Killjoy

Redacteur
Killjoy

Killjoy

Redacteur
EA ontslaat 670 werknemers en schrapt meerdere projecten waaronder Respawn's Star Wars Shooter
 • 0
 • 0
2024 is aan het uitgroeien tot een absoluut annus horribilis voor de gamesindustrie. Na een ontslagronde bij Xbox en vers op de hielen van het bericht dat Sony stevig gaat snoeien in het personeelsbestand van meerdere ontwikkelaars waaronder Naughty Dog en Insomniac, is EA de zoveelste grote speler die met slecht nieuws komt.

Ongeveer 670 mensen verliezen hun baan, wat neerkomt op ongeveer vijf procent van hun personeelsbestand. Uiteraard gaat zo een reeks ontslagen ook gepaard met het schrappen van meerdere projecten. Zo verdwijnt met het sluiten van de in 2021 opgerichte ontwikkelaar Ridgeline studios al zeker de singleplayer Battlefield game die in ontwikkeling was. Ook de firstpersonshooter waar Respawn aan werkte werd geofferd op het hakblok van het kapitalisme. Dat de game naar verluid een adaptatie van The Mandalorian was, zal bij fans van Star Wars toch even prikken.

Volgens CEO Andrew Wilson zijn deze bezuinigingen nodig om competitief te blijven in de veranderende...
Filmreview: The Great Gatsby / Elvis (dvd)
 • 0
 • 1
Baz Luhrmann. Voor sommigen is het een artistieke virtuoos die perfect muziek en filmtaal weet te blenden tot perfect smakende cinematografische cocktails, voor anderen de keizer van de kitsch die het filmische effect van een migraine oproept. In welk kamp je ook valt, het is moeilijk te ontkennen dat de Australiër sinds zijn sprankelende debuut Strictly Ballroom in de jaren negentig een resem unieke filmervaringen heeft afgeleverd. Van de onweerstaanbare bombastische cool van Romeo + Juliet tot het romantische Broadway Musical-spektakel van Moulin Rouge en het sentimentele ouderwetse epos Australia, Luhrmann heeft een stijl die je niet onbewogen laat. In deze review nemen we een box onder de loep die de twee meest recente films van de grootmeester van de camp bundelt op dvd, namelijk The Great Gatsby en Elvis.
Review: Banishers: Ghosts of New Eden
 • 1
 • 7
Er valt wat te zeggen voor de menselijke thema’s die vaak gepaard gaan met verhalen rond ondoden en demonen. Van The Exorcist tot The Woman in Black of The Frighteners zijn het de verhalen over onwaarschijnlijke helden die te kampen krijgen met de spookachtige dood, die vaak geïnfuseerd zijn met de meest menselijke thema’s. Het is op dat soort schilderdoek dat de Franse ontwikkelaar DON'T NOD met brede stroken nu hun vlag probeert te planten met hun meest ambitieuze spel tot nu toe.
Kingdom of the Planet of the Apes geeft ons een epische nieuwe trailer
 • 0
 • 2
Kingdom of the Planet of the Apes mag dan wel een vrij verschrikkelijke titel zijn, maar de film zelf lijkt een episch stukje cinema te gaan worden dat met opgeheven hoofd naast de geliefde trilogie van Matt Reeves van enkele jaren geleden mag gaan staan. In de nieuwe trailer krijgen we in elk geval een nieuwe blik op de jonge aap Noa, die de sleutel lijkt te worden voor de toekomst van de apen en de mensen.

De trailer focust op de geschiedenis van de ooit heersende mensen en hoe de zaken veranderden om plaats te ruimen voor een planeet waar de apen het voor het zeggen hebben. Het maakt ook duidelijk dat niet alle apen hetzelfde zijn. Wanneer een nieuwe tirannieke aap de leiding naar zich toetrekt, begint voor een jonge aap een moeilijke queeste die hopelijk een betere toekomst voor zowel aap als mens zal betekenen. Het verhaal omvat weliswaar gloednieuwe personages, maar speelt zich wel degelijk in hetzelfde universum als de vorige films af. Dat we ons op 10 mei aan een...
The Fall Guy geeft je alles wat je wil van een trailer, en meer
 • 0
 • 0
De nieuwe film van David Leitch, de voormalige stuntman die nu stevige actiefilms als Deadpool 2 en Bullet Train aflevert, wordt een rasechte hommage aan de mannen en vrouwen die halsbrekende toeren uithalen voor ons filmentertainment. In The Fall Guy speelt Ryan Gosling dan ook een stuntman die het gewoon is om opgeblazen te worden, of uit gebouwen te springen of in nare autocrashes te belanden, maar mogelijk voor zijn grootste uitdaging ooit komt te staan...de liefde van zijn leven terug winnen. En een verdwenen filmster terugvinden en een sinister complot ontrafelen, dat uiteraard ook wel.

