Cerulean

Redacteur
Cerulean

Cerulean

Redacteur
Review: Mortal Kombat 1
 • 3
 • 12
Sinds het ontstaan van Mortal Kombat in 1992 was deze iconische reeks nooit meer weg te denken uit het gaming-landschap. Na een ietwat woelige periode vanaf MK4 uit 1997, waarin de kwaliteit van de games werkelijk alle kanten opging, heeft NetherRealm Studios zich sinds de reboot in 2011 volledig herpakt en brengt het consistent ijzersterke vechtspellen uit. Nu hebben we opnieuw met een soort van reboot te maken in Mortal Kombat 1. De previews zagen er veelbelovend uit en we vroegen ons allemaal af of het onze verwachtingen zou inlossen. Duizenden liters bloed, weerzinwekkende (of lachwekkende) fatalities en brutale kombo’s later breng ik een verdict uit.
Bordspelreview: Disney Villainous: Wicked to the Core
 • 1
 • 4
Met deze uitbreiding van de geliefde Disney Villainous-reeks vliegen we helemaal terug in de tijd, naar het prille begin van wat later de multimediareus ‘Disney’ zou worden. Heden ten dage zitten ze daar na een reeks teleurstellingen en twijfelachtige keuzes wat in het slop, maar we hebben allemaal wel genoeg herinneringen aan de oerklassiekers waar we nog levenslang op kunnen teren. Dit keer geen Oom Scar of die lul van een jager in Bambi die een aanslag plegen op onze traankanalen (die laatste zit volgens mij nog niet in Villainous), maar wel pure kiddie-horror: jawel, we gaan aan de slag met de heks van Sneeuwwitje!
Bordspelreview: Star Wars: The Deckbuilding Game
 • 7
 • 3
De Star Wars-melkkoe is nog lang niet leeg! Deze franchise is sinds zijn ontstaan nooit echt weggeweest, maar sinds de overname van Disney wordt werkelijk het ene na het andere Star Wars-product op ons losgelaten. Sinds Dominion deck builders heruitgevonden heeft, en Clank! toonde hoe je dit mechanisme op creatieve wijze in een bordspel kon verwerken, is dit type spellen jaar na jaar steeds populairder geworden. Het was dus slechts kwestie van tijd vooraleer er een Star Wars-deck builder kwam. Ik ben zelf een ware Star Wars-nerd en deck builders behoren tot mijn favoriete spellen, dus ik was erg benieuwd wat dit spel zou te bieden hebben.
Review: Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp
 • 9
 • 4
Oorlogen en veldslagen behoren al decennialang tot de populairste thema’s in videogames. Nintendo staat echter die hele tijd al bekend als een uitgever met een eerder pacifistische uitstraling. Maar dat weerhoudt hen er niet van om spelers af en toe toch naar oorlogsgebied te sturen. In 2001 lieten ze de Advance Wars-reeks voor het eerst los op de westerse wereld. Toch draaide deze reeks in Japan al mee sinds de begindagen van Nintendo, met uitgaven op de NES, Game Boy en SNES. Als tiener heb ik erg genoten van Advance Wars 1 en 2 op de Game Boy Advance, dus toen deze remake voor de Switch werd aangekondigd, werd ik overspoeld door nostalgie. Ik doe dus mijn uiterste best om het hoofd helder te houden om dit spel aan een objectief oordeel te onderwerpen.
Bordspelreview: Treasure Island
 • 0
 • 2
Er zijn weinig dingen die zo tot de verbeelding spreken als op schattenjacht gaan. Als kind kon ik erg opgaan in de zoektocht naar schatten die mijn moeder verborgen had in de grote tuin van mijn ouderlijk huis. Er is al een tijdje een klassieker in omloop in het bordspellenlandschap dat de naam Treasure Island draagt, maar voor alle duidelijkheid: daar gaat deze review niet over. De snoodaards van SmartGames besloten om verwarring te zaaien door een solitair puzzelspel uit te brengen onder dezelfde naam. Met kinderlijke nieuwsgierigheid nemen we de schatkaart erbij en trotseren we hier oceanen, bossen en bergen, in de hoop de tempel met de schat te vinden.
