Bordspelreview: Caldera Park

In december reviewde Joeri Savannah Park, een tegellegspel uit 2021 van het befaamde Duitse duo Michael Kiesling en Wolfgang Kramer. Een jaar na de release van Savannah Park, waren Kramer en Kiesling opnieuw van de partij met het vervolg Caldera Park. Na de Afrikaanse savanne, trekken we deze keer naar de wildernis van Noord-Amerika, waar elke speler het beste natuurpark in Yellowstone probeert te creëren voor de verschillende inheemse dieren.

Caldera Park werd vorig jaar gelanceerd tijdens Spiel, het Mekka voor de bordspelspeler in Essen, Duitsland, en is bij ons intussen verkrijgbaar bij de betere bordspelhandelaar. Let wel, het gaat hier om de Engelstalige versie die wordt uitgegeven door Pegasus Spiele en Deep Print Games. In april zal Keep Exploring Games de Nederlandstalige versie van het bordspel op de markt brengen. Ideaal voor wie het Engels niet zo machtig is, maar gelukkig is het spel zelf volledig taalonafhankelijk en wordt er enkel tekst gebruikt voor de regels. Het regelboekje bevat twaalf pagina's, wat veel lijkt voor een spel van dit kaliber, maar het is rijkelijk geïllustreerd en bevat veel voorbeelden, waardoor het spel gelukkig in lijn is met vergelijkbare tegellegspellen.

IMG_20230220_142536.jpg


Mooi weer vandaag

Wie de artwork van het spel bekijkt en vluchtig de beschrijving of de regels van het spel leest, krijgt al snel vibes van een ander spel: Cascadia. Beide spellen spelen zich af in de Noord-Amerikaanse wildernis en laten je een tableau opbouwen waarbij je dieren matcht met terreintypes. Daar houdt de vergelijking echter op, want zoals verwacht bouwt Caldera Park verder op het DNA van Savannah Park. Je zal opnieuw je eigen park opbouwen waar je de verschillende dieren in zo groot mogelijke kuddes wilt plaatsen én nabij waterbronnen. Deze keer zal je echter rekening moeten houden met de verschillende terreintypes, de majestueuze geisers en vooral de weersomstandigheden. Net zoals de bosbranden kunnen de weersomstandigheden ervoor zorgen dat bepaalde dieren weglopen en dit weer lijkt net iets minder voorspelbaar te zijn dan een bosbrandje.

In Caldera Park spelen de spelers om de beurt en aan het begin van elke ronde draai je eerst een van je weertokens om en leg je die kloksgewijs aan op je bord. Deze weertokens bepalen welke (configuraties van) dieren zullen weglopen als ze naast zo'n fiche worden gelegd. Tijdens je beurt kies je vervolgens een dierfiche op het algemene bord en wijs je het toe aan een van de aangegeven terreintype. Vervolgens moet elke speler in de mate van het mogelijke een van de beschikbare persoonlijke dierentegels leggen op zijn bord, rekening houdend met het gekozen terreintype. Als je geen dierfiche hebt van het gekozen type, dan mag je een dierenfiche naar keuze plaatsen. Eens alle dieren toegewezen zijn aan een terreintype, begint de volgende ronde. Na zeven rondes eindigt het spel en tellen de spelers hun punten. Naast de dierengroepen, zal je ook punten krijgen voor het opvullen van de verschillende terreintypes, de rivier en de plaatsen naast geisers. Voor de dierenkuddes tel je je grootste groep en vermenigvuldig je die met het aantal waterbronnen. De speler die het meeste punten behaalt, is de beste parkbeheerder en sleept de overwinning in de wacht.

Zoals verwacht bouwt Caldera Park verder op het DNA van Savannah Park.