De nieuwe trailer belooft in elk geval een wilde rit. Er zit romantiek in, maar ook gevechten met voertuigen, buitenaardse wezens en Aaron Taylor-Johnson die geologie sexy lijkt te maken. The Fall Guy lijkt voor elk wat wils te hebben dus wanneer het in mei de bioscoop komt binnengesprongen via een brandende hoepel.

Wicked transporteert ons opnieuw naar Oz met sfeervolle eerste beelden
 • 0
 • 1
Eindelijk. Na jaren van succes op Broadway en de West End komt de geliefde musical Wicked eindelijk naar het grote scherm. Wie beter dan de filmmaker achter het wonderlijke musicalsprookje In the Heights om dat tot een goed einde te brengen? Als de eerste beelden van de film iets duidelijk maken, dan is het wel dat Jon Chu geen enkel probleem heeft om de kleurrijke fantasiewereld van Oz sfeervol tot leven te brengen. Magische bubbels, gevleugelde beesten, een fonkelend Emerald City en uiteraard Jeff Goldblum als de Wizard of Oz. We kunnen haast niet wachten om het gele pad richting de bioscoop te volgen.

Het verhaal draait uiteraard nog steeds om heks Elphaba, die omwille van haar groene huid moet opstoten tegen tal van vooroordelen, en de perfecte roze heks Glinda. De film volgt de onwaarschijnlijke vriendschap tussen deze twee heksen, die uiteindelijk gedoemd is om tragisch te eindigen, en heeft Broadwayster Cynthia Erivo en Ariana Grande in de respectievelijke hoofdrollen. Door...
De eerste trailer voor Twisters belooft meteorologisch spektakel
 • 0
 • 0
Haal het regenjasje maar uit de kast, want komende zomer wordt er noodweer voorspeld in je plaatselijke bioscoop. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de komst van Twisters, de langverwachte sequel/reboot/remake of welke naam je het beestje ook wil geven van Jan Debont's culthit uit de jaren negentig.

Het concept lijkt in elk geval, in tegenstelling tot het dak van het gemiddelde huis na de passage van een tornado, onveranderd gebleven. Twisters volgt dan ook een stelletje stormjagers die lijf en leden riskeren om micro sensoren in de slurf van steeds groter wordende windhozen te lanceren. brokstukken en genoeg wind om zelfs het kapsel van rijzende superster Glen Powell in de war te brengen lijken alvast de grote krenten in deze smakelijk lijkende pap te gaan worden. Of Lee Isaac Chung na het gevoelige drama Minari nu ook een succesvolle spektakelfilm weet af te leveren en of er ook nu koeien over het bioscoopscherm zullen vliegen, dat ontdekken we rond 19 juli...
Maak je klaar voor de komst van Marvel Jesus met de eerste trailer voor Deadpool & Wolverine
 • 0
 • 2
De eerste teaser voor de derde Deadpool gaf ons eindelijk een eerste blik op de manier waarop de merc with a mouth zijn weg zal vinden naar de MCU. Dankzij het geklooi met multiverses en de geinigheden met de TVA die in de tv-reeks rond Loki werden geïntroduceerd staat de deur dan ook wagenwijd open voor de komst van wade Wilson, of zoals hij zichzelf noemt 'Marvel Jesus'.

