Bordspelreview: Jonathan Eaton's Houses of Treasure: Itzamna's Eye

Een escape room gecombineerd met legpuzzels, de nieuwe variant uitgegeven door Jumbo. Een ideaal spel voor mij en vooral vrouwlief met een passie voor legpuzzels. Puzzels van tweeduizend stukken en meer vormen voor haar dan ook geen probleem. Legpuzzels van die grootteorde zijn niet zozeer mijn ding en dus leek Jonathan Eaton's Houses of Treasure: Itzamna's Eye voor ons beiden weggelegd. Samen - kleinere - legpuzzels maken en escape room-raadsels oplossen: perfect. Maar is de combinatie van beide wel een succes?

Jonathan Eaton, miljardair en tevens eigenaar van Vestigium Industries is op zoek naar een opvolger. Als een moderne Willy Wonka organiseert hij een wedstrijd om zijn opvolger te vinden. De winnaar krijgt alle Vestigium-aandelen en wordt daarmee op slag de rijkste persoon op aarde. Jonathan Eaton's Houses of Treasure: Itzamna's Eye is de tweede escape room in deze reeks van drie, voorafgegaan door Ascalons Fury.

ItamnasEye-1.jpg

Weg sfeer

Na het openen van de doos waan je je direct wat verloren. Er is geen duidelijke start en hier begint de zoektocht dus al. In de doos bevinden zich een aantal enveloppen, een soort krant, het notitieboek van Jonathan Eaton en een tekst. De achterzijde van de doos stuurt je naar de krant maar het aparte tekstje bevat de eigenlijke introductie. Helaas verwijzen zowel de krant als andere instructies nooit naar deze tekst. De uitwerking van het thema gaat deels verloren en het verhaal mist zo compleet zijn start.

Als kippen zonder kop door een uitdagende escape room.


Het gevoel van verloren te lopen zet zich dan verder, niet zoals je in een escape room verwacht, maar eerder als een kip zonder kop. De raadsels en hersenkrakers zijn goed uitgewerkt maar je bent nooit zeker wanneer je naar een volgende fase mag doorgaan. Uiteindelijk ben je telkens verplicht de hints te controleren, want er is geen enkele andere manier om te weten of je op het juiste spoor bent. Bij de eerste raadsels is er geen eenduidig antwoord maar een resem aan mogelijkheden wat twijfel zaait en dus de inleving niet ten goede komt.

Het veelvoud aan vertalingsfouten dragen hier zeker ook niet aan bij. Engels is de oorspronkelijke taal en de vertaling is erbarmelijk. Veel spellingsfouten en vooral dt-fouten leiden de aandacht af en wat erger is: je denk zelf dat dit een deel van de hint is en zorgt ervoor dat je soms op een nodeloos dwaalspoor komt. Gelukkig - het is maar hoe je het bekijkt - besef je al snel dat dit de algemene kwaliteit van de vertaling is en geen doordachte hint.

ItamnasEye-2.jpg


Is het dan een compleet fiasco?

Zeker niet, ondanks de bovenstaande negatieve punten is het op zich een leuk spel. Dat heeft bij ons veel te maken door de vlotheid van het maken van de legpuzzels en de duidelijke rolverdeling. Iemand neemt de legpuzzels meer voor zijn rekening en de andere de raadsels. Ik zou dan ook aanraden om met twee personen te spelen. Op je eentje spelen is zeker mogelijk maar zal meer tijd in beslag nemen. Bij meer dan twee spelers zullen de raadsels en legpuzzels veel sneller opgelost zijn en vier personen is dan ook echt wel het maximum.

Zowel de legpuzzels als de raadsels zijn algemeen goed opgebouwd en uitdagend. We hebben zowel bij de puzzels als raadsels elkaar geholpen, de ervaring is op dat vlak dus zeker geslaagd. De tijdsdruk dat andere soorten escape rooms hebben is hier niet aanwezig. Een klein verschil voor de competitieve spelers onder ons om iets relaxter te kunnen spelen en meer te focussen op de raadsels.


ItamnasEye-3.jpg

Conclusie

De combinatie van legpuzzels en raadsels is zeker geslaagd. Dat is dan ook het beste punt van Jonathan Eaton's Houses or Treasure: Itzamna's Eye. Erbarmelijke vertaling met veel fouten en de onzekerheid bij oplossingen zorgen voor een verbreking van inleving in het verhaal.
Kwalitatieve raadsels en leuke legpuzzels bewijzen echter dat er zeker potentieel is. Een gemiste kans.

Pro

  • Kwalitatieve raadsels en legpuzzels
  • Geen tijdsdruk

Con

  • Veel spellingsfouten
  • Onduidelijke oplossingen bij raadsels
  • Thema en sfeer vervallen in achtergrond
6.5

Over

Uitgever

  1. Jumbo

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

90-120 minuten
 
Redactie
Deze had zo te lezen duidelijk potentieel, jammer dat het niet benut wordt. Ik laat het alvast links liggen :headshake:
 
Terug
Bovenaan