Cerulean

Redacteur
Cerulean

Cerulean

Redacteur
Review: Mario Strikers: Battle League
 • 2
 • 5
Mario en zijn vrienden kunnen werkelijk alles, zoveel is intussen wel duidelijk. Racen, golfen, tennissen, ze gaan niets uit de weg. Wat heel typerend is hierin, is dat ze steeds hun eigen unieke twist geven aan de bekende activiteiten en sporten. Mario Strikers: Battle League is hierin geen uitzondering. Meer nog: ik zou durven stellen dat van alle sporten die al de revue gepasseerd zijn, voetbal het spel is waarvan deze bende de meeste regels gewoon aan hun laars lapt en er compleet hun eigen ding van maakt. Gelukkig komt er nog steeds een bal aan te pas, en die bal probeer je in het doel van de tegenstander te krijgen. Koste wat kost!
Review: Evil Dead: The Game
 • 2
 • 3
“This is my boomstick”, dat zijn de legendarische woorden van niemand minder dan Ash uit Evil Dead die triomfantelijk zijn shotgun toont. Een van de zovele simpele oneliners die een glimlach op mijn gezicht kunnen toveren. Soms kan het filmmedium toch zo prachtig zijn in al zijn eenvoud. Ik herinner me de eerste keer dat ik Evil Dead 2 zag, een ware openbaring. Voornamelijk de tweede en derde film zijn soms extreem bizar en weten een geniale lijn tussen horror en komedie te vinden, terwijl de eerste nog iets obscuurder was. Vele jaren later is die traditie verdergezet met de schitterende serie Ash vs Evil Dead. In al die tijd zijn er ook enkele games uitgekomen, maar die wisten de sfeer van de films niet echt te repliceren. Toen ik de eerste gameplaybeelden van Evil Dead: The Game zag, wist ik echter meteen: “die moet ik hebben”.
Bordspelreview: Fiësta Mexicana
 • 0
 • 2
Maak alvast een margarita klaar en zet je sombrero op, want vanavond eten we Mexicaans! In Fiësta Mexicana bevind je je op een familiefeest ter gelegenheid van Día de los Muertos. Er komen een heleboel gasten en jij bent verantwoordelijk om je tafel zo aantrekkelijk mogelijk te maken door die te voorzien van de beste gerechten. Fiësta Mexicana is een mix van puzzelen en bieden op gerechten. Ik ben persoonlijk helemaal weg van alles dat te maken heeft met Mexico, dus ik was erg benieuwd wat dit spel in petto had.
Bordspelreview: Witchstone
 • 0
 • 3
In een pot staan roeren, we doen het allemaal wel eens. Doorgaans is dat dan in functie van de kroost van eten te voorzien of een uit de hand gelopen hobbyproject zoals thuis bier brouwen. Er is in onze hedendaagse wereld echter geen plaats meer voor heksenbrouwsels. Behalve in boardgames! Kwakzalvers van Kakelenburg kennen we intussen allemaal wel en is in een recordtempo uitgegroeid tot een absolute klassieker en must-have. Daarin mochten we toverdranken maken, hopende dat onze ketel niet ontplofte. Nu is ook Witchstone verschenen. Hier ligt meer de nadruk op het heksen-aspect, maar ook hier vormt je heksenketel de kern van het spel.
Review: Mini Motorways
 • 0
 • 4
Onlangs heb ik een PS5 op de kop kunnen tikken en kon ik de prachtige, indrukwekkende wereld van Elden Ring verkennen. Dat mocht ik afgelopen week afwisselen met Mini Motorways, dat op elf mei verscheen op Nintendo Switch. Grafisch kunnen beide games onmogelijk nog verder uiteen liggen. Terwijl je in Elden Ring mijlenver kunt kijken naar bergen, kastelen en mistige bossen, pakt Mini Motorways uit met erg minimalistische, maar charmante graphics en gameplay. Op basis van de looks was ik al snel verkocht, want ervaring leerde me dat dergelijke games vaak garant staan voor leuke en verslavende uitdagingen. Benieuwd of Mini Motorways aan mijn verwachting zou voldoen!