De trailer brengt in elk geval wat het moet brengen, en dat is vooral geruststelling. Het is typerend voor Deadpool om dan ook duidelijk te maken dat hij, zelfs nu hij onder de vlag van Disney vaart, toch vooral blijft grossieren in snelle kogels, snellere one-liners en genoeg bloed en brute humor om die heerlijke R-rating te blijven verdienen. De eerste teaser geeft nog geen duidelijke blik op Hugh Jackman's terugkeer als Wolverine, maar dat neemt niet weg dat er al meer dan genoeg cameos en knipogen te spotten zijn om fans nu al watertandend te doen uitkijken naar 25 juli wanneer Deadpool & Wolverine in de...
Filmreview: The Exorcist: Believer (4K UHD blu-ray)
 • 0
 • 1
Geloof het of niet, maar ik was best tevreden met de visie die David Gordon Green en scenarist Danny McBride presenteerden van Halloween in 2018. Hun herstart negeerde dan ook alle sequels, en bracht terug naar zijn roots om een behoorlijk enge versie van The Shape op de mensheid los te laten. Dat de reeks op ironische wijze zelf volledig van de rails ging in de twee obligate opvolgers is overduidelijk, maar die eerste poging was toch een duidelijk schot in de reeks. Hetzelfde trucje probeerden Gordon Green en McBride vorig jaar dan ook toe te passen op die andere iconische horrorreeks met The Exorcist: Believer. De banden met het kluwen aan sequels werden wederom doorgeknipt om een gloednieuwe opvolger voor het origineel af te leveren. Lukte het de twee om na Michael Myers nu ook Pazuzu de moderne filmzaal in te trekken, of is het eerder het soort film geworden waarvan je erwtensoep in het rond gaat kotsen? Tijd om deze nieuwe Exorcist even possessie te laten nemen van onze speler.
Verslag: Brihang @ Depart
 • 0
 • 3
Brihang greep weliswaar naast een MIA voor beste hiphop enkele weken geleden, maar iets zegt ons dat de West-Vlaamse woordkunstenaar daar niet al te wakker van zal liggen. Met een creatieve dreun van een performance op live televisie zette hij nog maar eens in de kijker waarom hij over het hele land de grote zalen uitverkoopt en komende zomer als headliner op diverse festivals pronkt. De carrière van Boudy Verleye zit dan ook duidelijk in een opwaartse spiraal sinds de introductie van de uitstekende nieuwe langspeler Droomvoeding. Een paar hits in de afrekening, een dijk van een live reputatie, maar bovenal die speelse eerlijke charme die gepaard gaat met de muziek van Brihang, zorgden ervoor dat de grote Kortrijkse Depart drie avonden op rij vlotjes kon uitverkocht worden. Daar moesten wij uiteraard ook bij zijn.
Review: Like a Dragon: Infinite Wealth
 • 1
 • 8
Hier gaan we weer jongens en meisjes, wederom een review die ik gerust in de categorie ‘vrij overbodig’ zou durven te klasseren. De angel is namelijk dat Like a Dragon: Infinite Wealth, ook evengoed Infinite bagage als secundaire titel had kunnen krijgen. Dit is het nieuwe hoofdstuk in de Yakuza-franchise nadat nieuw hoofdpersonage Ichiban Kasuga het stokje overnam van oude rot Kazuma Kiryu. De verandering van de wacht ging weliswaar gepaard met een verandering van naam en een soort soft reboot wat het verhaal betreft, alleen blijft het dus wel degelijk het zoveelste deel in de steeds verder uitdijende Yakuza-franchise.
Avowed toont zich als een volgende evolutie van Skyrim in nieuwe beelden
 • 1
 • 0
Tijdens de Xbox Developer Direct toonde Obsidian meer van Avowed, en legde de lat der verwachtingen op die manier meteen ook een stuk hoger. De first-person fantasy RPG werd al vaker vergeleken met Skyrim, maar toonde in de nieuwe beelden vooral hoe sterk gaming geëvolueerd is in de dertien jaar sinds Bethesda's mijlpaal.

De gameplay draait dan ook niet louter rond hacken en slashen, maar gooit ook magie en vuurwapens in de mengelmoes om te zorgen voor behoorlijk veelzijdige combat. Als speler krijg je zelf de keuze om je loadout te bepalen en constant te switchen tussen offensieve actie, defensieve magie en alle mogelijke varianten daarop. Dat zorgt ervoor dat Avowed wel eens heel diepgaand en amusant uit de hoek zou kunnen komen. Dat het er bovendien om te zoenen uitziet is uiteraard een fijne bonus. De game heeft nog geen datum te pakken, maar lijkt te mikken op dit najaar.

