Bordspelreview: Cascadia

Na het succes van het abstracte puzzelspel Calico, lanceerde Flatout Games als snel met succes een nieuwe Kickstarter in deze lijn van bordspellen (en met Verdant is nummertje drie trouwens al onderweg). In Cascadia ruimen de poezen plaats voor de wilde natuur van de Pacific Northwest in de Verenigde Staten. In april verscheen ook de Nederlandstalige editie van het spel en die wordt net als Calico uitgegeven door White Goblin Games. Voordat we het spel verder induiken, wil ik daarom snel verduidelijken dat deze review gebaseerd is op de Engelstalige versie van Flatout Games en ik dus geen oordeel van vellen over de productie- en vertaalkwaliteit van de Nederlandstalige editie.

Los van dit gegeven denk ik dat voor zij die houden van een goed tegellegspel met Cascadia alvast aan het juiste adres zijn. Het spel combineert toegankelijke spelregels met een leuk thema en een hoge productiekwaliteit. Hierdoor is Cascadia een leuke filler voor zij die het zwaardere werk gewoon zijn of een ideaal familiespel. Maar vergis je niet, want Cascadia staat garant voor heel wat keuzestress en nadenken om je habitat zo optimaal mogelijk vorm te geven.

Cascadia 1.jpg


Beestenboel

De opzet van het spel is opvallend eenvoudig. Elke speler heeft een starttegel met drie hexagonale vakjes en tijdens je beurt kies je een van de beschikbare tegels om aan te sluiten op je speelveld. Elke tegel is ook vergezeld door een diertoken dat je vervolgens ergens op zo'n hexagonaal vakje moet plaatsen. Zodra alle beschikbare tegels en dieren verdeeld zijn, scoren spelers punten op basis van de grootste gebieden die ze hebben gemaakt en de groepen dieren in hun spelersveld. Makkelijk toch? Ware het niet dat net het moeten kiezen uit een combinatie van een tegel en een bepaald soort dier voor heel wat dilemma's kan zorgen. Zo wil je soms dat ene dier omdat je dan een objectief kan afwerken, maar heb je geen vrije tegel waarop je het dier kan leggen. Elke tegel kan namelijk slechts één dier huizen en niet elk type dier past op elke tegel. Langs de andere kant wil je misschien net die ene tegel om bijvoorbeeld je grootste bosgebied te vergroten, maar ben je niets met het dier of kan je hem niet plaatsen waar je wilt omdat je jezelf dan tegenwerkt bij het maken van een bepaalde groep dieren. Bovendien zit je ook nog eens met je tegenstanders en wil je bijvoorbeeld de volgende speler net die ene beer niet gunnen omdat hij dan een groepje van vier beren kan maken. Dit is helaas wel de enige vorm van interactie die het spel te bieden heeft.

Cascadia staat garant voor heel wat keuzestress en nadenken om je habitat zo optimaal mogelijk vorm te geven.


De keuzes die je tijdens het spelen zal maken, zijn natuurlijk geen breinbrekers en ze zijn ook minder stresserend dan in Calico omdat je meer vrijheid hebt in het plaatsen van je tegels. Bovendien heb je nog een hulpmiddel in de vorm van Nature Tokens die je kan verzamelen en die toelaten om de dieren te veranderen of een dier en tegel naar keuze te kiezen. Deze tokens zijn op het einde van het spel ook punten waard, maar je punten zal je voornamelijk halen uit je grootste gebieden en je geplaatste dieren. De criteria van de dierenformaties is willekeurig, of zelfgekozen, op basis van een aantal kaarten. Voor elk dier kies je elk spel één kaart die aangeeft hoe deze dieren scoren en elk dier heeft een eigen manier van scoren. Zo scoren zalmen bijvoorbeeld door rijen te vormen terwijl haviken zich net zoveel mogelijk over het gebied willen verspreiden en je ze vaak niet naast elkaar wilt leggen. Doordat er voor elk dier een vijftal scorekaarten zijn, is er bovendien voldoende variatie tussen elk spelletje.



Plezier op je eentje

Met een speelduur van een half uur tot een uur, is Cascadia ook niet langer dan nodig. Meer spelers en spelers die graag langer nadenken maken het spel zoals verwacht ietsjes langer, maar zelfs met vier spelers eindigden zo goed als al onze spelletjes onder het uur. Het aantal spelers maakt de spelervaring ook niet danig verschillend en Cascadia speelt dus even goed met twee spelers als met vier. Met twee spelers kan je trouwens iets tactischer te werk gaan om je tegenstander te blokkeren gezien het een duel is voor het kiezen van de tegels en dieren. Bovendien heeft het spel ook een geslaagde solomodus, waarbij de regels niet ingrijpend veranderen. Hoewel de solomodus niet meer is dan "behaal een zo hoog mogelijke score", zijn het vooral de toegevoegde scenario's waarbij je moet spelen met een aantal vaste parameters en een bepaalde score moet trachten te halen die de solomodus geweldig maken. Deze scenario's kan je trouwens zowel solo als met andere spelers spelen. Verder is er ook nog een eenvoudigere familievariant die geschikt is om te spelen met kinderen en mensen die weinig ervaring hebben met het spelen van bordspellen.

De kers op de taart is echter dat net zoals het geval was bij Calico, ook Cascadia een achievementsysteem heeft. Hierbij kunnen tot vijf spelers hun naam in het regelboek noteren en kunnen ze achievements behalen. Wanneer je zo'n achievement behaalt, kan je het markeren op je pad en level je langzaam op tot je een volwaardig Cascadian Biologist bent. Onder deze achievements vind je ook nog de mogelijkheid om te spelen met bepaalde regelaanpassingen. Op vlak van variatie en herspeelbaarheid zit het dus alvast snor. Maar ook over het esthetische aspect valt niet te klagen. Zowel de doos als de kaarten worden vergezeld van prachtige artwork. Voor de dieren werd er gekozen voor heat printed houten tokens, wat altijd aangenamer aanvoelt in de hand dan bordkartonnen tokens. De tokens zelf en de tegels zijn ook zeer kleurrijk waardoor het opbouwen van je habitat ook steeds een lust voor het oog is.

Conclusie

Cascadia is een toegankelijk tegellegspel waarbij je zorgvuldig jouw eigen habitat opbouwt in de Pacific Northwest. Het spel komt met een karrevracht aan variaties die het al geweldige basisconcept verrijken en ervoor zorgen dat Cascadia een fijne spelervaring garandeert, ongeacht of je alleen speelt of met andere spelers, met of zonder ervaring. Niet geheel verrassend heeft Cascadia dan ook een nominatie voor de Spiel des Jahres dit jaar in de wacht gesleept en het zou mij niet verwonderen dat het spel later dit jaar met de prijs (en mogelijks nog andere) aan de haal gaat.

Alle foto's werden aangeleverd door Henk Rolleman. Meer knappe foto's vind je op zijn Instagram-pagina namellor.

Pro

  • Toegankelijkheid
  • Makkelijk aan te leren
  • Variatie
  • Uitstekende solomodus
  • Kleurrijke en kwaliteitsvolle spelcomponenten

Con

  • Weinig interactie
8.5

Over

Uitgever

  1. Flatout Games
  2. White Goblin Games

Designer

Randy Flynn

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

30-45 minuten
 
Terug
Bovenaan