Bordspelreview: Horrified
 • 1
 • 4
De vogeltjes fluiten en in een erg aangename lentezon zit ik een review te schrijven voor Horrified. Een erg schril contrast, want Horrified is, zoals de naam en de afbeelding op de doos doen vermoeden, iets dat tijdens Halloween wel eens op veel bordspeltafels zou kunnen verschijnen. In dit coöperatief griezelspel neem je het op tegen monsters uit klassieke horrorverhalen. Wil je weten of designstudio Prospero Hall erin geslaagd is om Frankenstein en The Mummy te transformeren tot waardige tegenstanders? Lees dan even mee.
Bordspelreview: Crime Scene: Brooklyn
 • 0
 • 3
Zet je af en toe graag je hersenen aan het werk om puzzels en raadsels op te lossen? Dan beleef je waarschijnlijk gouden tijden, want er verschijnen meer en meer creatieve varianten van spelletjes waarin je mysterieuze gebeurtenissen onderzoekt, moordzaken oplost, en nog veel meer. Zo is er recent een nieuwe bordspellenreeks verschenen: Crime Scene. Wij mochten ons Sherlock Holmes-jasje aantrekken om een lugubere moord op te lossen in een hotelkamer in Brooklyn. De feiten speelden zich af in 2002 en je zult een lange avond zoet zijn om de zaak op te lossen.
Bordspelreview: De Dwergen van Nidavellir
 • 2
 • 6
We gaan nog eens op verkenning naar het Hoge Noorden! In de Noorse mythologie staat Nidavellir bekend als de regio waar de dwergen vandaan komen. In De Dwergen van Nidavellir, uitgegeven door White Goblin Games, worden we door de koning op pad gestuurd om een leger te vormen dat in staat is om het reusachtige monster Fafnir te verslaan. Een blik op de achterkant van de doos leert ons dat je dit doet door kaarten te verzamelen. Maar ik kan je al meteen geruststellen: De Dwergen van Nidavellir voelt helemaal niet aan als het zoveelste kaartspel. Laten we ontdekken hoe dit spel zich weet te onderscheiden van de rest.
Bordspelreview: Bonfire
 • 3
 • 6
Af en toe verschijnt er eens een spel waarbij de moed mij in de schoenen zakt bij het openen van de doos. Het aantal onderdelen en de spelregels die er complex uitzien, kunnen wat overweldigend overkomen. En toch weet ik dat dit net de spellen zijn die mij uiteindelijk het meeste kunnen bekoren. Het is dus vaak een kwestie van heel even door te bijten, de spelregels doornemen met volle concentratie, een spel klaarzetten en er gewoon voor gaan. Spellen als Caverna, Terraforming Mars en Terra Mystica maakten allen aanvankelijk die intimiderende eerste indruk, maar behoren nu nog steeds tot mijn favoriete spellen aller tijden. Ook bij Bonfire is het aantal onderdelen amper te tellen en word je in de spelregels bestookt met vage termen. Ironisch genoeg begin ik dan steeds met enige tegenzin aan een nieuw spel, maar ik wéét dat ze me doorgaans wel het meeste voldoening geven. Even kijken of dat met Bonfire ook het geval is.
Review: Gran Turismo 7
 • 14
 • 12
Hier is het dan, het langverwachte zevende deel in PlayStations meest succesvolle franchise aller tijden. Deze keer kunnen we aan de slag op PS5 in volle 4K-glorie, maar ook wie Sony’s laatste console nog niet kon bemachtigen, kan achter het virtuele stuur kruipen van zijn PS4. Dat maakt van deze Gran Turismo meteen ook de eerste editie die op meerdere consoles verschijnt. Nadat ontwikkelaar Polyphony even afweek van het vertrouwde pad met Gran Turismo Sport, keren ze nu terug naar de formule waarmee ze hun iconische status hebben verworven. Dit betekent dat we terug doorheen het spel navigeren via de gekende wereldkaart, maar ook dat we opnieuw licenties moeten verdienen om progressie te maken en dat we onze auto's kunnen tunen tot in de kleinste details. Meneer Yamauchi kondigde al aan dat Gran Turismo 7 het verleden, het heden en de toekomst zou combineren in één spel. We bekijken even of ze erin geslaagd zijn.