The Last of Us Part 2 Remastered zet de belangrijkste veranderingen nog eens op een rijtje in nieuwe trailer
 • 0
 • 0
Dat Joeri erg te spreken was over deze best wel controversiële remaster kon je al uitgebreid lezen in onze review van de game. Naughty Dog's epos over wraak en verlies lijkt dan ook beter dan ooit uit de verf te komen op de PlayStation 5. Om de laatste twijfelaars echter over de streep te trekken, brengt Sony een trailer uit die de grootste veranderingen nog eens op een rijtje zet.

Opgefriste textures en native 4k support, uit de game geknipte levels en de mogelijkheid om virtueel gitaar te spelen en uiteraard een heuse nieuwe mode om je beste beentje als overlever in voor te zetten. Dat alles en meer vind je in deze herwerkte versie van The Last of Us Part 2 die vanaf 19 januari te koop is voor nieuwkomers, of voor tien euro te upgraden voor gamers die reeds een versie in bezit hebben.

Series of the Year 2023 van de redactie
 • 0
 • 3
2023 zal altijd in de geschiedenisboeken van de entertainmentindustrie onthouden worden als het jaar waarin de Amerikaanse film- en televisie-industrie collectief een half jaar onderuit ging. De schrijvers en acteursstakingen zorgden voor een schokgolf door het streaminglandschap waar we de effecten volgend jaar sowieso stevig van gaan zien. Vooralsnog was er echter meer dan genoeg te beleven op ieders favoriete streamingservice. The last of Us brak de banvloek die op gameverfilmingen leek te rusten, Apple bleef stevig zijn best doen om de kroon van HBO over te nemen wanneer het op kwaliteitsgarantie aan kwam, en met Geldwolven, 1985, Knokke Off en De Twaalf bleek dat er nog steeds meer dan genoeg publiek te vinden is voor sterke Vlaamse fictie. Meer dan genoeg fijn spul om je oogbollen mee te verwennen dus dit jaar. We zetten bij deze alvast even de favoriete pareltjes van onze redactie in de schijnwerpers.
Filmreview: Meg 2: The Trench (4K UHD blu-ray)
 • 1
 • 2
Wie had er nood aan een opvolger voor The Meg? De prent uit 2018 waarin Jason Statham een prehistorische haai op zijn muil sloeg was een genietbaar B-filmpje, maar het voelde niet bepaald aan als een springplank voor een nieuwe franchise. Bijna 400 miljoen dollar aan winst dicteerden echter de wet van de platte commercie, waardoor we dit jaar dus de obligate sequel te verwerken kregen. Of we te maken hebben met een genietbare zeevruchtencocktail van amusement en machismo, of eerder droog visvoer, dat ontdekken we in deze review.
Filmreview: Fast & Furious 10-Film Collection
 • 1
 • 2
De voorbije weken keek mijn vriendin me meermaals aan met een meewarige blik. Het, ondanks temperaturen die flirten met het vriespunt, consequent dragen van een wit marcelleke, het drinken van Corona rechtstreeks uit het flesje of de pizzabezorger verwelkomen als nieuw lid van de familie. Ze noemt het een midlifecrisis, maar ze beseft gewoon niet dat er altijd plaats is voor meer familie, zelfs voor Abdel-Aziz die twee maand geleden nog het gore lef had om twee pizza funghi te leveren in plaats van de pepperoni die ik besteld had. Terwijl ik dit allemaal intik terwijl ik casual aan het driften ben op de parking van het plaatselijke shoppingcenter, begin ik te beseffen dat ik het misschien net te ver heb laten komen. Het kapotgeramde kerststalletje van de Carrefour kan ik helaas niet meer herstellen, mijn relatie gelukkig wel. Laat ons zeggen dat tien films in de...
Review: Avatar: Frontiers of Pandora
 • 0
 • 10
Je kan je zo de pitch inbeelden die voor deze Avatar-game gehouden werd. Beeld je in … Far Cry, maar dan op Pandora met de speler als een Na'vi van een kleine 2,5 meter die het opneemt tegen de boosaardige mensen die de planeet van haar grondstoffen komen beroven. Vanuit een zakelijk standpunt houdt het meer dan steek. Avatar: The Way of Water wist zich in een post pandemische wereld op te werken tot plek twaalf op de lijst met meest winstgevende films aller tijden. Laat het gekende Ubisoft-malletje los op die lucratieve wereld waar bioscoopbezoekers maar geen genoeg van kregen, en je hebt een recept voor succes, toch? Ja, is het antwoord, maar ik kan je nu al vertellen dat veel afhangt van je tolerantie voor het malletje. Dit is weliswaar een gloednieuwe Avatar-game, maar het DNA van Ubisoft is even prominent aanwezig als dat van de Cameron-films.
The Casting of Frank Stone brengt twee teams samen voor een ijzingwekkend narratief avontuur
 • 0
 • 0
Toen eerder deze week onthuld werd dat het team achter multiplayer sensatie Dead by Daylight met een single player-ervaring op de proppen zou komen gesitueerd in de wereld van hun succesvolle franchise, was het koffiedik kijken wat we konden verwachten. Dankzij de Game Awards kregen we eindelijk de onthulling van die game te zien, en weten we nu exact welke vertrouwde richting Behaviour uitgaat met The Casting of Frank Stone.

