hen een goede deal. Hiervoor word je beloond met een extra actie, wat betekent dat je uit de openliggende kaarten kunt kiezen en die onmiddellijk mag uitvoeren. Ook bij de licht- en donkergroene gebieden geef je elkaar regelmatig punten, wat ervoor zorgt dat Mille Fiori een bordspel is met veel interactie als je met drie of vier speelt.

Conclusie

Mille Fiori is een bordspel met een thema dat niet per se boeiend is, maar daar kijk je snel overeen. Het is tevens ook een spel dat heel amusant is als je met drie of vier speelt. Met twee heeft iedereen net wat te veel vrij spel en is er te weinig interactie. De beurten gaan bijzonder vlot doordat iedereen tegelijkertijd een kaart kiest, waarna elke speler om beurt de actie op de gekozen kaart uitvoert. Bij sommige acties snoep je elkaar soms punten af, terwijl je bij andere acties elkaar wat punten gunt. Mille Fiori is een kwestie van geven en nemen, waarbij je liefst iets meer neemt dan geeft om met de overwinning naar huis te gaan.

Alle foto's werden aangeleverd door Henk Rolleman. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagram-pagina namellor.

Pro

  • Heel wat scoremogelijkheden
  • Mooi spelmateriaal
  • Keuze tot interactie
  • Vlotte beurten

Con

  • Minder tof met twee spelers
  • Bord kan overweldigend overkomen
8

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Reiner Knizia

Aantal spelers

2-4

Tijdsduur

60-90 minuten
 
Leuke review en gewoon een leuk spel. Heb deze reeds met twee en vier kunnen spelen en bij dat laatste is het toch net dat ietsje leuker.
 
Terug
Bovenaan