Review: Ocean's Heart
 • 0
 • 1
We worden de laatste jaren om de haverklap getrakteerd op indiegames die resoluut voor een retro look gaan, vaak vergezeld van eenvoudige maar bevredigende gameplay. Anderzijds heb je steevast de grote blockbusters, waar de graphics steeds meer levensecht worden. Persoonlijk behoud ik graag een evenwicht tussen de twee uitersten. Gelukkig beleven we weer gouden tijden wat videogames betreft en worden we op alle fronten op onze wenken bediend. Het ontwikkelen en uitbrengen van videogames is in zekere zin ook vereenvoudigd, waardoor we af en toe een spel zien passeren dat gemaakt werd door slechts één persoon. Dit is ook het geval bij Ocean’s Heart. Ontwikkelaar Max Mraz schudde eigenhandig een soort van eerbetoon aan Zelda uit zijn mouw.
Bordspelreview: Caesar's Empire
 • 5
 • 5
Het Gallische duo Asterix en Obelix vormt al decennialang een inspiratiebron voor talloze media. Ze werden bedacht door de Franse schrijver Goscinny en tekenaar Uderzo. Naast de immens succesvolle stripreeks zijn ook de tekenfilms erg geliefd en zijn de Fransen erg trots op hun Asterix-pretpark nabij Parijs. Caesar’s Empire is een bordspel dat zich afspeelt in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten anno 50 voor Christus, en zoals je intussen misschien al kon raden, duidt ‘Caesar’ hier op de machtsgeile schurk zoals hij vertegenwoordigd wordt in het Asterix-universum. Wat betreft bordspellen en videogames kent de Asterix-licentie helaas een wat tegenvallende reputatie. Tijd om Caesar’s Empire aan de tand te voelen en te kijken of dit spel daar verandering in brengt!
Bordspelreview: Time's Up: Harry Potter
 • 0
 • 6
Partyspellen blijven ondanks de coronacrisis jaar na jaar groeien aan populariteit. Time’s Up is een absolute klassieker in het genre, maar nu is er een nieuwe variant opgedoken: Time’s Up: Harry Potter. Het origineel stond garant voor slappe lachbuien waar je amper uit geraakte, stressmomentjes gevolgd door een triomfantelijke fistbump als je een ronde goed wist te overleven en hilarische momenten waar je achteraf nog even over kon doorpraten. Het is misschien al duidelijk: ik ben absoluut fan van de originele editie. Harry Potter ben ik door de jaren heen ook beginnen appreciëren, dus ik was erg benieuwd wat dit nieuwe spel in petto had.
Bordspelreview: Exploding Kittens
 • 9
 • 4
Af en toe verschijnt er eens een spel dat werkelijk overal opduikt. Exploding Kittens klinkt je waarschijnlijk niet onbekend in de oren. Mij ook niet, maar toch had ik het tot voor kort nog nooit gespeeld. We hebben hier te maken met een spel dat een erg succesvolle Kickstarter-campagne achter de rug heeft. De opzet is eenvoudig: je trekt en speelt kaarten en probeert de enige overlevende te zijn. Er zitten namelijk een aantal bommen (ontploffende katten, om precies te zijn) in de trekstapel. Was de hype buiten proportie of volledig terecht? Dat ontdekken we in deze review.