Bordspelreview: Disney Villainous: Evil Comes Prepared
 • 2
 • 5
Wie aan verzameldrang lijdt en fan is van Disney en boardgames, wordt met Disney Villainous op zijn wenken bediend. Ravensburger publiceerde al een hele reeks uitbreidingen en bezorgde ons de meerderheid daarvan. Vandaag zetten we Evil Comes Prepared even in de schijnwerper. Op de doos zie je het silhouet van de gemenerik die talloze kindertranen en onverwerkte trauma’s op zijn geweten heeft: Scar. In The Lion King zorgden zijn hebzucht en machtsdrang ervoor dat Simba zijn vader verloor. Hij is dus de geknipte schurk om een plekje te veroveren in het Villainous-universum. Zoals bij alle uitbreidingen het geval is, zitten hier naast de bekende kop ook nog twee andere personages in de doos. Lees even mee of Evil Comes Prepared een plekje in je kast verdient.
Bordspelreview: Name 5
 • 1
 • 3
Gewoonlijk krijgen we bij BeyondGaming een erg toffe variatie voorgeschoteld wat bordspellen betreft. Ik kan genieten van spellen van quasi elk genre of elke moeilijkheidsgraad. Het ene moment loop ik burrito’s te gooien of grijp ik naar een totem in ’t midden van de tafel, om daarna in alle ernst Mars om te ploegen tot een leefbare planeet. Er geldt steeds één essentiële randvoorwaarde: hoe eenvoudig of moeilijk het spel ook is, het plaatje moet kloppen. Zonder voorkennis en met een dosis nieuwsgierigheid, gingen we onlangs aan de slag met Name 5. Of het plaatje klopt, dat lees je hier.
Bordspelreview: Cartographers Heroes
 • 0
 • 4
Onlangs nam collega Tova het spel Cartographers onder de loep. We mochten ook meteen het rechtstreekse vervolg uitproberen, genaamd Cartographers Heroes. We nemen terug een potlood ter hand om als cartograaf op expeditie te trekken doorheen een grondgebied dat Koningin Gimnax maar al te graag wil inpalmen. Het is jouw taak om deze lap grond in kaart te brengen, maar in tegenstelling tot de voorganger sta je er deze keer niet alleen voor. Je wordt vergezeld van helden die wat extra tactische mogelijkheden in de strijd gooien. Benieuwd of dit vervolg genoeg nieuwigheden op de tafel brengt!
Review: Metroid Prime Remastered
 • 13
 • 8
Er zijn zo heel sporadisch van die bommetjes die Nintendo uit het niets dropt. Dit was ook het geval bij de laatste Nintendo Direct. Wie de geruchtenmolen de afgelopen jaren in de gaten hield, wist dat deze Metroid Prime-remaster waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd was, maar toch wist Nintendo ons allemaal te verrassen met deze fantastische release, want iedereen ging ervan uit dat deze Nintendo Direct in teken zou staan van de volgende Zelda-game. Je kon de digitale versie van het spel meteen na de Nintendo Direct downloaden. Ik trok grote ogen bij het zien van de trailer en kon niet wachten om terug in de huid van mijn favoriete vrouwelijke protagonist, Samus Aran, te kruipen.
Bordspelreview: Planet B
 • 0
 • 3
De wereld is om zeep en we mogen ons uitleven op een nieuwe planeet om die ook om zeep te helpen. Dat is zowat het uitgangspunt van Planet B, waarin een goeie dosis ironie en zwarte humor niet geschuwd worden. Een vergane wereld is niks nieuws in het bordspellenlandschap, daar zijn de vele post-apocalyptische spellen het bewijs van. Ook nieuwe planeten leefbaar maken is ons niet vreemd, maar Planet B gooit het concept van deze zaken over een volledig andere boeg, dus we krijgen een spel voorgeschoteld met een originele inslag. Lees even mee om te ontdekken hoeveel plezier we beleefden aan het ruïneren van deze tweederangs-aardbol.
