Bordspelreview: Baby Boomer Bingo

Spelletjesbedrijf Megableu is uiteraard vooral bekend van hun brede waaier aan bordspellen bedoeld voor jongere spelertjes en hun ouders. Dat betekent echter niet dat het bedrijf niet diversifieert, tegenwoordig heeft Megableu namelijk een lijn partygames op de markt die op een meer volwassen publiek mikken. Sommige daarvan, zoals “Geen Ja, Geen Nee” of “5 Seconden Uncensored” kunnen nogal seksueel getint uitpakken, wat deze voor mij niet meteen de meest geschikte spellen maakte om samen met de plusdochter en de schoonmoeder te spelen. Sommige dingen wil je nu eenmaal niet spelenderwijs te weet komen. Dan lijkt een spel als Baby Boomer Bingo uiteraard een veel veiligere keuze. Niks gênants is ooit voortgekomen uit een partijtje Bingo, toch?

Baby Boomer Bingo is in essentie een variant op het enorm populaire Cards Against Humanity, met als insteek dat het hier thematisch draait rond de kloof vol vooroordelen die er hangt tussen boomers en millennials en met uiteraard het bingo-element als extra twist. Originaliteitsprijzen gaat het dus geenszins winnen, maar het gekende concept van dit soort kaartspellen heeft uiteraard als voordeel dat het enorm eenvoudig om spelen is en je er geen uren zoet mee bent. Het is iets dat je uit de kast haalt in een gezellige sfeer waar de drankjes vlot rond gaan en waarvoor je niet eerst vijftien bladzijden aan spelregels voor moet instuderen. Het is in alle opzichten een Party Spel.

20220523_143052 (2).jpg


De regels zijn vlot te snappen

Baby Boomer Bingo speel je met drie tot zes mensen. Elke speler start met een bingokaart en vier millennialkaarten , de rest van de vierhonderd millenialkaarten komen samen met de honderd boomerkaarten en de bingofiches netjes centraal in het midden te liggen. Vervolgens begint de oudste speler het spel door een boomerkaart van de stapel te nemen en de typische denigrerende uitspraak hardop voor te lezen. De bedoeling is dat de andere spelers uit hun kaarten de beste repliek kiezen, die vervolgens naar de lezer schuiven die de kaarten door elkaar schud en vervolgens na het luidop voorlezen van de antwoorden de meest gevatte en grappige respons kiest. De winnaar van de ronde scoort een fiche en iedereen van de groep, behalve de lezer, pakt een nieuwe millenialkaart om terug aan vier replieken te komen. De beurt schuift op met een nieuwe lezer die even de rol van boomer aanneemt. Dat simpele concept maakte Cards Against Humanity uiteraard een wereldwijde hit op feestjes en bewijst ook voor Baby Boomer Bingo haar nut. Het is gewoon grappig om bijvoorbeeld de clichés over onze selfie-generatie de revue te zien passeren en die dan onmiddellijk te pareren met een reply waar een boomer niet van terug heeft of iets dat werkelijk nergens op slaat wanneer je geen goede kaarten in je hand hebt.

Baby Boomer Bingo werkt het best wanneer verschillende generaties samen aan tafel zitten.


Het is in die humor en dat spelen met vooroordelen waar het spel het best tot zijn recht komt, en daar moet dan ook een kanttekening bij. Het spel is amusant genoeg om met een stel millennials te spelen, maar het komt pas echt goed tot zijn recht wanneer er een boomer of twee in de groep zit. Dit is een spel met een humoristische blik op generatieconflicten en het werkt daarom ook gewoon stukken beter wanneer die generaties samen aan de speeltafel zitten. Het zorgt gewoon voor de nodige extra pret wanneer bepaalde uitspraken wel erg herkenbaar worden en de boomer aan tafel in het verweer gaat.

20220523_143817.jpg


It's a bingo!

Het bingo-gegeven in Baby Boomer Bingo is volledig optioneel als je het simpelweg als een alternatieve Cards Against Humanity wil spelen, maar het zorgt wel degelijk voor een lichte strategische toets. Alle spelers, behalve de lezer van dienst tijdens de ronde, kunnen één van hun verdiende fiches op het bingoblad plaatsen. Dat moet in het rijtje die overeenkomt met het kleur van de winnende kaart en op het vakje dat correspondeert met de boomer op de boomerkaart. Wanneer de winnende speler van de ronde geen fiche kan plaatsen op zijn bingokaart, dan krijgt die de boomerkaart van de ronde. Een speler die drie van die kaarten heeft kan die vervolgens inruilen voor een fiche die eender waar geplaatst mag worden. De eerste speler die vier fiches horizontaal, verticaal of diagonaal weet te leggen, mag luidop BINGO roepen en wint de match.

Het is een behoorlijk eenvoudig concept waar iedereen erg snel de regels van oppikt, maar uiteraard is het winnen hier voor een deel gebonden aan geluk. Je succes hangt grotendeels af van de manieren waarop je beschikbare replieken van toepassing zijn op de geponeerde uitspraak van de boomer en hoe vlot je fiches op je bingokaart geplaatst krijgt. Toch voegt de mogelijkheid om kaarten op te sparen en in te ruilen voor een vrij te plaatsen fiche een tikje strategie toe aan het geheel. Het is minimaal, maar dit is dan ook het soort spel waarbij de race naar een vol bingoblad vooral bedoeld is als excuus voor het afvuren van grappige uitspraken.

baby-boomer-bingo.jpg

Conclusie

Baby Boomer Bingo is een luchtig spelletje dat speelt met de vooroordelen en clichés die er heersen tussen de generaties. Dankzij het eenvoudige concept is iedereen aan tafel meteen vertrouwd met de spelregels en vliegen de oneliners, lachsalvo’s en gespeelde momenten van verontwaardiging je al snel om de oren. Diepgang moet je hier niet verwachten, maar om familiefeestjes op te leuken is Baby Boomer Bingo meer dan geschikt.

Pro

  • Erg eenvoudige spelregels
  • Grappige momenten tijdens familiefeestjes gegarandeerd
  • Duurt niet te lang

Con

  • Diepgang hoef je niet te verwachten
  • Werkt het beste met verschillende generaties spelers aan tafel
7

Over

Uitgever

  1. Megableu

Designer

Kim Vandenbroucke

Aantal spelers

3-6

Tijdsduur

45 minuten
 
Terug
Bovenaan