Het spel wordt een verhaalgedreven cinematografisch avontuur waarbij je als speler de keuzes maakt die het verloop van het verhaal zullen bepalen. Klinkt bekend in de oren, net als de tweede ontwikkelaar die de handen in elkaar slaat met Behaviour om dit project in goede banen te leiden: Supermassive Games. De ontwikkelaar achter Until Dawn en The Quarry heeft dan ook tonnen ervaring met dit genre, en brengt hun gekende flair naar de gruwelijke wereld van Dead by Daylight.

Veel van het verhaal is nog passend in nevelen gehuld, maar alles draait de bloederige...
Jurassic Park: Survival gooit de poorten open voor de ultieme nachtmerrie
 • 2
 • 2
Bons, bons, bons. Het was niet het geluid van een aankomende Rex, maar het bonken van de harten van vele Jurassic Park-fans toen dit Jurassic Park Survival zijn griezelige snoetje liet zien tijdens de Game Awards. Dat we na jaren van zelf parken bouwen eindelijk terug in het originele Jurassic Park gedropt worden voor een unieke single player ervaring waarbij je in first-person moet zien te overleven op het eiland, is dan ook iets waar de fans al jaren van dromen.

Erg veel details zijn nog niet bekend, maar we zullen kunnen spelen als InGen scientist Dr. Maya Joshi in de dagen na de ramp die het park op zijn grondvesten liet daveren. Om de een of andere reden is Maya niet van het eiland geraakt, waardoor ze als enige overlevende moet zien te overleven op een eiland vol bijtgrage beestjes. De focus van de game lijkt dan ook op afleiding en stealth te gaan lijken, wat ervoor zorgt dat je al snel de vergelijking kan gaan maken met cultclassic Alien Isolation. Of Jurassic Park...
Senua's Saga: Hellblade 2 ziet er beeldig uit in nieuwe trailer
 • 0
 • 1
Terwijl Medvedev blijft dreigen met een nieuwe Wereldoorlog en ook Niels Destadsbader onheil belooft met de komst van een nieuw album, zijn er gelukkig nog dingen om naar uit te kijken in 2024. De terugkeer van Senua bijvoorbeeld. Hellblade: Senua's Sacrifice was een klein juweeltje dat zich in de harten van gamers wist te nestelen, en het lijkt er op dat de langverwachte sequel daar ook weinig moeite mee zal hebben.

De nieuwe trailer doet dan ook watertandend uitkijken naar de terugkeer van Senua, en geeft ons een nieuwe blik op de krachtige beelden die de Unreal Engine 5 genereert en de brute combat die gepaard gaat met Senua's strijd om te overleven. Een datum kregen we nog niet, wel wederom tonnen hoge verwachtingen.

Terug
Bovenaan