Bordspelreview: Penguins Huddle Up
 • 0
 • 1
Als er één zekerheid is in het leven, is het wel deze: koop je een spel van SmartGames, dan krijg je gegarandeerd erg mooie plastic onderdelen. Dat is ook deze keer niet anders, met Penguins Huddle Up, een spel voor twee tot vier spelers vanaf zes jaar. SmartGames richt zich vaak op kinderen van verschillende leeftijden die in hun eentje creatieve puzzels willen oplossen, maar deze keer gaat het dus om een klassiek bordspel. De pinguïnfamilies zitten verspreid over het ijs, en jij krijgt de taak om jouw familie weer samen te brengen. De speler die als eerste zijn hele familie verenigt, wint het spel. Samen met een zevenjarig kereltje gingen we aan de slag, en ik kan nu eigenlijk al verklappen: wij beleefden er even veel plezier aan als hij!
Bordspelreview: Geharrewar in de Sushibar
 • 0
 • 1
Bordspellen zijn er in alle maten en soorten, en sommige dozen passen gewoon (bijna) in je zak. Een erg populair voorbeeld is Regenwormen, van Reiner Knizia. Het Duitse bordspelmeesterbrein heeft een palmares dat niet op mijn laptopscherm past en hij maakt spellen in alle denkbare genres en niveaus. Regenwormen is zo een van die typische, perfecte tussendoortjes, of het type spel waar je een spelletjesavond mee afsluit. Geharrewar in de Sushibar gaat ook al een hele poos mee, maar kreeg nu door 999 Games nieuw leven ingeblazen, dus wij konden ermee aan de slag.
Techreview: Recon Cloud Hybrid Controller
 • 0
 • 2
Nog steeds word ik soms plots wakker in het midden van de nacht, badend in angstzweet. In de gruwelijke nachtmerries die gepaard gaan met die momenten, word ik gedwongen om met een third party-controller Mario Kart te spelen op mijn Nintendo 64, als twaalfjarige snotneus. Ja, de trauma’s die ik overgehouden heb aan de onfortuinlijke, onofficiële randapparatuur van dat tijdperk, draag ik tot op heden nog steeds mee. Als ik nu ergens een controller spot die niet gefabriceerd werd door Nintendo, Microsoft of Sony, is mijn wantrouwen aanzienlijk hoog. Maar goed, even in alle ernst: ik weet dat er tegenwoordig echt wel degelijke controllers gemaakt worden door andere fabrikanten, al dan niet onder toeziend oog van de consolefabrikanten. Turtle Beach is er zo eentje die al een hele tijd meedraait en een behoorlijke reputatie wist op te bouwen. We onderwerpen in deze review hun nieuwste creatie aan een eerlijk oordeel.
Bordspelreview: Valda
 • 4
 • 6
We mogen nog eens naar het Hoge Noorden trekken, en dat met een spel van Belgische makelij! Valda is een spel dat een paar jaar geleden al zijn verschijning maakte via Kickstarter, en nu brachten Bannan en Geronimo Games het bij ons naar de gewone bordspellenmarkt met licht aangepaste spelregels. Valda is een strategische engine builder waarin je controle hebt over een viking die de mythische boom Yggdrasil wil beklimmen om zo het Noorse godendom te betreden. Verwacht je aan een felle strijd tussen clans die hetzelfde doel beogen, terwijl je grondstoffen verzamelt en tempels bouwt om de goden te eren en hun hulp te krijgen.
Bordspelreview: Wild Space
 • 1
 • 2
Spellenbeurzen zijn uitstekende gelegenheden om nieuwe spellen te ontdekken die je online misschien gemist zou hebben. Dat ervaarde ik ook deze keer weer op Spellenspektakel 2022 in Utrecht. Geheel toevallig botsten we bij HOT Games op een leeg tafeltje waar Wild Space uitgeprobeerd kon worden, en alsof het een stoelendans was, ploften we direct op een stoel neer. Onze eerste indruk was alvast erg positief. Ik mocht thuis een reviewexemplaar verder aan de tand voelen en mijn kompaan was zo enthousiast dat hij op de beurs meteen een exemplaar had aangeschaft. Het is een kaartspel waarin je bepaalde sets van kaarten verzamelt en de overvloed aan icoontjes lijkt eerst wat overweldigend, maar je merkt al snel dat alles perfect klopt aan dit spel. Laten we Wild Space even in detail bekijken.
