Bordspelreview: Machiavelli

Bepaalde spellen gaan al heel lang mee. Eén van deze spellen is Machiavelli. Dit spel werd reeds in 2000 uitgegeven. Het is onder andere gekend onder de naam Citadels in het Engels of Ohne Furcht und Adel in het Duits. In de jaren nadien volgde de uitbreiding De Donkere Landen, waarbij er tien nieuwe karakters werden geïntroduceerd en je het spel met acht spelers kon spelen. In 2016 volgde dan Machiavelli Deluxe, welke een opgefriste versie was van het originele spel en de uitbreiding. Het voegde eveneens ook een nieuwe uitbreiding toe: De Donkere Figuren. Hiermee werden er nog eens negen nieuwe karakters toegevoegd aan het spel. Nu brengt 999 Games een herwerkte versie van die Deluxe editie uit.

Bij Machiavelli is het de bedoeling dat je jouw eigen middeleeuwse stad probeert te bouwen. Elke speler kiest per ronde steeds een karakter, met de daarbij behorende voordelen of eigenschappen, waarmee hij tracht goud of gebouwenkaarten voor zich te winnen. Dit kiezen gebeurt zodanig dat niemand precies weet welk karakter de andere spelers gekozen hebben. Het spel is afgelopen na afloop van de ronde waarin een speler zijn zevende gebouw heeft gebouwd. De speler die dan de stad heeft gebouwd die de meeste punten waard is, is de winnaar van Machiavelli.

IMG_6537.JPEG


Hoe bouw ik mijn stad

Vooraleer het spel begint krijgen alle spelers twee goudstukken en vier gebouwenkaarten. Het spel wordt gespeeld in verschillende rondes. Iedere ronde start met het om beurt kiezen van één van de acht of negen deelnemende karakters, welke je geheim houdt voor de anderen. Elke ronde zal er één karakterkaart gedekt afgelegd worden en afhankelijk van het aantal spelers worden er eventueel enkele karakters open gelegd. Zo is er niemand zeker van welke personages er deze ronde meedoen. Nadat elke speler zijn karakter heeft gekozen, worden ze in een vastliggende volgorde opgeroepen. Wanneer een speler het opgeroepen personage heeft, maakt deze zich bekend en speelt zijn beurt. Tenzij je bent vermoord of het wordt anders aangegeven door het gekozen karakter, heb je de keuze tussen het ontvangen van twee goudstukken of het trekken van twee gebouwenkaarten waarvan je er slechts één naar keuze mag houden. Bepaalde karakters zullen extra goudinkomsten hebben, indien er reeds een specifieke gebouwsoort in je stad is gebouwd. Na de inkomstenfase heb je nog de mogelijkheid om één gebouw te bouwen in je stad. Dit doe je door de gebouwenkaart uit je hand voor je uit te leggen en de bijhorende hoeveelheid muntstukken te betalen. Ook hier zijn er uitzonderingen mogelijk door de eigenschappen van bepaalde karakters. Het is evenwel verboden om tweemaal hetzelfde gebouw in je stad te bouwen. Wanneer iedereen aan de beurt geweest is, worden alle karakters verzameld en mag de koning, of een variant ervan, starten met de volgende ronde.

Aan variatie geen gebrek door de vele karakters.


In het spel zitten 27 karakters, steeds drie mogelijke karakters voor de nummers één tot en met negen. Een negende karakter is enkel vereist in een spel met drie of acht spelers. Bij andere aantallen is dit karakter optioneel, behalve wanneer je het spel met twee spelers speelt, dan is het uitgesloten. De aangepaste regels voor de verschillende aantallen spelers is overigens overzichtelijk en duidelijk weergegeven in de spelregels. Wanneer je nieuw bent in het spel is het aangeraden om met de basiskarakters te spelen. De eigenschappen van deze karakters zijn vrij eenvoudig en makkelijk te begrijpen. Deze kaarten zijn gemarkeerd met een symbool zodat ze makkelijk te herkennen zijn. De namen van de personages zijn immers veranderd ten opzichte van het initiële spel. Je kiest eveneens best voor de unieke, paarse, gebouwenkaarten met dit symbool. Wanneer je het spel voldoende gespeeld hebt en je wil meer variatie, kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de andere karakters of unieke gebouwen. In de spelregels zijn er enkele sets samengesteld welke je kan gebruiken, al mag je uiteraard ook zelf een volledig nieuwe set van karakters en unieke gebouwen samenstellen. De gekozen karakters worden op de speeltafel weergegeven door een herinneringskaart van deze karakters, zodat je steeds weet welke karakters er meedoen aan het spel.