Net zoals Savannah Park, is Caldera Park een toegankelijk spel dat je een dik halfuurtje bezig zal houden en dat je makkelijk met familie en kinderen kan spelen. Caldera Park zou wel wat meer "tactische diepgang en strategische vrijheid" bieden, maar voor mij bleek het spel toch wat te licht te zijn en kan het niet tippen aan bijvoorbeeld Cascadia, Calico of de Azul-reeks. Dit vooral omdat je pas naar het einde toe wat meer beperkt wordt in waar je jouw tegels kan plaatsen en je in het begin nog heel wat vrijheid hebt waardoor je de uitdaging niet voelt. Je probeert uiteindelijk gewoon voor alle diersoorten een zo groot mogelijke groep te maken en in de mate van de mogelijke de terreinobjectieven te behalen. Logischerwijs probeer je in jouw beurt dan die bijvoorbeeld ene tegel met drie dieren of een waterbron aan te sluiten op je grootste groep. Maar als het niet veel uitmaakt, probeer je uiteraard zo goed mogelijk je de medespelers te saboteren. Het spelen met vier spelers geeft je zo ook wat meer uitdaging dan met twee spelers, want met twee kan je één op twee van de locaties beslissen tegenover de één op vier (of drie) met meer spelers.

IMG_20230220_141843.jpg


Meerwaarde

Gelukkig is er daarnaast ook nog een variant genaamd Storm Warning in Geyser Parc aanwezig op de keerzijde van het bord die het je iets moelijker maakt door de vakjes op het bord waar je de weertokens moet leggen en waar de spreiding van de terreintypes lichtjes anders is. Deze map vond ik persoonlijk al wat interessanter omdat het plaatsen van je dierentokens lastiger wordt en je zo al vroeg in het spel wat meer uitdaging krijgt. Doordat je in deze variant ook kan kiezen uit twee weertokens, is er bovendien ook minder sprake van willekeur. Verder hebben de makers een eenvoudige solomodus uitgewerkt waarbij je de dierenfiches door elkaar schudt en op een stapel legt. Vervolgens trek je de bovenste fiche en plaats je die onder een terreintype naar keuze. Op het einde van de ronde herschud je alle fiches en speel je tot je de normale zeven rondes hebt gespeeld. Het doel in de solomodus beperkt zich tot het halen van een zo hoog mogelijke score, waarbij je een waardering krijgt afhankelijk van je behaalde score.

Wat de productiekwaliteit betreft, kan ik alleen maar positief zijn. Het hele spel is zeer kleurrijk en de tekenstijl is simpel maar doeltreffend. De gebruikte iconografie is heel duidelijk en alle informatie is bovendien aanwezig op de spelcomponenten, waardoor je op zich het regelboekje niet hoeft te raadplegen tijdens het spelen. Enkel de weertokens zal je waarschijnlijk tijdens een eerste spelletje snel opzoeken. Caldera Park is bovendien het derde spel in de In Nature-reeks van Deep Print Games, waarbij ze ook hun ecologische voetdafruk proberen te beperken. In deze doos zal je dan ook geen plastiek vinden, enkel papier en karton. Dit wilt bijvoorbeeld ook zeggen dat elke speler zijn eigen vouwdoosje heeft om zijn tokens in op te bergen. Deze doosjes zijn trouwens mooi geïllustreerd en passen mooi in de insert van de doos, waarop je vervolgens mooi de verschillende borden kan leggen. Enkel de algemene dierenfiches en de startspelerpion werden blijkbaar over het hoofd gezien, maar deze kan je in een klein ziplockzakje of in een van de andere vouwdoosjes steken. Los van deze vergetelheid, maakt dit soort producties me wel altijd blij.

Conclusie

Caldera Park is een vlot spelend tegellegspel met een een leuke thema en knappe vormgeving, eenvoudige spelregels en een kort spelverloop, waardoor het spel makkelijk te spelen is met kinderen of minder ervaren bordspelspelers. Voor de fanatici zal de spelervaring waarschijnlijk wat te licht zijn, al biedt een variant op de keerzijde van het bord gelukkig wat meer uitdaging.

Pro

  • Eenvoudige spelregels
  • Kort spelverloop
  • Mooie productiewaarde
  • Variant zorgt voor meer uitdagende spelervaring

Con

  • Te eenvoudig voor ervaren spelers
  • Wordt pas interessant naar het einde toe
7.5

Over

Uitgever

  1. Keep Exploring Games
  2. Pegasus Spiele

Designer

Michael Kiesling, Wolfgang Kramer

Aantal spelers

1-4

Tijdsduur

30-40 minuten
 
Terug
Bovenaan