BeyondGaming @ Spellenspektakel Utrecht 2022
 • 0
 • 5
Vorig jaar mocht ik voor het eerst BeyondGaming vertegenwoordigen op de 27ste editie van Spellenspektakel in Utrecht. Ook dit jaar was ik van de partij en deze keer wist ik op voorhand waar ik me aan kon verwachten. Concreet: héél veel tafels met demospellen die omringd worden door enthousiaste en vriendelijke mensen die je met plezier de spelregels komen uitleggen, winkeltjes waar je koopjes kunt meegraaien en een massa gelijkgestemde bordspelzielen. Gewapend met een ruime, lege rugzak en een grote dosis nieuwsgierigheid stortte ik me in de geeky mensenzee.
Bordspelreview: Flamecraft
 • 10
 • 5
Spellen die er leuk uitzien, trekken makkelijk meer nieuwsgierige ogen dan de minder fraaie spellen. Het oog wil ook wat, moet speldesigner Manny Vega gedacht hebben, want toen hij per toeval op artieste Sandara Tang haar Instagram botste, was hij meteen verkocht. Het is namelijk zo dat het artwork van Flamecraft er al was vóór er ooit sprake was van het spel. Sandara Tang hield zich bezig met het tekenen van draken in allerlei (menselijke) dagdagelijkse omstandigheden. De schattige draakjes die hun vuurspuwtalenten handig gebruiken om crème brûlée te bereiden en koffiebonen te roosteren, vormden de inspiratie om een heel spel te ontwerpen rond deze wezens. Maar schuilt er onder de überschattige façade ook een degelijk spel? Dat hebben wij even uitgezocht.
Bordspelreview: Stella: Dixit Universe
 • 1
 • 3
We mogen onze fantasie weer eens de vrije loop laten! Als je de bijtitel van Stella ziet staan, weet je waarschijnlijk wel waarom. Dixit is sinds de publicatie in 2008 uitgegroeid tot een van de populairste bordspellen van de afgelopen twintig jaar en wordt vaak geapprecieerd door een heel brede groep spelers, van de harde kern tot de beginnelingen. Daarin moest je beroep doen op rare kronkels in je verbeelding. Maar je mocht het ook niet te ver zoeken, want je moest toch wel één gelijkgestemde ziel aan de tafel hebben. Stella gooit het over een andere boeg. Het gaat hier om een spin-off en niet zozeer om een uitbreiding. Wij onderzochten of Stella genoeg nieuwigheden te bieden heeft ten opzichte van Dixit.
Bordspelreview: Jaipur
 • 1
 • 6
Er verschijnen tegenwoordig erg veel nieuwe versies van spellen die al een hele poos meedraaien. Soms gaat dat gepaard met erg minieme aanpassingen, vaak omdat er al niks aan te merken viel op de eerste versie (Jamaica bijvoorbeeld), maar af en toe worden deze spellen ook getrakteerd op een ware make-over (daar is Camel Up dan weer een goed voorbeeld van). Bij Jaipur zijn de aanpassingen eerder van de tweede categorie, maar het blijft in wezen wel volledig hetzelfde spel als bij de oorspronkelijke uitgave die inmiddels al veertien jaar oud is. Ik was erg benieuwd om hier eens mee aan de slag te kunnen, want ik had al veel goeds gehoord over Jaipur, maar tot voor kort had ik het nog nooit gespeeld.
Bordspelreview: Codex Naturalis
 • 0
 • 5
Vroeger domineerden thema’s als fantasy, oorlog, zombies en scifi zowat alle bordspellen. De afgelopen jaren trad er een soort oververzadiging op bij sommige thema’s, waardoor spelontwerpers zich waagden op terrein dat in de bordspellenwereld nog grotendeels onbewandeld was, maar waar wij in ons dagelijks leven wel vaak mee in aanraking komen. In het geval van Codex Naturalis heb ik het dan over natuur. In spellen als Wingspan, Photosynthesis, Floriferous en Botanik staan fauna en flora centraal. Wij kregen een exemplaar van Codex Naturalis, en de kleine, mooie blikken doos waarin het spel opgeborgen zit, gaf me alvast een goeie eerste indruk.
Terug
Bovenaan