IMG_6542.JPEG


Kies je karakter zorgvuldig

In dit spel is het zeer belangrijk om te bluffen en de identiteit van je karakter te verbergen. Wanneer andere spelers kunnen afleiden welk karakter jij hebt gekozen, zullen ze niet aarzelen om jouw plannen te dwarsbomen en jouw geld of gebouwenkaarten te stelen. Anderzijds kan jij uiteraard proberen om die ene grote muntstapel van je medespeler proberen te stelen of hem stokken in de wielen te steken door je gebouwenkaarten met hem te wisselen. De speler die de koning had in de vorige ronde, zal als eerste een karakter mogen kiezen in de nieuwe ronde en dus de grootste keuze hebben. De speler rechts van deze speler zal als laatste aan bod komen en dus een zeer beperkte keuze hebben. Het slim kiezen van je karakter zal je zeker helpen, al dien je jouw stad ook zorgvuldig op te bouwen. Je kan ook enkele bonuspunten verdienen. De speler die als eerste zeven gebouwen heeft gebouwd, ontvangt vier bonuspunten. Kan je er ook zeven bouwen, maar ben je niet eerst, dan ontvang je toch nog twee bonuspunten. Wie elk van de vijf gebouwsoorten kan bouwen, ontvangt drie bonuspunten. Wie snel enkel goedkope gebouwen bouwt zal waarschijnlijk niet winnen. Wie enkel voor de dure gebouwen gaat, zal waarschijnlijk evenmin winnen. Je zal dus op zoek moeten gaan naar een mooie balans in je stad en rekening houden met de te verkrijgen bonussen. Het kiezen van je karakter zal daarbij een cruciale rol spelen.

Machiavelli front.png

Conclusie

Machiavelli is een kaartspelletje met een mix van bluf, inzicht en strategie. Dit maakt het in mijn ogen een zeer geslaagd spel. Het is zeer overzichtelijk door de meegeleverd overzichtskaarten, en de herinneringskaarten. Het heeft bovendien een zeer mooi artwork. Deze editie is eigenlijk een herwerkte versie van de Deluxe versie. Het is dus een combinatie van de originele Machiavelli plus de uitbreidingen De Donkere Landen en De Donkere Figuren. In de Deluxe variant had je wel nog drie unieke gebouwen meer, en waren er de actiekaarten. Spelers die over die versie beschikken, hebben dus geen baat bij het aanschaffen van deze versie. Heb je het spel nog niet of is het aan vernieuwing, dan is dit een goede keuze. De spelonderdelen zijn immers een upgrade ten opzichte van het originele spel. Niet onbelangrijk vandaag de dag is de keuze van de materialen. Er werd niet gekozen voor plastiek opbergzakjes, maar voor papieren bandjes en enveloppe om alles samen te houden. De plastieken muntjen en kroon voor de startspeler werden dan weer vervangen door houten versies. Een milieubewuste pluim dus voor de uitgever.

Pro

  • Variatiemogelijkheden
  • Overzichtelijk
  • Milieubewuste keuze in materialen

Con

  • Geen vernieuwing ten opzichte van de vorige versie
7.5

Over

Uitgever

  1. 999 Games

Designer

Bruno Faidutti

Aantal spelers

2-8

Tijdsduur

30-60 minuten
 
Terug
Bovenaan