Bordspelreview: Splendor: Marvel
 • 2
 • 7
Marvel is tegenwoordig niet meer weg te denken uit alles wat te maken heeft met entertainment. Zo sijpelt de invloed in de bordspelwereld de laatste jaren ook binnen. Naast de zoveelste Monopoly-variant waarin uiteraard Marvel ook zijn aandeel heeft, is vooral Marvel Champions erg populair geworden. Deze keer gaan wij aan de slag met Splendor: Marvel. Je zult gretig Infinity Stone-tokens verzamelen, een team van superhelden samenstellen en trachten te voorkomen dat slechterik Thanos de Infinity Stones in handen krijgt. Benieuwd wat deze Splendor-variant te bieden heeft!
Bordspelreview: Mr. Jack in New York
 • 0
 • 6
Ooit al in de huid van beruchte seriemoordenaar Jack the Ripper willen kruipen? Wel, misschien niet echt, maar toch is dat exact wat je – weliswaar op een luchtige manier – in dit spel zult doen. Of speel je liever de rol van detective? Hoe dan ook, Mr. Jack in New York is een kat-en-muis deductiespel waarin je elkaar te slim af probeert te zijn. Waan jezelf in de negentiende eeuw en verken de donkere steegjes en parken, havens en metrostations van New York en probeer je tegenstander te misleiden. We gaan even kijken of deze ouwe getrouwe terecht in een nieuw jasje werd gestoken!
Bordspelreview: Escape Your House - Spy Team
 • 4
 • 4
Bordspelletjes gaan al sinds mensenheugenis mee. In dat opzicht zijn escape rooms nog gloednieuw, maar toch zijn ze voor veel mensen al niet meer weg te denken uit hun vrijetijdsactiviteiten met vrienden. Escape rooms blijven als paddenstoelen uit de lucht schieten. Intussen heeft het escape-principe zijn weg ook al een tijdje naar de bordspeltafels gevonden. In de razend populaire escape- en exit-spellen ligt de focus op samen puzzels oplossen, hoofdzakelijk met kaarten. Nu is er een nieuw spel opgedoken dat dit principe nog een hele stap verder neemt: Escape Your House. Zoals de naam al doet vermoeden, beperken we ons deze keer niet tot de tafel, maar gebruik je werkelijk je hele huis!
BeyondGaming @ Spellenspektakel
 • 2
 • 7
Bordspellen zijn al een goeie vijtien jaar consistent aan populariteit aan het winnen. Elk jaar ontdekken meer en meer mensen wat voor een ongelofelijk gevarieerd aanbod aan kwalitatieve spellen er bestaan. De laatste jaren kregen bordspellen nog een extra boost, met dank aan het coronavirus. Na de afgelaste editie van Spellenspektakel 2020, waren ze dit jaar terug van weggeweest. Ze waren maar liefst aan hun 27ste editie toe en ik kreeg op 6 november de eer om er BeyondGaming te vertegenwoordigen. Ik was erg benieuwd wat er te beleven zou zijn, dus lees even mee.
Bordspelreview: Nightmare Horror Adventures: Welcome to Craft Mansion
 • 0
 • 3
Dim de lichten en brand enkele kaarsjes, want het is tijd om te griezelen! Kruip in de huid van één van de weeskinderen die een oud landhuis doorzoeken dat eeuwenlang bezit was van de Crafton-familie. Je werkt samen met je vrienden om een mysterie te ontrafelen: wie vermoordde 15 jaar geleden jullie ouders? En waarom? Je zult twee uur lang kamers doorzoeken en herinneringen ophalen, op zoek naar aanwijzingen die je in de richting van de moordenaar sturen. En wees alert, zodat je onderweg zelf niet het loodje legt, want niets is wat het lijkt …
Bordspelreview: Dobble
 • 0
 • 3
Leg je kaart op tafel, zoek naar de overeenkomstige symbolen en laat je meeslepen in de totale chaos van Dobble. Om te winnen, zul je je vizier, concentratie en reflexen moeten scherpstellen. Maar winnen is slechts bijzaak… Dobble draait vooral om hersenloos plezier. Laten we uitzoeken of het ook echt genoeg om het lijf heeft.
Bovenaan